Dolar 32,3836
%0.01
Euro 34,5879
%0
Altın 2.385,700
%0.23
Bist-100 10.046,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Çiğli Kongresi'nin tüm detayları

CHP Çiğli İlçe Kongresi’nde Belediye Başkanı Hasan Arslan ile eski İlçe Başkanı Ali Rıza Koçer arasında yaşanan rekabet Alı Rıza Koçer’in zaferi ile sonuçlandı.
 
Aslında kongre salonuna girdiğimizde, listeler açıklanmadan önce, Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın desteklediği Hüseyin Gündüz’ün delege avantajıyla yarışa önde başlamıştı.
 
Ancak; listeler açıkladığında ve orada yaşananlar, ardından da adayların konuşmaları salonda dengeleri değiştirdi.
 
Özellikle son hafta yapılan açıklamalar ve Çiğli’de sokalarda dolaşan dedikodular, kongrenin olduğu saatlerde delegelerin çok ilgilisini çekmemiş gibiydi.

Kongreden önce, salonda adaylardan çok, listelerin çarpışacağı bir çekişme olacağı da konuşuldu. Aklıma 2012 yılında Ali Rıza Koçer ile Nihat Gültekin arasında geçen yarış geldi. 
 
Eski ilçe Başkanı Ali Rıza Koçer
, yanlış bir  yönetim kurulu listesi yaptığı için 4 oy farkla seçimi kaybetmişti.
 
 Bu kongrede aynı hatayı Hüseyin Gündüz’ün listesinde yaptığını gördük. Listeler açıklandığı zaman Gündüz’ün listesine tepki olduğunu gördüm.
 
Yüzde yüz bu belirleyici olmasa da bunun büyük ölçüde etkisi olduğunu söylemem yanlış olmaz…
 
Bence  Hüseyin Gündüz’e en büyük darbe  Çiğli kongresinde aday olan Avukat Mesut Turhan’ın kongreye bir gün kala Hüseyin Gündüz aleyhine çekilmesiydi. Bu hamle Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın, belediye imkanlarını kullanarak kongreye müdahale ettiği algısı yarattı. Ve Koçer ekibi bunu çok iyi kullandı.
 
Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın delegeye baskı yaptığı, iş vaadi olduğunde bulunduğu dedikoduları, hafta içinde ortalıkta dolaşmış olsa da, salonda bu havaya dair bir algı da yoktu. Çünkü; KAFESAN’da çalışan birçok ismin Ali Rıza Koçer’in listesine destek verdiğini gördük.
 
Başka bir adaya destek veren işçisine hoşgörü ile yaklaşan belediye başkanı, diğer  delegelere nasıl baskı yapabilir ki…
 
 Dedik ya listeler kongrede belirleyici oldu. Çiğli kongresinde Selim Utku Gümrükçü 150 civarında, Hüseyin Gündüz ise 180 civarında delege imzası ile salona girdi.
 
Peki ne oldu da bu 30 delege Gümrükçü’ye oy verdi.  Bunun üç büyük nedeni var. Birinci nedeni Hüseyin Gündüz’ün listesinde bir tane bile göçmen isim yoktu. Yaklaşık 10 civarında göçmen delege, listeler açıklandıktan sonra Gümrükçü’nün listesinde bulunan göçmen adaylara oy verdi.
 
                                                              ***
Gelelim ikinci faktöre… Selim Utku Gümrükçü’nün konuşmasında, haftalar boyunca kendisi ile ilgili ortaya atılan iddialara yer vermesi ve bunu etkileyici bir dille anlatmasının, salondaki delegeyi etkilediğini düşünüyorum.
 
Bir diğer konu ise kim ne derse desin divan başkanlığı konusunda Birol Soylu ile İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel arasında yaşanan tartışma delegenin Gümrükçü’ye destek vermesinde etkili oldu.
 
Soylu ile Yüksel arasında yaşanan tartışmada Soylu’nun “ Yazıklar olsun. Böyle demokrasi olmaz. Kimseden zorla imza çektiremezsiniz. Alaattin Yüksel çık o zaman sen aday ol” diyerek salonun ortasında bağırması, delege tarafında “Kongreye müdahale mi var” algısı yarattı. Bu da birçok ismin Gümrükçü’ye destek olmasına neden oldu.
 
Bunların etkili oğlunu düşünsek de “ Çiğli’de bir kez daha Ali Rıza Koçer efsanesi olduğunu  söylemek yanlış olmaz. Alı Rıza Koçer bu zaferi ile Çiğli’de kartların yeniden karılacağı mesajını verdi.
 
 Bu kongreden sonra Çiğli’de önümüzdeki günlerde yeni bir yapının oluşacağını ifade etmek yanlış olmayacaktır.    
 
İLÇE’DE SAVAŞ ERKEN BAŞLADI
Çiğli ilçe kongresinden hemen sonra Ali Rıza Koçer, Nihat Gültekin ve Utku Gümrükçü cephesinde kongreden hemen sonra Aziz Buğa’nın kendisine yakın olan ilçe yöneticilerinin istediği göreve getirilmesi için çiçeği burnunda ilçe Başkanı Utku Gümrükçü ile görüşme yaptığı, ancak; Gümrükçü’nün ret cevabından sonra ikili arasında kısa bir tartışma yaşandığı ileri sürüldü. İkili arasındaki kriz aşılamadı ve yarın yapılacak görev tesliminden sonra tekrar grupların bir araya gelerek sorunu aşmak için konuşacakları iddia edildi.