Dolar 34,2499
%0.03
Euro 37,6470
%0.04
Altın 2.928,780
%0.25
Bist-100 9.138,00
%0.32

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Ani hava değişimlerinde hastalanmamak için bağışıklık sistemini güçlendirin'

"Ani hava değişimlerinde hastalanmamak için bağışıklık sistemini güçlendirin"

Doğu Anadolu’da ve Kars’ta gece saatlerinde sıfırın altına düşen, gündüz ise ortalama 10 derecede seyreden ani hava değişiminde hastalanma vakaları da artıyor. Uzmanlar, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve hastalıklara karşı vücudun...

  • Ege Postası
  • 20.04.2013 - 10:24
Doğu Anadolu’da ve Kars’ta gece saatlerinde sıfırın altına düşen, gündüz ise ortalama 10 derecede seyreden ani hava değişiminde hastalanma vakaları da artıyor. Uzmanlar, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve hastalıklara karşı vücudun dirençli olabilmesi için bol oksijenli havanın faydalı olduğunu belirtiyor. Bunun için açık havada spor yapılması, bol yeşillik yenilmesi, her gece 7 saat uyku alınmasına özen gösterilmesi, işlenmiş hazır gıdalardan, kafein, alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durulması, bunların yerine, ekinezya ve ginseng gibi bitkisel çaylar ile taze meyve ve sebze sularının tüketilmesi gerektiği önerisinde bulundu.

Kars Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr. Yunus Yılmaz, ani ısı değişikliklerinin yaşandığı bu zaman diliminde olası hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Bağışıklık sisteminin, vücudu zararlı mikroplar ve hastalıklardan koruyan bir savunma mekanizması olarak tanımlayan Uzm. Dr. Yılmaz, bağışıklık sisteminin çevrede bulunan ve vücuda potansiyel olarak zarar verebilecek bakteri, mantar, parazit ve virüs gibi birçok organizmaya karşı korumakla yükümlü olduğunu belirtti.

Yılmaz, vücudun bu organizmalara karşı direncine 'bağışıklık sistemi' denildiğini vurgulayarak, 'Bağışıklık sisteminin ana özelliği, yabancı istilacıları yok ederken, vücudun sağlıklı dokularının zarar görmesini de engelleyebilmesidir.' dedi.

İnsan vücudunun, çevresinde bulunan çok sayıdaki mikrobun saldırısına uğradığını ve bu organizmaların vücuda girebilmek için uğraştığını anlatan Uzm.Dr Yılmaz, şöyle devam etti: "Biz sıcak bastı ya da terledik veya esen rüzgar yüzünden ürperdik zannederiz, fakat o esnada vücudumuzda büyük bir mücadele veriliyor olabilir. Bağışıklık sistemimizin mikroplarla girdiği bu savası kaybettiğimizde de ‘hasta’ oluruz."

Bağışıklık sisteminin güçlü olmasının göstergesinin nadir hastalanmak olduğunu aktaran Yılmaz, söz konusu sistemin zayıf olması durumunda vücudun enfeksiyonlara daha sık yakalandığını fırsatçı enfeksiyonların etkisinin en sık ciltte görüldüğünü, grip, halsizlik ve yorgunluk gibi durumlarla karşılaşıldığını dile getirdi.

"DİRENÇLİ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN NELER YENİLMELİ'"

Brokoli, kivi, enginar, yoğurt, domates, havuç bağışıklık sisteminin en iyi dostları olduğunu hatırlatan Uzm.Dr. Yılmaz, omega 3 yağ asitleri adı verilen ve balıkta bolca bulunan yağ asitleri ve proteinli gıdalarda aldığımız arginin amino asidi, bağışıklık sistemi için önemli besin kaynaklarını oluşturduğunu, yeşil çay, nar, semizotu, pancar, pazı ve tarçın antioksidan özellik taşıdığını, ekinezya, soğuk algınlığında bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, fakat çok uzun süre kullanıldığında vücutta bağışıklık kazanıp etkisiz hale gelebildiğini kaydetti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.