'Bütünşehir'i dilinden düşürmüyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bugün CHP heyeti ile birlikte Bütünşehir Yasası'nı Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek.Ankara’ya gitmeden önce Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV)’in geleneksel ‘Kültür Sohbetleri’nin konuğu olan Kocaoğlu’nun gündeminde Bütünşehir Yasası vardı.
- Ege Postası
- 15.11.2012 - 08:38
Başka ilçelere bağlanan bazı belediyeler ile kapatılacak belde belediyelerinde yapılan halk oylamalarında red kararı çıktığını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Aslında bu kararın anayasal olarak da anlamı büyük, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne müracaat edilince de anlamı büyük. Gözardı edilecek bir konu değil gibi görüyorum ama sonuçta ne olur bilemiyorum. Yasanın her tarafının Anayasa Mahkemesi tarafından bozulacağı kanaatinde değilim. Yasanın belli maddelerinin bozulması söz konusu olabilir” diye konuştu.
Bu ülke yerelden kalkınır
Yasanın iyi ve kötü yanları olduğuna değinen Başkan, “İyi yanı, planlamanın tek elden yönetilmesi. Kentin geleceği açısından, doğru planlanması açısından, donanımlı ekipler tarafından yapılması anlamında doğru bir iş. Planlamanın süzgeçten geçirilmesi anlamında en az 40-50 yıl geç bile kalmış bir projedir. Ama geçmişten bu yana artarak devam eden bir yanlış var: Yerelleşiyoruz diyerek, yerel yönetimlere görev verip ama yetki vermeyip, son imza yetkisini İçişleri Bakanlığı’na ve Bakanlar Kurulu’na veriyor. Bu kanun da, Vali’nin veya Yardımcısı’nın başkanlığında kurulacak olan bir izleme kurulunda, Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımı ve stratejisinin belirleneceğini söylüyor. Ben bu kentte 45 yıldır yaşıyorum. 9 yıldır da belediye başkanı olarak Büyükşehir Belediyesi ekibiyle birlikte çaba gösteriyorum, çalışıyorum. Yine de bu kenti henüz tam anlamıyla tanıdığımı söyleyemem. Bunu 5 yıllık gelen Vali’nin, 3 yıllık gelen Vali Yardımcısı’nın yönetmesi, karar vermesi mümkün m? Bu demokrasinin değil, Demoklas’in kılıcıdır” dedi.
Başkan Kocaoğlu, yetkilerin merkezi hükümette toplanacağını belirterek şöyle devam etti:
“İstediğime veririm, istediğime vermem; istediğimi yaparım, istediğimi yapmam diye bir yasal düzenleme hazırlayan bir yapıyla karşı karşıyayız. Sadece bugünkü değil, hiçbir hükümet yetkisini yerel yönetimlerle paylaşmak istemez. Bir de belediye başkanlarına güçlü oldukları için başka gözle bakılır. Onun bir çok nedenleri vardır. Belediye başkanları partilerde biraz aykırı görünür. Çünkü çalışır, üretir, halka direk ilişki kurar. Genel kabul gören belediye başkanı, kendi bölgesinde bir güçtür. Başka türlü olmaz, çünkü zaten öbür türlü seçim kazanamaz. Benim şahsi görüşüm; bu ülkeye demokrasi yerleşecekse yerelden yerleşir. Bu ülke, kent kalkınacaksa, yerelden kalkınır. Merkezi hükümetler de, yerel yönetimlerin yol haritalarını dikkate alırlarsa kenti kalkındırabilirler.”
Hazırlıklıyız
Bütünşehir Yasası’nın oylara yansımasını da değerlendiren Başkan Kocaoğlu, “İzmir’in oylarında bir sıkıntı söz konusu değil. Hatta yeni kanun, bizi daha da olumlu etkilecektir diye düşünüyorum. Kırsaldaki çalışmalarımız, tarım politikalarımız ve çevre yatırımlarımızla Türkiye’de başı çekiyoruz. Biz 2009 yılında tarımla uğraşan yerlerden açık ara birinci parti çıktık. Yeni bağlananlarla birlikte bunu sürdüreceğimize inanıyoruz. Göstergeler böyle. Hizmet alanımız büyüdü. Göreve başladığımızda 111 bin hektar kent merkezi arazimiz vardı. Sonra Büyükşehir Yasası’yla 550 bin hektar oldu. Şimdi ise iki misli daha büyüyor. Biz bir deprem daha geçireceğiz ama hazırlıklıyız. Ekibimiz var, kredi ve kaynak sorunumuz da yok. Diğer beldeleri de rahatlıkla kucaklayacağız. Bir problem yok. Faydası var, zararı yok diyebiliriz” dedi.
Yorum Yazın