Dolar 34,1938
%0.09
Euro 38,1640
%0
Altın 2.894,460
%-0.88
Bist-100 9.666,00
%-1.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Ebeler 168 yıllık geçmişine rağmen hakettiği değeri görmüyor'

'Ebeler 168 yıllık geçmişine rağmen hakettiği değeri görmüyor'

Sağlık-Sen Manisa Şube Başkanı Mustafa İrğat, ağır çalışma şartları altında görevlerini yerine getirmeye çalışan ebelerin, sağlık sisteminin önemli unsurlarından olması ve Türkiye’de 168 yıllık geçmişlerine rağmen ha ettiği...

  • Ege Postası
  • 23.04.2013 - 14:53
Sağlık-Sen Manisa Şube Başkanı Mustafa İrğat, ağır çalışma şartları altında görevlerini yerine getirmeye çalışan ebelerin, sağlık sisteminin önemli unsurlarından olması ve Türkiye’de 168 yıllık geçmişlerine rağmen ha ettiği değeri görmediğini söyledi. İrğat, yaptığı açıklamada, kalkınmışlık göstergeleri arasında ilk sıralarda yer alan ana ölüm oranı, bebek ölüm oranı, 5 yaş altı ölüm oranı ve kızamık sıklığının azaltılmasında ebelerin birinci derecede öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Oysa bugün gelinen noktada bu alanda elde edilen başarı dahi hizmetin asıl sahiplerine mal edilememektedir. Ebeler, halen yürürlükte olan 1928 Tarih ve 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrası Kanunu ve bazı yönetmeliklerle yönetilmektedir. Mevcut kanun, günümüz Türkiye'sinin şartlarına uymadığı gibi çıkarılan yönetmeliklerle ebeler, hemşirenin yardımcı pozisyonuna sokulmaktadır.” dedi.

Sağlık-Sen Şube Başkanı İrğat, kendi mesleğine ek olarak hemşirelik görevi de icra eden ebelerin, Sağlık Bakanlığı'nın en önemli hizmet kadrolarından birisi olmasına rağmen çağın gerekleriyle donatılmış bir kanuna sahip olmadığını kaydetti. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan ebelerin görev tanımlamalarının olmaması, sorumluluk ve yetkilerinin kısıtlı olması ve idari birimlerin hiçbir alanında görev alamamalarının, karşı karşıya oldukları önemli sıkıntılar olduğunu belirtti. Bunun yanısıra birçok ebenin, hemşirelik başta olmak üzere öğretmenlik, mühendislik, hukuk, hatta tıp fakültesi okuyup bu işten ayrılabilmenin yollarını aradığını dile getiren Mustafa İrğat, “Halihazırda okul bitirmiş ve bir fırsatta meslek değiştirme hazırlığı içinde olan ancak yeterlilik sınavı, kadrosuzluk gibi nedenlerle bu süreci ötelenen birçok kişi olduğu bilinmektedir. 2007 yılında çıkarılan Hemşirelik Yasası'ndan sonra yaklaşık 10 bin ebenin, hemşirelik yetki belgesi almak üzere Sağlık Bakanlığı'na başvurması da sıkıntının büyüklüğüne ışık tutmaktadır. Bu noktada sorunlara kalıcı çözüm üretebilmek için ebelik mesleğinin görev tanımlarının yapılması, yetkilerinin yasaya dayandırılması, sosyal ve ekonomik statülerinin güçlendirilmesi gerekmektedir. Çağın gereklerini karşılamayan ve Anayasa'nın eşitlik ilkesine uymayan, aynı eğitim seviyesine sahip birçok meslek grubundan daha alt ve hatta haksız uygulamalara maruz kalınmasına neden olan mevcut yasadan daha çağdaş ve eşitlik sağlayacak bir Ebelik Yasası çıkarılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.