'Kayyum madeni' kapasite arttırıyor
Koza Holding'e bağlı şirketlerin kayyuma devredilmesinin ardından Bergama Ovacık'ta faaliyet gösteren altın madeninin de önü açıldı. Geçmişte yöredeki vatandaşların sayısız eylemi ile gündeme gelen ve üst üste kazandıkları hukuk zaferine karşın bir türlü kapatılmayan, derelere akan siyanürlü atıklar nedeniyle de tartışma konusu olan tesis kapasite artışına gidiyor. Kayyuma geçti, önü açıldı
- Ege Postası
- 26.02.2016 - 10:06
Gülen cemaatine mali destek verdiği gerekçesiyle önce polis operasyonu yapılan ardından da Ankara 5'inci Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı ile 26 Ekim'de bünyesindeki tüm şirketlerin yönetimine kayyum atanmasına karar verilen Koza Holding'e bağlı Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin açacağı yeni atık depolama ünitesi için halkın katılım toplantısı düzenlenecek. İzmir Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ön onayı alan Bergama'daki tesisle ilgili ÇED sürecinde kritik öneme sahip toplantının 24 Mart tarihinde yapılacağı duyuruldu.
KAYYUM ATANDI, ÖNÜ AÇILDI!
Geçtiğimiz yıl mahkeme tarafından izinleri iptal edilen ve 3'ünci atık depolama tesisiyle ilgili ÇED süreci askıya alınan tesisin Danıştay'dan gelen son haberin ardından kapatılması beklenirken, şirketin kayyum yönetimine geçmesi ile birlikte önü de açılmış oldu. ÇED süreci başlayan Ovacık Köyü mevkiinde faaliyet gösteren madende açılacak yeni ünitenin toplam 15 milyon liraya mal olması bekleniyor. Köy yerleşim alanlarına 300 metre mesafede bulunan tesiste yapılması planlanan yeni depolama sahası 13,5 hektarlık alana inşa edilecek ve şirkete ait diğer madenlerden getirilecek yaklaşık 2,2 milyon metreküp atık malzeme depolanacak. Depolama alanının büyük bir bölümünde, yine tartışmalara yol açan ve halkın veto ettiği 16 kilometre uzaklıktaki Çukuraltı Altın Madeni'nden getirilecek atıklar depolanacak.
BERGAMA’DA BAŞA DÖNÜLDÜ
1997 yılında faaliyete geçen tesiste hali hazırda 8,6 milyon metreküp atık toprağa depolanırken, Türkiye'nin ilk maden işletmesi olan alanda ikinci tesisin de önümüzdeki sene ömrünü tamamlayacak olması nedeniyle 3'üncü atık depolama sahası için yeni izin işlemleri başlamıştı. Söz konusu kapasite artış talebiyle ilgili sürecin tıkanması üzerine, üretimin aksamaması ve işletmenin devamlılığı için çözüm arayışlarına giren Koza Altın'da yeni ünitenin 2017 yılına kadar tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor.
HÜKÜMET-CEMAAT SAVAŞINDA OLAN HALKA OLUYOR
İlk kez 1994’te dava açılan, Bergama köylülerinin çıplak eylemleri ve 300 kilometrelik Ankara yürüyüşüyle ülke gündemine taşınan tesis, yargıdan çıkan onca emsal karara ve çevrecilerin üst üste aldıkları hukuk zaferine karşın işletilmeye devam etti. Madeni işletmesi, halk ve çevre örgütleri tarafından 2009 yılına kadar açılan 73 davanın tamamını kaybetmişti. Ancak, aradan geçen yıllar içerisinde kararlar uygulanmadığı için bir türlü temelli kapatılamayan maden, üretime devam etti. Ovacık'taki altın madeni geçtiğimiz yıl CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel'in gündeme taşıdığı ve büyük yankı uyandıran 500 ton siyanürlü atığın derelere aktığı iddiaları ile bir kez daha gündeme taşınmıştı. Meslek odaları, hukukçular, yöre halkı, yerel idare, çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının yıllardır durduramadığı maden, geçtiğimiz yıl "Paralel yapıya" yönelik operasyonların ardından tüm izinleri askıya alınınca hukuk ile baş başa kalmıştı.
ÇEVRECİLER DİRENİŞ KARARI ALMIŞTI
Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Arif Ali Cangı, "Siyanürleme merkezi" olarak da bilinen tesisle ilgili geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, Koza Altın'ın kayyuma devredildikten sonra önünün açıldığını söylemiş ve "Anlaşılan Koza Altın işletmelerine kayyum atanması bunun ilk adımı. Madenin işletilmesi gereken Ovacık altın madeninde iki atık havuzu dolmuş durumda, üçüncü atık havuzuna ilişkin ÇED süreci işletilemiyor, işletmedeki orman alanları için verilen izinler geri alınmış durumda" demişti. Altın madeninin daha fazla kapasite artırımını Bergama’nın doğasının kaldırmayacağını da aktaran Cangı, “Hukuk da kaldırmaz. 1997 tarihinde Danıştay'ın verdiği kararla Bergama’daki siyanür liç yöntemiyle altın madenciliği hukuka aykırı bulunulmuştu, o günden bu güne değişen hiç bir şey yok. Bergamalılar da buna sessiz kalmaz. Çıkar ve iktidar yarışlarına aldırmadan yaşamı savunmaya devam edeceğiz” şeklinde açıklama yapmıştı.
Yorum Yazın