Dolar 34,2413
%0.29
Euro 37,8059
%0.09
Altın 2.926,160
%0.35
Bist-100 8.898,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Mülteci ve sığınmacılar suçlu değil'

'Mülteci ve sığınmacılar suçlu değil'

İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Av. Esra Katıman, Suriye’deki iç savaşın uluslararası boyutu bulunduğunu belirterek, bunun Türkiye’ye de yansımaları olduğuna dikkat çekti. Katıman, “Mülteci...

  • Ege Postası
  • 20.09.2013 - 10:53
İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Av. Esra Katıman, Suriye’deki iç savaşın uluslararası boyutu bulunduğunu belirterek, bunun Türkiye’ye de yansımaları olduğuna dikkat çekti. Katıman, “Mülteci kavramı, devletlerin karşısına büyük bir sorun olarak çıkıyor. Türkiye, yaptığı yeni yasayla mültecilere sahip çıkmak zorundadır. 13 Nisan 2013 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nuyla birlikte yasal bir boşluk giderildi. Yasa öncesinde yabancıların durumuna yönelik bu boşluk, uluslararası yargı kararlarıyla bir nebze doldurulmaya çalışılıyordu.” dedi.

Kanun maddelerinin tek başına problem çözmediğini, asıl neticenin uygulamada alınacağını vurgulayan Av. Katıman, toplumun mülteci, sığınmacı gibi kavramlara hazırlanması gerektiğini söyledi: “Burada toplumsal psikoloji çok önem kazanıyor. Türk toplumu olarak mülteci, sığınmacı kavramlarına yabancıyız. Yabancıları ‘turist’ olarak algılıyoruz. Mülteciler, sığınmacılar kötü muameleden kaçan insanlardan oluşuyor. İnsan onuruna uygun şartlarda barındırılmalarını sağlamak gerekiyor. Toplumu buna alıştırmak için çalışmalar yapılmalı, sivil toplum kuruluşları bu noktada devreye girmelidir. Çadır kamplarının bulunduğu bölgelere yakın yaşayanlar üzerinde, bu insanların durumuna yönelik olumlu bir bakış açısı kazanması amacıyla çalışmalar yapılmalıdır.”

Suriye’de iç savaş yaşandığını, bu ülkeden gelen insanların sınırdışı edilmesi durumunda uluslararası hukuka aykırı davranılmış olacağını anlatan Esra Katıman, mültecilerin ve sığınmacıların iç politika konusu yapılmaması gerektiğini kaydetti: “İç savaş ya da savaş yaşanan bir bölgede halk mecburiyetten, hayatta kalmak için yaşadığı topraklardan ayrılıyorlar, ülkelerinden kaçıyorlar. Bu durumda kapıyı kapatmak söz konusu olamaz. Diğer ülkelerin konuya hassasiyetinin de arttırılması gerekir. Mülteciler, sığınmacılar suçlu değil. Bu yanılsama, kolluk kuvvetlerinde de vardı. Uluslararası yasayı, pasaport taşımayı ihlal ediyorlar ancak bu insanlar, tehlikeyle karşı karşıya kaldıkları için ülkelerini terkediyorlar.Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayacaklar. Üçüncü ülkeye yerleştirilinceye kadar yaşamsal koşullarının sağlıklı bir şekilde karşılanması lazım.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.