Dolar 34,2311
%0.26
Euro 37,7891
%0.04
Altın 2.929,050
%0.45
Bist-100 8.898,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Orman yangınları her yıl 16 derslikli 120 okula mal oluyor

Orman yangınları her yıl 16 derslikli 120 okula mal oluyor

Türkiye, her yıl yangınlarda yaklaşık 10 bin hektar orman alanını kaybediyor. Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yüksel Batur, yangınlara dikkat çekmek ve orman işçilerinin kahramanca çalışmalarını...

  • Ege Postası
  • 20.09.2013 - 10:44
Türkiye, her yıl yangınlarda yaklaşık 10 bin hektar orman alanını kaybediyor. Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yüksel Batur, yangınlara dikkat çekmek ve orman işçilerinin kahramanca çalışmalarını anlatabilmek için “Ateşe Yürüyenler” adlı bir belgesel film çekti. Birçok orman yangınına gidip işçilerle omuz omuza çalışan Batur, her yıl yangınlarla mücadelede 300 milyon liranın üzerinde para harcandığını, bununla 16 derslikli 120 okul yapılabileceğini hatırlatarak, filmi kamuoyunu bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak için çektiğini kaydetti.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün desteğiyle dört ayda ortaya çıkarılan belgesel film, orman yangınlarının şaşırtıcı sebeplerini, söndürmek için harcanan insanüstü çabayı, perde arkasında kalmış orman işçilerinin mücadelesini seyirciyle buluşturmayı hedefliyor. Film hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Batur, dört ay süren hazırlık ve çekim aşamasında çeşitli orman yangınlarında söndürme çalışmalarına katıldığını belirterek, “Orman yangınlarıyla mücadele eden binlerce insan var. Bunlar birer gizli kahraman. Bu insanlar bilinmiyor ve onları tanıtmak istedim. Her yıl İzmir bölgesinde 2 bine yakın orman yangını çıkıyor. Bunların çok büyük bir bölümü, insan kaynaklı yangınlar. Bu yangınlarla ormanlarımız kül olduğu gibi mücadele sırasında da yaklaşık 50 milyon lira harcanıyor. Bu parayla 16 derslikli 120 tane okul yaptırılabilir. Bu tablo gözönüne alındığında, insanlarımızı bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak için belgeseli hazırladım.” dedi.

Çalışmaları hakkında bilgi veren İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ise yangınların yüzde 97 oranında insan kaynaklı çıktığını vurguladı. Teknolojinin imkanlarından faydalanarak orman yangınlarıyla mücadele ettiklerini belirten Aydın, Türkiye’nin bu konuda en başarılı ülkelerden biri olduğunu söyledi. Aydın, “Yangınları söndürebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Erken uyarı sistemlerimiz, gözetleme kulelerimiz, 177 ihbar hattımız sürekli çalışıyor ancak tek başına söndürme faaliyetleri hiçbir anlam taşımıyor. Orman yangınlarının sebeplerine bakınca, büyük oranda insan kaynaklı. Bu nedenle halkımızı bilinçlendirmek için eğitim faaliyetlerini aralıksız sürdürüyoruz. Bu belgesel çalışmasının da insanlarımızın bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması noktasında çok faydalı olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Orman yangınlarıyla mücadelede bin 278 işçi, 200 teknik eleman, beş helikopter, üç uçak, 80 arazöz, 42 ilk müdahale aracı ve 17 iş makinesiyle aralıksız çalıştıklarını vurgulayan Bölge Müdürü Aydın, ihbarlar ve yanan alanlar konusunda da bilgi verdi. 2013’te bugüne kadar bin 176 ihbar aldıklarını, bunların yalnızca 136’sının asılsız çıktığını belirterek, vatandaşların bu konuda hassas olduğunu ifade etti. Sorumluluk sahalarında orman dışı 768, ormanlık alanda ise 272 olmak üzere toplam bin 40 yangın çıktığını, bunlarda bin 490 hektarlık alanın yandığını söyledi. İbrahim Aydın, 2012’de bin 810 yangın çıktığını, bunlarda ise orman dışı ve ormanlık alan olmak üzere toplam bin 174 hektarın kül olduğunu kaydetti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.