Dolar 34,0868
%0
Euro 37,9384
%0.1
Altın 2.820,530
%0.15
Bist-100 9.774,00
%0.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Rehberlerin en büyük sorunu kokartsız turist rehberleri'

"Rehberlerin en büyük sorunu kokartsız turist rehberleri"

Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkan Yardımcısı Mehmet Ulusoy, "Bizim rehberler olarak en büyük sorunumuz kokartsız, yani çalışma kartına sahip olmayan kişilerin turist rehberliği yapması." dedi. Bursa Bölgesel Turist Rehberleri...

  • Ege Postası
  • 23.08.2013 - 16:20
Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkan Yardımcısı Mehmet Ulusoy, "Bizim rehberler olarak en büyük sorunumuz kokartsız, yani çalışma kartına sahip olmayan kişilerin turist rehberliği yapması." dedi.

Bursa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (BURO) üyeleri, Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkan Yardımcısı Mehmet Ulusoy tarafından verilen eğitimle rehber denetçisi olmaya hak kazandı. Eğitim öncesi oda hakkında katılımcılara bilgi veren BURO Başkanı Ersen Yelkenkaya, "Odamız 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu hükümlerine göre 2012 yılında kuruldu. Amacımız mesleğimizle ilgili sorunlara çözüm sağlamak ve rehberlik mesleğini daha iyi noktalara taşımaktır." dedi.

Ersen Yelkenkaya, düzenlenen eğitim ile 7 üyenin daha rehber denetçisi olarak bölgede rehberlik yapan kişileri denetleyeceğini anlattı. Daha sonra geçilen eğitimde rehber denetçiliği ile ilgili önemli bilgiler paylaşan, TUREB Başkan Yardımcısı Mehmet Ulusoy, "Bizim rehberler olarak en büyük sorunumuz kokartsız, yani çalışma kartına sahip olmayan kişilerin turist rehberliği yapması." diye konuştu.

Çanakkale’de ‘alan kılavuzluğu’ konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Mehmet Ulusoy, "Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’nün kendi bünyesinde yetiştirdiği kişilerin turist gruplarını gezdirmesi yasalara aykırı. Diğer yandan Bursa’da ise belediyelerin yetiştirmiş olduğu kişiler de aynı şekilde turist gruplarını gezdiriyor. 6326 Sayılı yasa ve yönetmeliğe göre Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın vermiş olduğu çalışma kartlarına sahip olmayan kişilerin bu mesleği yapmaları yasal bir durum olamaz. Bu noktada da siz rehber denetçilerine önemli görevler düşüyor." şeklinde konuştu.

Yasa ve yönetmeliklerin açık olduğunun altını çizen Ulusoy, "Mesleğimiz, sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ya da mesleki okul mezunlarının hak ettikleri kokart (çalışma kartı) ile yapılabilecek bir meslektir. Kamu yararına hizmet eden bir meslek olduğumuzdan beri 11 Eylül 2013’e kadar tüm rehberlerin ikamet ettikleri bölgelerdeki odalara kayıt olmaları gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.