Dolar 34,2070
%0
Euro 37,8290
%0.14
Altın 2.924,530
%-0.17
Bist-100 9.013,00
%-3.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Tarih kitaplarında Kürtleri dışlayan bölümler yeniden yazılmalı'

'Tarih kitaplarında Kürtleri dışlayan bölümler yeniden yazılmalı'

Anadolu’da Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı Konya’nın Kulu ilçesinde avukatlık yapan Ali Küçük, son dönemde Kürt sorununun çözümüyle ilgili atılan adımların, Kürtlerin aidiyet duygularını güçlendirdiğini söyledi.Küçük,...

  • Ege Postası
  • 30.04.2013 - 11:47
Anadolu’da Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı Konya’nın Kulu ilçesinde avukatlık yapan Ali Küçük, son dönemde Kürt sorununun çözümüyle ilgili atılan adımların, Kürtlerin aidiyet duygularını güçlendirdiğini söyledi.
Küçük, tarih kitaplarında yer alan Kürtleri dışlayan bölümlerin de yeniden yazılmasını istedi.

Kulu'da önde gelen Kürt aydınlarından olan avukat Ali Küçük, Türkiye'nin ocaklara ateş düşüren, birçok can yakan, maddi ve manevi kaynakları tüketen hayati bir sorunla karşı karşıya bulunduğunu ifade ederek, çözümün mümkün olabilmesi için herkesin sürece katkı sunması gerektiğini, zira bu sorunun hükümetin tek başına baş edebileceği bir sorun olmadığını kaydetti. Problemin milli bir problem olduğunu ve çözümün de siyaset üstü yaklaşımla sağlanması gerektiğini anlatan avukat Küçük siyasi iradenin, bu durumun farkında ve uzun zamandan beri çeşitli açılımlar gerçekleştirmeye çalıştığını vurguladı. Küçük, bu anlamda terörle mücadele konseptinin değiştiğini ve terörü üreten bataklığın kurutulması çabalarının arttığını belirtti.

Kısa zaman öncesine kadar uygulanan yanlış devlet politikaları yüzünden Kürtlerin özellikle Kürt gençlerinin devlete karşı aidiyet duygusunun zayıfladığını, duygusal bir kopuşun yaşandığını aktaran Küçük, ‘’ Tam bu noktada akil insanların, aydınların, yazarların ve kanaat önderlerinin yoğun çaba gösterdiğini biliyoruz. Bu konuda hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız. Son yıllarda gerçekleştirilen açılımlar, TBMM’de kurulan komisyonlar ve en son oluşturulan çözüm süreciyle birlikte ‘Akil İnsanlar’ projesi Kürtlerin devlete olan aidiyet duygusunu güçlendirmiştir. Toplumumuzun gelecekte karşılaşabileceği tehlikeleri bertaraf etmeye yönelik yapılan bu çalışmalar, bir takım marjinal kesimler hariç toplumumuzun büyük çoğunluğu tarafından desteklenmektedir.’’ ifadelerini kullandı.

YENİ ANAYASA VURGUSU

Bundan sonraki adımın, özgürlüklere önem veren, bireyi devlet karşısında güçlü kılan, eşit yurttaşlık ilkesini benimseyen yeni bir anayasa olduğunu söyleyen avukat Küçük, ‘’Bu anayasayı oluştururken tüm vatandaşları kapsayıcı çözüme hizmet eden bir sistem kurmalıyız. Yeni bir millet tanımı yapmanın zarureti gün gibi ortadadır. Yasalar yoluyla bir kısım yurttaşların özgürlüğünü kısıtlamak kimseye fayda getirmez. O halde tüm bunları gözden geçirmeli, yeni anayasamızı oluştururken adımlarımızı buna göre atmalıyız.’’ dedi.

TARİH KİTAPLARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Tarih kitaplarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Küçük, ‘’Tarih kitaplarımızdaki dışlayıcı ve hiç kimseye faydası olmayan bölümleri yeniden yazmalıyız. Örnek olarak, Kurtuluş Savaşı'nı anlatan kaynaklarda, zararlı cemiyetler arasında Kürt Teali Cemiyeti'nden söz edilirken neden, Mustafa Kemal’e destek telgrafı gönderen Doğu ve Güneydoğulu Kürt beylerinden bahsedilme? Çanakkale’deki birlik ruhunu çocuklarımıza çok iyi anlatmak durumundayız. Malazgirt’ten bu yana birlikte oluşturduğumuz tarihdaşlığımızı iyi anlamak ve nesillerimize iyi anlatmak zorundayız’’ şeklinde konuştu.

HALKIMIZ OLAYLARA AKLISELİMLE YAKLAŞMALI

Tüm halkın yaşanan süreçte soğukkanlı ve aklıselimle, yaşanmış acıları yarıştırmadan empati kurması gerektiğine vurgu yapan Küçük şunları kaydetti, ‘’Dağa çıkan çocuğundan bir daha haber alamayan anneyi de, çocuğunu şehit veren asker ve polis annesini de anlamak zorundayız. Bin yıllık ortak geçmişimizi ve kardeşliğimizi düşünerek geleceğimizi birlikte oluşturmalıyız. Eşit yurttaşlık ve kardeşlik hukuku çerçevesinde, farklılıkların zenginlik olduğu bilinciyle, herkesin kendisini özgürce ifade edebileceği aydınlık bir geleceğe birlikte yürümeliyiz’’.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.