Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
'Tatil, öğrencilerin bildiklerini unutturuyor'

'Tatil, öğrencilerin bildiklerini unutturuyor'

Eğitimci-yazar Mehmet Azim, yapılan araştırmalarda yaz tatillerinde öğrenme kayıplarının en çok matematik ve Türkçe derslerinde olduğunu söyledi. Azim, "Eğitimcilerin, anne ve babaların, öğrenme kayıplarını en aza indirmek için mutlaka...

  • Ege Postası
  • 30.07.2013 - 14:25
Eğitimci-yazar Mehmet Azim, yapılan araştırmalarda yaz tatillerinde öğrenme kayıplarının en çok matematik ve Türkçe derslerinde olduğunu söyledi. Azim, "Eğitimcilerin, anne ve babaların, öğrenme kayıplarını en aza indirmek için mutlaka bir planı olmalıdır. Tatil süreci, eğitim öğretim dönemindeki gibi yoğun olmamakla birlikte, esnek ve eğlenceli bir şekilde planlanmalıdır." dedi.

Eğitim-öğretim yılı boyunca çalışan öğrenciler, uzun bir yaz tatiline çıktı. Eğitim uzmanları, eğitimin belli bir dönem yapılıp belli bir dönem de ara verilecek ve tatil yapılacak bir süreç olmadığını ve kesintisiz bir süreç olması gerektiğini söylüyor. Özellikle eğitim ve öğretimi kesintiye uğradığı uzun tatiller, öğrenme kayıplarını beraberinde getirmektedir. Bu durum, eğitim öğretim yılının başında ayrı bir telafi çabasını gerektiriyor. Ya da öğrenci unutmuş olduğu bilgilerle eğitim ve öğretim hayatını sürdürmek zorunda kalıyor. Başarısızlık yolunda belki de ilk adım böylece atılmış oluyor.

Mehmet Azim, ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin okuma yazmayı yeni öğrendiğini ve düzgün okuyanların yanı sıra, bazı öğrencilerin akıcı okuma sıkıntıları olduğunu aktardı. Azim, okuma konusunda sıkıntısı olmayan öğrencilerin, okuma alışkanlığını kazanmaları için yaz döneminin önemli olduğunu vurguladı. Eğitimci yazar şunları kaydetti:

"Yaşına uygun, öğrencinin ruh dünyasında yeni ufuklar açacak, psikolojisini bozmayacak, az sayfalı kitaplar tercih edilmelidir. 7-9 yaş grubunda öğrencilerin çoğu, hayvan masallarından hoşlanırlar. Fakat ilgi alanı farklı olan öğrenciler de bulunabilir. Öğretmen, anne ve baba bu ilgi alanını iyi belirlemelidir. Yönlendirme ile öğrencinin okuyacağı kitap hep birlikte tespit edip alınmalıdır. Ailece, birlikte okuma saatlerinin olması, öğrenciyi daha iyi motive edecektir. Bu öğrenciler aynı zamanda günlük tutmak, ilginç olayları not almak gibi yazma etkinliklerinin de içinde tutulmalıdır."

Yaz aylarında eğitimin temposu düşse bile sürdürülebilirliğinin önemli olduğuna dikkat çeken Coşku Yayınları Ürün Müdürü İsmail İzinli de "Yaz aylarının gelmesi ile çocuklarımızda kitaplar bir kenara bırakılmamalı. Coşku Yayınları Kazanım Merkezli Eğitim Setleri gibi sistemli bir çalışmayla öğrenci eğitimini eğlenerek, planlı ve bilinçli kazanımlar ile eğitim dönemine hazırlanmalıdır. Böylece öğrenim kayıpları en aza indirilecektir." diye konuştu. İsmail İzinli, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

"Öğrenciler, akıcılık kazanıncaya kadar tekrar tekrar okuma yapabilir. Çocukların sık karşılaştığı kelimeler ve kısa metinler ile doğru okuma gelişir, okuma hızı yüzde 50 artar. Okuma hızını artırmak için çocuklara rol vermek, okumayı ve anlamayı hızlandırmaktadır. Şiirler ve kısa hikayeler dramatize ettirilebilir. Bu teknikle ilköğretim öğrencilerine, her hafta küçük bir temsille 10 haftalık bir süre sonunda öğrencilerin okuma hızlarının geliştiği ve okumadaki genel başarılarının arttığı gözlenmiştir. Aile üyeleri çocuğa yardımcı olabilir. Her gün 10-15 dakikalık bir okuma etkinliğinde aile çocuğa kitap okur. Beş haftalık süreçte okuma hızlanmaya başlar. Arkadaşlı okuma tekniğinde aynı başarı ve beceri düzeyindeki çocukların birlikte çalışması gerekmektedir. Her 2 öğrenci sessiz okuma yapar ve okudukları ile ilgili tartışma yaparlar. Yapılan araştırmaya göre, ilköğretim 2. ve 3. sınıf öğrenciler haftada 2 kez bir araya gelerek 20 dakikalık okuma çalışmasıyla akıcı okuma gelişmiştir. Koro halinde okuma, akıcı okumayı geliştirdiği gibi en iyi ve en zayıf okuyucuyu da bir araya getirmektedir. Bu tekniğin uygulamasında şiirlerden yararlanılabilir. Veli, her gün bir şiiri birkaç defa okutturabilir. Bu durum en çok okuma yetersizliği olan çocuklara katkı sağlayacaktır."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.