Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
112 yaşındaki Hasan Çavuş'a devlet şefkati

112 yaşındaki Hasan Çavuş'a devlet şefkati

Tokat'ın Turhal ilçesinde ikamet eden ve kentin en yaşlı kişisi olma ünvanına sahip Hasan Çavuş’u (112) Vali Mustafa Taşkesen evinde ziyaret etti. Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, “Bu kişilerin sayısı çok az bunlar, Ulu çınar gibi insanlar,...

  • Ege Postası
  • 24.04.2013 - 12:13
Tokat'ın Turhal ilçesinde ikamet eden ve kentin en yaşlı kişisi olma ünvanına sahip Hasan Çavuş’u (112) Vali Mustafa Taşkesen evinde ziyaret etti. Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, “Bu kişilerin sayısı çok az bunlar, Ulu çınar gibi insanlar, bunların anılarını dinlemek ve hayır dualarını almak gerekir.” dedi.

    Hasan Çavuş’u ziyarette Vali Mustafa Taşkesen’in yanı sıra eşi Betül Taşkesen, Turhal Belediye Başkanı Ali Gözen, Turhal Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Tokat İl Müdürü Ahmet Duman eşlik etti.

    Turhal'da, oğlu Dursun Çavuş'un (58) yanında ikamet eden Hasan Çavuş'un kimliğinde doğum tarihi olarak '01.07.1901' yazıyor. Eşi Nazile Çavuş'u 2005 yılında 90 yaşındayken kaybeden Çavuş'un dünyaya gelen 10 çocuğundan 4'ü doğumdan sonra, 3'ü ise daha sonraki tarihlerde yaşamlarını yitirmiş. Yaşayan 3 çocuğu bulunan Çavuş'un 17 torunu ve 40 da torunun çocuğu bulunuyor.

    Gürcistan'ın Batum şehrinde dünyaya geldiğini söyleyen Hasan Çavuş, daha sonra Türkiye'ye gelerek burada Tokat merkeze bağlı Dereyaka köyüne yerleştiklerini söyledi. Toplamda 6.5 yıl askerlik yaptığını söyleyen Çavuş, "Askerliğimi Samsun ve Sivas'ta yaptım. Samsun'dayken Mustafa Kemal Atatürk bizi ziyarete geldi. 'Nasılsınız çocuklar'' diye hatırımızı sordu." dedi. Çavuş, "Atatürk, ben askerdeyken öldü." bilgisini verdi.

    ŞİMDİ ASKERLİK ÇOK KOLAY

    112 yaşındaki Hasan Çavuş şimdi askerliğin çok kolay olduğunu söyledi. “Şimdi beni askere alsınlar 10 yıl daha askerlik yaparım. Bizim zamanımızda yiyecek, giyecek hiçbir şey yoktu. Çok zor şartlar altında askerlik yaptık. O zamanlar çok dayak vardı askerde, şimdi öyle şeyler yok. Allah devlete zeval vermesin şimdi yiyecekte giyecekte çok askerin tüm ihtiyacını düşünüyorlar.” diye konuştu.

    Hasan Çavuş, "Bana sen ne yedin kendine nasıl baktın da bu kadar uzun yaşadın'' diye soruyorlar. Allah ne verdiyse onu yedik. Millet ne yediyse ben de aynısını yedim farklı hiçbir şey yemedim." diye konuştu. Ayrıca gerçek yaşının 123 olduğunu iddia eden Çavuş, kendi yaşıtlarından kimsenin Türkiye’de hayatta kalmadığını söyledi.

    Çavuş'un hayatta kalan 3 çocuğundan biri olan Dursun Çavuş da babasının yaşının nüfusa göre 112 olduğunu, ama gerçek yaşının 123 olduğunu söyledi. Babasını görenlerin şaşırdığını belirten Çavuş, "Hastaneye götürdük, doktorlar ve hemşireler bile hayret etti. 'Amca nasıl yaşadın bu kadar'' diye sordular." dedi.

    Babasının bir gözünün görmediğini ve rahatsızlığından dolayı rahat yürüyemediğini söyleyen Dursun Çavuş, "Atatürk'ü Samsun'da gördüğünü söylüyor. Atatürk kendilerini askere almış. Babamın anlattığına göre Atatürk babamları toplayıp ellerine kağıtlar vermiş. Bu kağıtları kaybetmeyin, askerliğiniz bitince ben size tarla arsa gibi yerler vereceğim demiş, fakat babam terhis olmadan Atatürk hayata gözlerini yummuş.” diye konuştu.

    Konuşmaların ardından Vali Mustafa Taşkesen, yaşlı adama bir isteği olup olmadığını sordu. Hasan Çavuş da “Soğuk havalarda sular çok soğuk oluyor abdest almakta zorlanıyorum. Evime doğalgaz bağlatmak istiyorum ama maddi gücüm yok. Bana bu konuda destek olursanız çok memnun olurum.” dedi. Vali Taşkesen bu talebi Turhal Belediye Başkanı Ali Gözen’e ileterek “Bu konuda yapılacak bir şeyler varsa mutlaka ilgilenilmesini çözüme kavuşturulmasını talep etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.