18 avukatı 60 avukat savundu
İzmir Adliyesi'nde 2 Eylül 2013 tarihinde düzenlenen adli yıl açılış töreni sırasında, 'Tutuklu avukatlara özgürlük' yazılı pankart açıp, slogan attıkları için haklarında 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçundan 1.5 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 18 avukatın yargılanmasına başlandı. Sanık avukatları, 60'a yakın meslektaşı savundu.
- Ege Postası
- 29.04.2014 - 16:42
İfade özgürlüğünü kullanan avukatların görev yerleri olan adliye sınırları içerisinde gerçekleştirdikleri eylemleri nedeniyle sanık duruma düşürülerek açılan ilk davanın İzmir 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldüğünü belirten Başkan Demir, "Bu dava, avukatları hak ve özgürlükler mücadelesinden uzak tutma çabasıdır. Avukatlık mesleğini, duruşma salonlarına, icra dairelerine sıkıştırma, hayattan koparma isteğinin göstergesidir. Bu dava ifade özgürlüğünün ihlali, bir hukuk ayıbıdır" diye konuştu.
Savunma hakkını ve savunma hakkının neferlerini savunmaya devam edeceklerini belirten Demir, meslektaşlarına yönelik hukuksuzlukları her ortamda dile getirmenin, hukukun, ahlakın ve vicdanın gereği olduğunu vurguladı. Açıklamanın ardından, avukatlar davanın görüleceği salona gitti.
18 AVUKATA DAVA AÇILDI
İzmir Adliyesi'nde geçen 2 Eylül'deki adli yıl açılış töreninde yapılan protestonun ardından , Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Tokgöz'ün haklarında dava açtığı avukatlar; Serdar Gültekin, Nergiz Tuba Aslan, Mehmet Cemal Doğan, Gurbet Uçar, Abdulhadi Çetin, Azat Elçi, Fatma Demirer, Dinçer Çalım, İmdat Ataş, Mehmet Güner, Şule Aslan Hızal, Zöhre Dalkıran, Anıl Güler, Oktay Uysal, Canan Uçar, Nezahat Paşa Bayraktar, İlhan Gül Kireçkaya ve Hüseyin Korkmaz'ın İzmir 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde 1.5 yıldan 3'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı. Savcı Hüseyin Tokgöz hazırladığı iddianamede, sanıklardan Nergiz Tuba Aslan, Abdulhadi Çetin, Dinçer Çalım, Nezahat Paşa Bayraktar ve İlhan Gül Kireçkaya'nın daha önceden ceza aldıklarını, hükmün açıklanmasının geri bırakıldığını, ceza verilecekse bunun da değerlendirilmesini talep etti.
Davanın ilk duruşmasına, Şule Aslan Hızal dışında tüm sanıklar avukatlar katıldı. İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir ve yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 60'a yakın avukat, meslektaşlarının müdafiliğini üstlendi. Meslektaşlarını savunan avukatlar, salonun yetersiziliğinden yakındı. Birçok avukat, duruşmayı açık bırakılan kapınını yanında izledi. Sanıkların kimlik tespitinin ardından, savunmalarına geçildi. Avukatlar, ifadelerinde demokratik haklarını kullandıklarını, cezaevinde tutuklu bulunan arkadaşlarına destek olmak amacıyla o pankartı açtıklarını belirtti.
Hakim, ifadelerin ardından, olay günü görevli olan beş polis memurunun da tanık olarak dinlenmesine karar verip, davayı erteledi.
(DHA)
Yorum Yazın