1975'den itibaren en çok görünen hastalık akciğer kanseri
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, dünyada ve Türkiye’de 1975 yılından itibaren en çok görünen hastalığın akciğer kanseri olduğunu bildirdi....
- Ege Postası
- 03.05.2013 - 18:06
CBÜ Tıp Fakültesi Bilim Kulübü tarafından düzenlenen 8. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi, Anemon Otel’de başladı. Türkiye geneli 22 üniversiten 170 öğrencinin katıldığı kongre 5 Mayıs’ta sona erecek. Kongrede bu yıl ‘Birinci Basamakta Göğüs Hastalıkları’ konusu ele alınıyor.
Kongrenin açılışında konuşan CBÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, KOAH, astım, akciğer kanseri, tüberküloz, pnömoni (zatürre), uykuyla ilişkili solunum hastalıkları, çevresel ve mesleki akciğer hastalıkları, solunum yetmezliği ve pulmoner damarsal hastalıkların en sık görünen göğüs hastalıkları olduğunu bildirdi.
Yorgancıoğlu, “Ülkemizde ve dünyada 1975 yılından itibaren en çok görünen hastalık ise akciğer kanseridir. Akciğer kanserinin tedavi maliyetleri çok yüksektir. Akciğer kanserinin yüzde 90’undan sigara sorumludur. Tütün kullanımını her ne kadar düşürsek de bütün ölümlerin yüzde 12’si tütünden meydana geliyor. Gelecekte tütüne bağlı hastalıklarda artış olmasını bekliyoruz.” dedi.
Göğüs hastalıklarının ilk 4 hastalık içinde yer aldığını aktaran Yorgancıoğlu, hem Dünya Sağlık Örgütü’nün hem de Sağlık Bakanlığı’nın bu hastalıkları çok önem verdiğini vurguladı. Göğüs hastalıklarının korunabilir ve tedavi edilebilir hastalıklar olduğunun altını çizen Yorgancıoğlu, bundan dolayı da koruyucu hekimliğinin çok önemli olduğunu kaydetti. Göğüs hastalıklarıyla savaşmak için tıp öğrencilerine büyük iş düştüğünü aktaran Yorgancıoğlu, “2009 verilere göre toplam hekim sayımız 111 bin. Uzman hekim sayısı Türkiye genelinde 58 bin kadar. Bin 794 göğüs hastalıkları uzmanı var. Bunların bin 588’i aktif olarak çalışıyor. Her yıl 100 yeni asistan girerken, 100 kişi uzmanlıklarını tamamlayıp ayrılmaktadır. 100 bin kişiye düşen göğüs hastalıkları uzmanı sayısı ortalama 2,19 iken, AB’de bu oran 4’tür. Bu durum bölgeleri göre değişiklikler gösteriyor. Göğüs Hastalıkların uzmanların yüzde 90’ı tam gün çalışıyor:” diye konuştu.
Yorum Yazın