Dolar 34,2750
%0.1
Euro 37,6855
%0.23
Altın 2.915,520
%0.2
Bist-100 9.032,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AKÜ, örnek projeyle kampüs binalarını yüzde 25 daha ucuza ısıtıyor

AKÜ, örnek projeyle kampüs binalarını yüzde 25 daha ucuza ısıtıyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Türkiye’ye örnek olacak bir proje sayesinde bina ısınmasında yüzde 25 daha tasarruf sağladı. AKÜ, eğitim kampüsleri ve idari binalarını kömür yerine jeotermal eneriyle ısıtan bir proje hazırladı. Proje...

  • Ege Postası
  • 18.09.2013 - 11:32
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Türkiye’ye örnek olacak bir proje sayesinde bina ısınmasında yüzde 25 daha tasarruf sağladı.

AKÜ, eğitim kampüsleri ve idari binalarını kömür yerine jeotermal eneriyle ısıtan bir proje hazırladı. Proje kapsamında başlatılan alt yapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından AKÜ Tıp Fakültesi, Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Acil Yardım ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Afyon Sağlık Yüksekokulu, Afyon Meslek Yüksekokulu gibi birimlerini içinde barındıran Ali Çetinkaya Kampüsü jeotermal suyla ısıtılmaya başlandı.

AKÜ jeotermal ısınmayla ilgili çalışmalarına ilk olarak Ali Çetinkaya Kampüsü'nde başladı. Aralık 2012 yılı itibariyle Ali Çetinkaya Kampüsü'nde yer alan tüm binaların abonelikleri yapılarak, jeotermal suyla ısınması sağlandı. Aynı tarihten itibaren 200 Yataklı Acil Yarım ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi içerisinde yer alan yüzme havuzları da yüzde 100 termal suyla hizmet vermeye başladı.

Söz konusu ısınma sayesinde kömürle ısınmaya oranla yüzde 25 oranında bir mali tasarruf sağlayan AKÜ yönetimi Afyon Jeotermal A.Ş. (AFJET) Genel Müdürlüğü ile görüşülerek, ANS Kampüsündeki tüm binaların da jeotermal suyla ısıtılması kararına vardı.

"ANS’DE SICAK SU REZERVİ BULUNDU KUYU AÇILACAK"

Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, ikinci proje olarak Eskişehir yolu üzerinde bulunan ANS Kampüsü'nün de tüm binalarının Afyonkarahisar ilinin en önemli zenginliklerinden biri olan jeotermal suyla ısıtılması hedeflediklerini söyledi. Kampüsün jeotermal suyla ısıtılmasıyla ilgili öncelikle kampüs alanının bulunduğu bölgenin jeotermal potansiyelinin araştırıldığını belirten Solak, Jeotermal-Mineralli Sular ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (JUAM) Müdürlüğü bünyesinde jeolojik, hidrojeolojik ve jeofizik çalışmalar gerçekleştirildiğini belirtti. Solak, söz konusu proje çalışmaları sonucunda kampüs alanının değişik noktalarında jeotermal suyun varlığını işaret eden olumlu verilere ulaşıldığını anlattı. Solak, “Konuyla ilgili Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı’nda yapılan görüşmeler olumlu geçti. AFJET Genel Müdürlüğü ile yapılacak protokolün ardından 2014 yılında altyapı çalışmalarına başlanacak. 2014-2015 akademik yılında ise AKÜ’nün tüm binaları jeotermal suyla ısıtılmış olacak.” dedi.

Mustafa Solak, hayata geçirdikleri projenin Türkiye’ye örnek olmasını beklediklerini ifade ederek, kömürle ısıtma yerine jeotermal enerjiyi kullanarak ısınma bedellerinde yüzde 25 oranında ciddi tasarruf sağladıklarını dile getirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.