Dolar 34,1870
%0.02
Euro 38,0379
%-0.15
Altın 2.907,430
%0.4
Bist-100 9.674,00
%0.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ağaçlıyol direniyor, ÖİB satıyor

Ağaçlıyol direniyor, ÖİB satıyor

İzmir Ağaçlıyol’da yer alan kamu arazilerinin satışına ve yeşil alanların yok edilmesine karşı direnirken, gelen yeni özelleştirme kararı ile tekrardan şoka uğradı. Geçtiğimiz aylarda önce plan değişikliği yapılan ardından da satışa çıkartılan Karayolları Bölge Müdürlüğü‘ne ait kamu arazilerinin ardından yine kamuya ait olan ve içerisinde yeşil dokunun da bulunduğu bir başka alan daha özelleştirme yolu ile satılıyor. Bornova Ağaçlıyol yakınında yer alan 3 bin 600 metrekare büyüklüğündeki SEKA arazisinin özelleştirilerek satılması için resmi süreci başlatan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın bu tartışmalı kararı kamuoyunda ve sivil toplum örgütlerinde “İzmir’in rantla imtihanı devam ediyor” şeklinde yorumlandı.

  • Ege Postası
  • 19.11.2013 - 13:27
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bornova Ağaçlıyol’da yer alan kamu arazilerinin özelleştirme yolu ile satışı devam ediyor. Sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin tüm tepkilerine rağmen Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne ait 110 dönümlük kamu arazisinin satılmasının ardından, yine aynı bölgede yer alan ve eski SEKA fabrikası olarak da bilinen 3,6 dönüm büyüklüğündeki alan için satış kararı alandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) söz konusu alan için resmi satış ilanını yayınlanırken, alanı satın almak isteyen yatırımcıların önümüzdeki aylarda ihaleye girerek teklif vermesi bekleniyor.

ALANDAKİ YEŞİL DOKU NE OLACAK'

Bornova Ağaçlıyol yakınında yer alan 3 bin 600 metrekarelik alandaki yeşil doku ve ağaçlık bölüm dikkatlerden kaçmazken, satış işlemi hakkında kamuoyunun kafasında soru işaretleri oluşmaya başladı. Arazinin koşulları dikkate alındığında “Yine mi yeşil yok edilecek'” soruları akıllara gelirken, eskiden SEKA’ya ait kağıt fabrikası olarak kullanılan alandaki binaların da Mart ayında tamamen boşaltılacağı öğrenildi.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLEBİLİR

İmar planlarına “Kentsel Çalışma Alanı” olarak işli bulunan SEKA mülkiyetindeki arazide fabrika binaları ve çeşitli depolar yer alıyor. 8 kata kadar yapı inşaat izni verilen alan için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın tarafından yayınlanan ihale ilanına son teklif tarihi ise 15 Ocak 2014 olarak belirlendi. 250 bin TL tutarında geçici teminat bedeli istenen ihale işleminde yatırımcının kafasını karıştıran esas soru ise 8 katlık yapı izni olarak göze çarpıyor. Tıpkı diğer kamu arazilerinde olduğu gibi belediyelerin bu alanda da imar yetkileri bulunmazken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yatırımcının önünü açmak amacı ile yapı yüksekliğini serbest bırakacak şekilde plan değişikliğine gitmesi bekleniyor.



YATIRIMCI AVM YAPABİLECEK

Mevcut koşullar itibarı ile AVM yapılabilecek söz konusu kamu arazisinin ÖİB tarafından yayınlanan satış ilanında, bölgenin ticari hareketliliği ve ulaşım kolaylığı vurgulanarak, iş merkezleri için tercih edilen mekanların başında yer aldığı ifadeleri eklendi. Diğer yandan ticari yapılaşmaya açık olan alanda konut yapma izni bulunmuyor. ÖİB, yatırımcının önünü açmak için “Gayrimenkul ile ilgili yargıya intikal eden herhangi bir durum yoktur” ibaresini de ilana ekledi.

KANTARLI: RANT VE YAĞMALAMA DEVAM EDİYOR

Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü’ne ait arazilerin satış sürecinde sivil toplum örgütleri ile birlikte tepkisini sert şekilde dile getiren isimlerden Yeşil İzmir Dayanışması Sözcüsü ve Ege Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Kayhan Kantarlı gündeme gelen yeni satış işlemi ile ilgili yeniden örgütlenerek eylem yapacaklarının sinyalini vererek, “İzmir'de rant ve yağmalama yoğun bir şekilde devam ediyor. İzmir bu konuları daha çok gündeminde tutup, üzerine gitmesi gerekiyor. Yapacağımız şey bu... Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü'nün alanlarında yargı kararını uygulayacaklar mı takip ediyoruz. Sözleşme imzalanmasına rağmen halen herhangi bir duyuru yapılmış değil. Cumhuriyetin mallarını kazanımlarını ellerinde hiçbir şey kalmayacak şekilde satmaya devam ediyorlar. Kent merkezinde bu kadar yoğunlaşmanın anlamı nedir, elbette yandaşlara rant dağıtmak... Önümüzdeki günlerde eylemlere devam edeceğiz” diye konuştu.

MESLEK ODALARINDAN DAVA SİNYALİ

Yine Ağaçlıyol’daki kamu arazilerini satışına karşı çıkan meslek odalarından olan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, “Konuyla ilgili olarak detaylı bir araştırma içerisindeyiz. Yapacağımız değerlendirme sonrasında girişimlerde bulunmayı düşünüyoruz. Ama genel tavrımız her zaman belirttiğimiz üzere bellidir. Biz bu kamu arazilerini satılmamasını ve kentsel ihtiyaçlar için kullanılmasını istediğimizi daha önce de dile getirmiştik. Bu konunun da takipçisi olacağız” diyerek ikinci bir Ağaçlıyol vakası yaşanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.