Dolar 34,2737
%0.07
Euro 37,4192
%0.07
Altın 2.919,600
%0.07
Bist-100 8.699,00
%-1.99

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Almanya’da yüzden fazla milletvekili meclise veda edecek

Almanya’da yüzden fazla milletvekili meclise veda edecek

Almanya'da önümüzdeki federal seçimde yüzden fazla milletvekili yeniden aday olmayacak. Siyasete veda edecekler arasında Michael Glos, Ruprecht Polenz, Franz Muntefering, Ilse Aigner gibi tanınmış simalar da bulunuyor.Federal Parlamento seçim öncesi...

  • Ege Postası
  • 27.06.2013 - 14:53
Almanya'da önümüzdeki federal seçimde yüzden fazla milletvekili yeniden aday olmayacak. Siyasete veda edecekler arasında Michael Glos, Ruprecht Polenz, Franz Muntefering, Ilse Aigner gibi tanınmış simalar da bulunuyor.

Federal Parlamento seçim öncesi son oturum haftasını gerçekleştirirken, meclis sıralarında bazı milletvekilleri son defa oturmanın hüznünü yaşadı. Seçime iki ay kala yüzden fazla milletvekili ya emeklilikleri yada partilerinin tekrar aday göstermemesi üzerine veda etmeye hazırlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde büyük bir veda programı düzenleyen Hıristiyan Sosyal Birlik’ten (CSU) Michael Glos emekli oluyor. Eski Başbakan Helmuth Kohl’ün de katıldığı veda programında Kohl, “Büyük bir onuru hak ettin.” diyerek Glos’un çalışmalarını övdü. İlk defa 1976 yılında federal milletvekili seçilen Glos, 1993- 2005 arasında CSU Grup Başkanlığı’nı yürüttü. 2005 yılında Federal Ekonomi Bakanlığı’nı üstlenen CSU’lu politikacı, süresi dolmadan bakanlıktan ayrıldı. Halen 68 yaşında olan Glos’un yerine Karl- Theodor zu Guttenberg getirilmişti.

Federal Tüketici Bakanı Ilse Aigner de federal siyasete veda edenler arasında. Bavyera eyaletine geri dönecek olan Aigner’in CSU Genel Başkanı Horst Seehofer’in yerine geçebileceği ileri sürülüyor. Aigner, dört dönemdir federal parlamentoda görev yapıyordu. CDU’nun renkli simalarından Ruprecht Polenz de yeni yasama döneminde federal siyasetten ayrılıyor. Partisinin Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusundaki tavrından farklı olarak “Türkiye AB’ye tam üye olmalı” fikrini savunan Polenz ılımlı açıklamalarıyla tanınıyor. 1994’de Parlamento’ya seçilen Polenz 2005’ten bugüne Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığı’nı yürütüyor. Polenz, 22 Eylül’den sonra CDU Televizyon Konseyi Başkanlığını üstlenecek.

Sosyal Demokrat Parti’nin tanınmış isimlerinden Franz Müntefering de aktif siyasete veda edecek. 1975 yılında federal milletvekili seçilen Müntefering, 1998’de partisinin Federal İdari Sorumlusu oldu. Sırasıyla SPD Genel Sekreterliği, Grup Başkanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Parti Başkanlığı görevlerini yürüttü. İki defa parti başkanı olan siyasi, 73 yaşında milletvekilliğine veda edecek.

Eski SPD’li Kalkınma Bakanı Heidemarie Wieczorek-Zeul de 26 yıl sonra Federal Parlamento’yu bırakıyor. SPD’nin sol kanadını temsil eden Wieczorek-Zeul, parti içinde "Kırmızı Heidi" olarak anılıyordu. En uzun Kalkınma Bakanlığı görevini yürüten SPD’li politikacı bu görevi 1998- 2009 yılları arasında üstlendi.

Eski Federal Parlamento Başkanlarından SPD’li politikacı Wolfgang Thierse de aday olmayacaklar arasında. 1990’dan beri aktif siyaset içinde olan Thierse, SPD’nin Doğu Almanya yüzünü temsil ediyordu. Thierse, 1990-2005 yılları arasında SPD Genel Başkan Yardımcılığı görevini yerine getirdi.

1991-1994 yıllarında SPD Grup Başkanlığı’nı yapan Hans-Ulrich Klos da 22 Eylül’de tekrar aday olmayacak. 76 yaşındaki politikacı 1981’de Hamburg Belediye Başkanlığı’nı bırakmış ve iki yıl sonra Federal Meclis’e seçilmiş. Klose, genelde dış politikayla ilgilendi.

Hür Demokrat Parti‘nin (FDP) mecliste yer almayacak tanınmış simalarının başında Wolfgang Gerhardt geliyor. 69 yaşındaki politikacı 1990’lardan itibaren parti ve FDP Grup Başkanlığı görevlerini yürüttü. Gerhardt, aktif siyaset hayatından sonra partisine yakın Freidrich Neumann Vakfı’nın başkanlığına geçecek.

Yeşiller’den Kerstin Müller de adaylıktan vazgeçiyor. 1994 yılında federal siyasete atılan Müller 1998’de partinin Parlamento Grubu Başkanlığı’nı yaptı. Daha sonra Dışişleri Bakanlığı’nda devlet müsteşarı oldu. Sol Parti’de milletvekilliğini bırakan isim ise Luc Jochimsen.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.