Dolar 34,2648
%0.07
Euro 37,6081
%-0.06
Altın 2.915,530
%-0.21
Bist-100 9.109,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Arsa mağdurları ve Başkan Kocaoğlu karşı karşıya!

Arsa mağdurları ve Başkan Kocaoğlu karşı karşıya!

Yaklaşık 40 yılı aşkın süredir imar sorunu ile boğuşan Balçovalı arsa mağdurları, meclis oturumu sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile konuşmak istedi. Mağdurlara açıklama yapan Kocaoğlu, yaklaşık 100 kişilik grubu temsil eden avukat Mustafa Kemal Turan ile tartışmaya girerken, kalabalığın yoğun tepkisi ile karşılaştı. Belediye önünde arbede yaşanırken, Kocaoğlu güvenlik ekibinin desteği ile alandan uzaklaşmak zorunda kaldı.

  • Ege Postası
  • 10.07.2013 - 20:30
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı 2’inci oturumu Meclis Başkanvekili Adnan Oğuz Akyarlı yönetiminde gerçekleşti. Belediye meclisinde, TBMM’de geçen torba yasa ile yetkileri elinden alınan TMMOB’a destek gelirken, meclis sonrasında ise şok bir gelişme yaşandı. Pazartesi günkü meclis oturumu öncesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşmek üzere belediye binası önüne gelen Balçovalı arsa mağduru vatandaşlar Başkan Kocaoğlu binayı terk ettiği sırada kendisin önünü keserken, bir süre sözlü tartışma yaşandı. Kocaoğlu burada yaptığı açıklamada kanunen ellerinden geleni yaptıklarını kaydederken, mağdurları temsil eden avukat Mustafa Kemal Turan’a yüklenince kalabalık bir anda sinirlendi. Başkan Kocaoğlu kalabalığın tepkisi sonrasında güvenliklerinin yardımı ile aracına binerek ayrılırken, arsa mağdurlarını bir süre başkanını aracını kovaladı.

CHP’DEN TMMOB DÜZENLEMESİNE TEPKİ GELDİ

Meclis açılışında söz alan Meclis Başkanvekili Adnan Oğuz Akyarlı, TMMOB’a yönelik düzenlemeye değinerek, torba yasayı eleştirdi ve şunları kaydetti, “Ben bir inşaat mühendisiyim ve Büyükşehir Belediyesi Meclisinin de bir üyesiyim. Dün gece TBMM’de geçen torba yasa çerçevesinde odanın önemli yetkilerini elinden alan birçok gelişme yaşadık. Bizim de gelişmesine katkı koyduğumuz ve kentsel konularda önemli söz sahibi olan kuruluşlardandır. Sadece toplum yararını gözeterek çalışan kuruluşlardan birisi TMMOB’dir ve demokratik yapının gereği olan karar verme süreçlerinde de önemli yere sahiptir. TMMOB’un kendi uzmanlık alanlarına giren mesleki denetim işlemlerini kaybetmesinden büyük üzüntü duyuyoruz. Bu gelişmenin bizim alacağımız kararlar ve gelecek eleştiriler bizim alacağımız sivil toplum eleştirileri açısından da bir zafiyet yaratacağını düşünüyorum.”

“YASANIN ÇIKMIŞ OLMASI BİR KAZANÇTIR”

Akyarlı’nın ardından CHP grubu adına söz alan Murat Bakan da benzer bir eleştiride bulunurken, AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar ise TMMOB’a yönelik yasaya dair şunları kaydetti, “Sivil toplum örgütleri ülkenin ekonomisinden tutun, ticaretine hayat anlayışına ve idaresine kadar çok çeşitli katkıları olan ve vazgeçilmez unsurlardır. Hele ki meslek odaları etkileri yadsınamayacak özellikte kitlesel kuruluşlardır. Ancak dün akşam TBMM’den geçtiğini söylediğimiz yasanın imar kanunun içerisinde olduğunu söylediler. Bu imar kanununu da çok önceden bekliyorduk. Bu yasanın biran önce çıkmasını ve yasal karışıklıkların da ortadan kalkması gerekiyordu. Bu yasanın eksiklerine rağmen çıkmış olması da bir kazançtır.

“ONAY ÜCRETİ RAHATSIZLIĞA NEDEN OLDU”

Yusuf Kenan Çakar alınan kararı doğru bulduğunu kaydederek, “Yasanın içerisinde kimin ne kadar etkilendiğini süreç içerisinde göreceğiz. Basından takip ettiğimiz kadarı olayı Gezi Parkı eylemleri ile bağdaştırılıyor ve bu doğru değil. Ülke gündeminde Gezi olayları hiç yokken, bu konuların çok önemli bir kısmı genelgelerle hayata geçirilmiştir. Bu genelgeler şimdi bir yasa içerisinde kanuni bir temele oturtulmuştur. Özellikle odaların projeler üzerindeki ücretli denetim yetkisi ile ilgili tarafın rahatsızlığa neden olduğu ortada. Halbuki odaların tek görevi projeleri onaylayıp oralardan vize ücreti almak değildir. Odaların görevleri aynı zamanda kendi alanlarındaki gelişimi sağlamaktır. Projelerin bir ücret karşılığında onaylanıp onaylanmayacağı herhalde rahatsızlığa neden oldu. Bununla ilgili belediye meclisimizde alınmış bir karar var. Ne getirip ne götürdüğünü zaman içerisinde göreceğiz. Odalarımızın ellerindeki tüm yetkilerin alındığı konusundaki görüşle katılmıyorum” şeklinde konuştu.


“HAYATIMDA HİÇBİR YERE KAÇMADIM”

Diğer yandan meclis oturumunun ardından belediye binası önünde bekleyişini sürdüren Balçovalı arsa mağdurları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile konuşmak isterken gerginlik yaşandı. Belediye çıkışında mağdurlar ve avukat Mustafa Kemal Turan’a seslenen Kocaoğlu sert açıklamalarda bulunurken şunları söyledi; “Sırt sırta 200 metrekare 300 metrekare arsa var. Sözün özü buraya gelenin başımızın üstünde yeri var. Bir, hayatımda bir yere kaçmadım. İki, burada Doğuş’un arsasına avukatınız 2.5 emsal verdin diye bağırıyor. Bir santimetrekare Doğuş’a artış yaptıysam, plan yaptıysam dünyanın en adi insanıyım.” Avukat Turan bu sözlerin üzerine Kocaoğlu’nun yanına gelip konuşmak isterken, “Sen orada kalacaksın, belediyeye geldin” diye karşılık verdi. Avukatın ısrarcı tutumuna karşılık yeniden sinirlenen Başkan Kocaoğlu, avukat Mustafa Kemal Turan’a “Ya bir sus” diyerek tepki gösterince, kalabalık Aziz Kocaoğlu’nu yuhalamaya başladı.



KOCAOĞLU: BU ARKADAŞ SİZİ İSTİSAMAR EDİYOR

Kocaoğlu’nun sert ifadeleri sonrasında kendisinin de söz hakkı olduğunu dile getiren Avukat Turhan konuşma isteğinde bulunurken, talebinin Başkan Kocaoğlu tarafından kabul edilmemesi üzerine tansiyon yükseldi. Turhan “Bana sus diyorsunuz, ya sizin bürokratınız size yanlış bilgi verdiys? Bir sürü tazminat davası geliyor. Bürokrat cebinden mi veriyor'” diyerek tepkisini dile getirdi. Bunun üzerine sinirlenen Başkan Kocaoğlu, “Mustafa Kemal Turan denen avukat beyefendi, eğer belediye başkanı olmak istiyorsan herhangi bir yerden gider adaylığını koyarsın hayırlısıyla yaparsın. Bir defa daha söylüyorum, bu arkadaş bu sizin vekiliniz olan zatı-ı muhterem sizi istismar ediyor” ifadelerini kullanırken, kalabalık grubun tepkileri üzerine güvenlik görevlilerinin yardımı ile aracına binerek alandan uzaklaştı. Yaşanan kısa süreli arbede sonrasında arsa mağdurları bir süre daha Kocaoğlu’nu yuhalarken, kalabalıktan “Başkan istifa”, “Oy yok seçimde” ve “Yazıklar olsun” sloganları yükseldi. Diğer yandan Kocaoğlu’nun arkasından aracını kovalayan mağdurlar Cuma günü meclis oturumu öncesinde yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.