Dolar 34,1808
%0.13
Euro 38,2233
%-0.06
Altın 2.936,950
%0.12
Bist-100 9.829,00
%-0.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Fatma Şahin, Katı Atık Ayrıştırma Tesisi'ni hizmete açtı

Bakan Fatma Şahin, Katı Atık Ayrıştırma Tesisi'ni hizmete açtı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediyesi tarafından hayata geçirilen Katı Atık Ayrıştırma Tesisi MÖP’ün resmi açılışını yaptı. Bakan Şahin, tesiste çöp toplayıcılarını da istihdam eden Başkan Rıdvan...

  • Ege Postası
  • 27.04.2013 - 18:37
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediyesi tarafından hayata geçirilen Katı Atık Ayrıştırma Tesisi MÖP’ün resmi açılışını yaptı. Bakan Şahin, tesiste çöp toplayıcılarını da istihdam eden Başkan Rıdvan Fadıloğlu'nu kutladı.

Bakan Fatma Şahin, bir dizi temasta bulunmak üzere geldiği Gaziantep'te Şehitkamil Belediyesi'nce yaptırılan Katı Atık Ayrıştırma Tesisi MÖP’ün resmi açılışına katıldı. Buradaki açılış töreninde konuşan Şahin, her insanın doğuştan gelen hakları olduğuna dikkat çekti. Bakan Şahin, "İnsanların yaşam, eğitim, sağlık, istihdam hakkı ve bunlardan en temel hak ise yaşanabilir bir çevreye sahip olma hakkıdır. Bu nedenle Şehitkamil Belediye Başkanımız Rıdvan Fadıloğlu ve ekibinin ortaya koyduğu bu proje aslında insan hakkının, yaşanılabilir bir çevreye ulaşabilme hakkını getirdiği noktayı bize gösteriyor. Her şey para değildir. Ekonomik kalkınmasını tamamlamış birçok ülkenin insani gelişmişlik kalkınmasında çok gerilerde olduğunu görüyoruz. İşte ikisini at başı götürebilmemiz ve beraber besleyebilmemiz için insan bilincini farkındalığını artırmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Geleceğe, yarınlara, insanlığa, çocuklara dair miras bırakma durumunda olduklarını kaydeden Şahin, "Bu nedenle şehircilik çok önemli ve şehircilik bir medeniyet projesidir. Belediye başkanlığı da herkesin yapabileceği bir iş değil. Burada bireyin vizyonu öne çıkıyor ve takım ruhu öne çıkıyor. Koyduğu hedefler o şehrin yaşam kalitesi yukarı çıkarılıyor.” dedi.

Başkan Rıdvan Fadıloğlu ise yaptığı konuşmada, çöplerin toplanmasının ilçe belediyelerin, bertarafının ise büyükşehir belediyesinin sorumluluk alanında olduğunu hatırlattı.

Fadıloğlu, şöyle konuştu: "Özellikle son dönemlerde katı atık depolama sahalarındaki mekansal sıkıntıyı hesap ederek bu geri dönüşümden elde edilecek değerlerin de yer altında kalmasını engellemek adına bir proje çalışması içerisine girmek istedik. Bu konuda araştırmalar yaptık. Şuanda açılışı yapılacak tesisin teknolojisi Almanya'da bire bir yapılan tesisin aynısı ve ülkemizde Konya'da bu tesisin malzemelerini altıda bir fiyatına imal ettik. Elde edeceğimiz kaynaklarımızın kendi ülkemizde kalmasını sağlayarak bu projeyi Türkiye de gerçekleştirdik."

Özellikle çöp konteynerinden, sokak toplayıcılarının çöp topladığını gördüklerini belirten Fadıloğlu, "Biz bu toplayıcı kardeşlerimizden burada işe başlayan arkadaşlarımız bile oldu. İş disiplini açısından bayanların bu konuda daha verimli olduğunu gördük. Burada çalışan bayan arkadaşımızın sayısı da arttı. Bu proje belki 1 veya 3 senede gerçek manada istediğimiz noktaya gelebilir. Ama bir yerlerden başlanması gerekiyordu. Tesislerde 1 ton plastik atağın geri dönüşümü ile yüzde 95 oranında enerji tasarrufu, 1 ton cam atığının geri dönüşümü ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanacak. Sadece bir metal içecek kutusunun geri dönüşümünden tasarruf edilen enerjiyle 100 vatlık bir ampul 20 saat çalışıyor. 1 ton kağıt-karton atığından geri dönüşüm ise 17 ağacın kesilmesini önlüyor." şeklinde konuştu.

Gaziantep Valisi Erdal Ata da dünyanın en önemli sorunlarının başında çevre ile ilgili sorunlar geldiğini hatırlatarak, “Maalesef son yıllara baktığımız zaman gerek ülkemizde gerekse dünyada çevrenin kirletildiği, havanın, toprağın, suyun kirletildiğini gelecek kuşaklara temiz bir coğrafya, temiz bir toprak bırakmak ve temiz bir hava bırakmak için devletlerin kurumların belediyelerin tüm kamu kurum ve kuruluşların bir tedbir alınması gerektiği gerçeği ile karşı karşıya kaldık. Çevre ile ilgili konularda bir takım yasal düzenlemeler yönetmenlikler çıkarıldı." şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.