Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Balkan Dostluk Sebili’ne görkemli açılış

Balkan Dostluk Sebili’ne görkemli açılış

Bornova Belediyesi’nin Saraybosna’daki orjinalinin birebir kopyasını yaptırdığı Osmanlı dönemine ait Balkan Dostluk Sebili, Çamdibi’nde düzenlenen coşkulu törenle açıldı. Balkan göçmenleri için büyük manevi değer taşıyan Sebil’in açılışında duygu seli yaşandı. Açılış nedeniyle Çamdibi Atatürk Parkı’nda düzenlenen konserde Gamze Matracı, Ceyhun Üsküp ve Cenk Bosnalı binlerce Bornovalıyı Balkan ezgileriyle coşturdu

  • Ege Postası
  • 03.09.2013 - 11:56
İZMİR- Bornova Belediyesi’nin çeşitli nedenlerle Türkiye’ye göç eden vatandaşlarla geldikleri geldikleri Balkan coğrafyası arasındaki gönül bağını güçlendirmek, dostluğa ve barışa katkıda bulunmak amacıyla yaptığı Balkan Dostluk Sebili coşkulu bir törenle açıldı. Çamdibi Kapalı Pazaryeri’nin yanındaki park alanında yapılan törene Bosna-Hersek’ten göçle gelmiş vatandaşların yanısıra protokol de büyük ilgi gösterdi. Açılış törenine Eşi Rana Sındır ile birlikte katılan ev sahibi Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ile birlikte CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Bosna-Hersek Türkiye Büyükelçilik Müsteşarı Alija Munimoviç, Bosna-Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, Yazar Ayşe Kulin ve çok sayıda vatandaş katıldı. Başkan Sındır, dernek temsilcileriyle birlikte açılış kurdelesini kestikten sonra ilk suyu içerek Balkan Dostluk Sebili’nin, barışın ve dostluğun simgesi olmasını dilediğini söyledi.

Açılışta vatandaşlara Boşnak böreği, lokma ve çay, kahve ikramı da yapıldı. Bando eşliğinde coşkunun doruğa çıktığı açılışta, yöresel kıyafetleriyle alanda çeşitli gösterilen yapan İZFEM Halkoyunları Ekibi, Saraybosna kültürünü Balkan Dostluk Sebili’nin etrafında adeta yeniden yaşattı.

Özellikle açılış konuşmalarında duygulu anların yaşandığı törende, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül Başkan Sındır’a Balkan Dostluk Sebili’nin kabartma resimini hediye etti, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak da çerçeveli bir teşekkür belgesi verdi.

KÜLTÜR KÖPRÜSÜ

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, orjinali Saraybosna’daki Baş Çarşı’da bulunan Balkan Dostluk Sebili’nin Bosna-Hersek ve Balkanlar ile Anadolu’yu birbirine bağlayan bir köprü vazifesini görmesini dilediğini söyledi. Başkan Sındır, “Özellikle orada günlü aklı kalan, özlem duyan yurttaşlarımızın o özlemlerini giderebilecekleri, anlarını tazeleyebilecekleri, baktıkça Saraybosna’yı, Balkanlar’ı, Rumeli’yi hatırlayacakları bir sebil inşa ettik. Rivayete göre bu Sebil’den bir kez su içen bir daha Saraybosna’dan ayrılamıyormuş, kopamıyormuş. Şimdi bu sebilden su içen hem Saraybosna’ya, Balkanlar’a hem de Bornova’ya bağlansın, ayrılamasın. Aynı zamanda bu Sebil’in Balkanlar ve Bornovamızı birbirine daha sıkı bağlamasını diliyoruz” dedi.

ANLAMLI MESAJLAR

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, ‘Balkan Dostluk Sebili’ isminin çok özel anlamlar taşıdığını belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu felsefesinin özü Balkan felsefesidir. İzmir’in demokrat, çağdaş kültüründe Balkanların sevgisi, kültürü, vatan aşkı biradadadır. Bize barışı bu sebil vasıtasıyla hatırlatan Başkanımız Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’a çok teşekkür ediyoruz” dedi.

İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdullah Gül, 1753 yılında Bosna Valisi Mehmet Paşa tarafından yapılan, savaşlara rağmen ayakta kalan Sebil’in barış ve dostluğun simgesi olmasını diledi.

İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, “Bornova Belediye Başkanımız Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’a bu eseri kazandırdığı için Balkan dünyası adına teşekkür ediyorum. İsminin Balkan Dostluk Sebili konması da çok anlamlı. Biz hep dostluktan barıştan yanayız” dedi.

İzmir Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, “Bu sebil Bosna Hersek’in en önemli ziyaret noktalarından biridir. Bu sebilin Bornova’ya kazandırılması çok büyük bir hizmettir. Başkan Sındır’a yürekten teşekkür ediyorum, Balkanlarla Bornova arasında unutulmaz bir iz bıraktı” dedi.

Sevdalinka isimli romanıyla Bosna’da yaşanan dramları dünyaya duyuran Ayşe Kulin, duygu dolu konuşmasında gözyaşlarına hakim olamadı. Savaşta ve sonrasında Bosna halkının büyük acılar yaşadığını ama dimdik ayakta durduğunu belirterek, “Onların hatıralarını burada yaşatan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bosna Hersek Büyükelçilik Müsteşarı Alija Muvimoviç, “Bu sebil, iki ülke arasındaki kardeşliğin ve dostluğun sembolüdür. Ülkelerimiz arasındaki işbirliği ve dostluğun artmasını diliyorum” dedi.

COŞKULU KONSER

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve davetliler açılışın ardından Çamdibi Atatürk Parkı’na yürüyerek Gamze Matracı, Ceyhun Üsküp ve Cenk Bosnalı’nın verdiği konserin heyacanı paylaştı. İZFEM Halk Oyunları Ekibi’nin burada sergilediği gösterinin ardından sırayla sahneye çıkan sanatçılar Balkan ezgileriyle vatandaşları coşturdu. Başkan Sındır ve davetliler zaman zaman göçmen halayı çekerek sanatçıların müziğine eşlik etti.

BİREBİR AYNI

Çamdibi Kapalı Pazaryeri önündeki park alanı içinde yapılan Balkan Dostluk Sebili’nin iki adet çeşmesi ve kurnası bulunuyor. Sebilin yüksekliği, merdivenleri, mermer kaidesi, masif ahşap gövdesi ve bakır kubbesiyle birlikte 6.8 metre. Ağaç oyma işleri 45 günde tamamlanan Balkan Dostluk Sebili, aydınlatması ile de dikkat çekiyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.