Dolar 34,1054
%-0.01
Euro 38,1848
%0.05
Altın 2.915,050
%0.02
Bist-100 10.030,00
%1.44

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başarısızlıktan göçmen çocuklar değil, sosyo-ekonomik şartlar sorumlu

Başarısızlıktan göçmen çocuklar değil, sosyo-ekonomik şartlar sorumlu

Alman Vakıfların Bilirkişi Konseyi (SVR) tarafından yapılan bir eğitim araştırması, Almanya genelinde ilkokula giden her beş çocuktan birinin milli aidiyet açısından çok fazla veya çok az karma olan okula gittiğini gösterdi. Özellikle büyük...

  • Ege Postası
  • 19.07.2013 - 12:38
Alman Vakıfların Bilirkişi Konseyi (SVR) tarafından yapılan bir eğitim araştırması, Almanya genelinde ilkokula giden her beş çocuktan birinin milli aidiyet açısından çok fazla veya çok az karma olan okula gittiğini gösterdi. Özellikle büyük şehirlerde Alman ve diğer milletlerden çocukların okuduğu ilkokulların yüzde 70’den fazlasını göçmenlerin çocukları oluşturuyor. 100 binin üzerinde nüfusu bulunan orta ölçekli kentlerde ise bu rakamlar yüzde 57 olarak açıklanırken, küçük şehirlerde yüzde 41 olarak hesaplanıyor.

Raporu tanıtan SVR’nin uyum ve göçmen araştırma alanı yöneticisi Jan Schneider, “Almanya’nın her bölgesinde Alman asıllı olmayan öğrenciler genellikle karışık okullarda eğitim alıyorlar ve böylelikle başlangıçta zorlanıyorlar.” diye konuştu. Uzmanlar tarafından hazırlanan raporda Alman ve göçmen çocuklarının bir arada okumasının göçmen çocukların başarısında olumsuz etki yaptığı görüşü savunulurken, bunun okuldaki veya sınıftaki göçmen yüzdesinden kaynaklanmadığına yer veriliyor. Rapor, daha ziyade çocuğun geldiği aile ortamındaki sosyo-ekonomik koşulların çocuğun okul dersleri başarısında büyük rol oynadığı düşüncesini aktarıyor.

Mercator Vakfı tarafından desteklenen 60 sayfalık raporda SVR’nin araştırma alanı, okul başarı araştırmaları IGLU ve TIMSS’nin sonuçlarını da değerlendirirken, her eyaletin okul istatistiklerini özel değerlendirmede ele aldı. “Her çocuk eşit eğitim hakkına sahip. Almanya’da bu geniş görüşlülük henüz gerçekleşmedi. Hala göçmen ailelerden gelen çocuklar okulda göçmen aileden gelmeyen çocuklardan daha kötü ortalamaya sahip.” ifadelerini kullanan Mercator Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bernhard Lorentz, bu yüzden projelerinde daha fazla fırsat eşitliğine yer verdiklerini ve bunu daha da yaymayı hedeflediklerini ifade etti. Lorentz, vakfın böylece dil teşvikine, Almancayı ikinci dil olarak öğretme adına ve farklı kökenlerden gelen çocuklarla çalışmak için iyi bir öğretmen eğitimini desteklediğini kaydetti.

Diğer yandan okullarda kültürlerarası açılımın herkese iyi geleceğini ifade eden Schneider, bunun için öğretmenlerin dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Öğretmenler için ayrıca sistematik eğitim planının önemine dikkat çeken Schneider, çocuğun başarısı için velilerle de işbirliğinde bulunulmasına vurguda bulundu. Raporun tanıtımında Jan Schneider son olarak, “Almanya’nın her bölgesinde gerekli finansal destek ve eğitim konseptinin öğretmenler tarafından uygulandığı olumlu bir dönüşüm yakalayan okullar bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.