Dolar 34,1038
%0.02
Euro 38,1519
%0.15
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başbakan Erdoğan: Türkiye kapıda bekletilecek ülke değil

Başbakan Erdoğan: Türkiye kapıda bekletilecek ülke değil

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye verdiği sözleri unutturmaktan vazgeçmesini istedi. Erdoğan, "Türkiye kapıda bekletilecek ülke değil." dedi.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Swiss Otel’de ‘Avrupa Birliği...

  • Ege Postası
  • 07.06.2013 - 15:54
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye verdiği sözleri unutturmaktan vazgeçmesini istedi. Erdoğan, "Türkiye kapıda bekletilecek ülke değil." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Swiss Otel’de ‘Avrupa Birliği Bakanlığı Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve Avrupa Birliği İçin Ortak Gelecek’ konulu konferansa katıldı. Konferansta yaptığı konuşmada Başbakan Erdoğan, AB sürecinde Türkiye’nin reformlara devam ettiğini söyledi. Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili düşüncelerini belirten Erdoğan, “Türkiye’nin AB’ye ilk fiili başvurusu 1959 yılına kadar gidiyor. Aradan geçen yarım yüzyılı aşan süre sonucunda Türkiye müzakere eden aday ülke statüsünü elde edebildi. Biz bu hususta çuvaldızı kendimize batırıyoruz. Aynı hassasiyeti muhataplarımızdan da bekliyoruz. AB sürecinin bu mesafe ile doğru orantılı ilerlemediğini söylemek durumundayız. Bunca avantajına rağmen Türkiye neden AB’de haksız engellemelerle karşılanıyo? Bu soruların cevaplarının bugün ve yarın gerçekleştirilecek oturumlarda enine boyuna konuşulacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

AB’nin verdiği sözleri unutturmamasını isteyen Erdoğan, “AB Türkiye’ye verdiği sözleri altına imza attığı belgeleri unutturmaktan vazgeçmelidir. Türkiye kapıda bekletilecek bir ülke değildir. Avrupa’yı Avrupa yapan değerlerin büyük bölümü bizim coğrafyamızda yer alıyor. Müzakerelerin başlamasının üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen sadece 13 faslın müzakeresi yapılmış durumda. 3 yıl zaten atılmış bir adım yok. AB’nin Türkiye’nin önüne koyduğu her blokaj kendi geleceğinin önüne koyduğu bir blokajdır. AB ahde vefa esasına dayalıdır. Demokrasiyi konuşuyoruz da demokrasinin ilkeleri bunlar değil m? Niye bunların üzerinde durmuyoru? Türkiye’ye bunun gerekçeleri niçin açıklanamıyo? ‘3 yıldır biz sizi şu nedenlerle almadık'’ Desinler. Halkımın bu süreç niçin bu kadar ağır gidiyor, bunları bilmesi lazım.Bu süreci takip eden sadece benim, o dönem görev yapan devlet başkanlarından hemen hemen kimse kalmadı. Türkiye artık vize uygulamasından kurtulmasını temenni ediyorum. Bu kaybettirmez AB’ye kazandırır. Zaten girmişiz biz AB’ye. 5-6 milyon insanımız var, AB üyesi ülkelerde. Bu trajikomik durumu daha fazla sürdürmenin kimseye faydası olmadığını görüyorum.” ifadelerini kullandı.

Yaptığı kamuoyu araştırmalarını hatırlatan Erdoğan, “Aralık 2004’te Türkiye’deki insanların AB ile ilgili umutları artmıştı. AB’nin tam üyelik sürecinde somut bir adım atması gerekir. Çalışmalarımızı yarın AB üyesi olacakmış gibi yürütüyoruz. Her alanda uyum süreçlerini devam ettiriyoruz. Türkiye AB müktebasatına uygun olarak AB’ye girmeye hazırdır. Türkiye insan hakları özgürlükler demokrasi noktasında yapması gerekenleri yerine getirmeye devam edecektir. Son dönemde AB ve AB ülkeleri tarafından ifade özgürlüğü noktasında bize eleştiriler getiriliyor.” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.