Dolar 34,2678
%0.07
Euro 37,6220
%-0.04
Altın 2.887,180
%0.01
Bist-100 9.045,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkentgaz'ın devir teslimi bakanların imzası ile tamamlandı

Başkentgaz'ın devir teslimi bakanların imzası ile tamamlandı

Türkiye’nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan ve ihale ile tamamı özelleştirilen Başkentgaz’ın devir teslimi tamamlandı. Başkentgaz’ın yüzde 100 iştiraki olarak kurulan Torunlar Enerji’ye dair ‘Hisse Devir Sözleşmesi‘...

  • Ege Postası
  • 13.06.2013 - 13:03
Türkiye’nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan ve ihale ile tamamı özelleştirilen Başkentgaz’ın devir teslimi tamamlandı.

Başkentgaz’ın yüzde 100 iştiraki olarak kurulan Torunlar Enerji’ye dair ‘Hisse Devir Sözleşmesi‘ töreni Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Enerji Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla yapıldı. Törende Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Enerji Piyasası Denetleme Kurumu Başkanı (EPDK) Hasan Köktaş da yer aldı.

Törende konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ihaleden elde edilen 1 milyar 162 milyon dolarlık parayı BOTAŞ’ın alacağını söyledi. BOTAŞ’ın geriye dönük vergi borçları ve gümrükleme borçlarını bu para ile kapatacağını ifade eden Yıldız, “5 milyarlık bir rakamı bununla kapatmış oluyoruz. Bu şu açıdan önemli: Bu gelir geriye dönük, geçmişe dönük yatırımlarımızın yanında ileriye dönük yatırımlarımızda kullanılacak. 5 milyarlık rakamın ilk 6 ayda tamamlanması BOTAŞ açısından ciddi bir problem. Geriye kalan kısımlarından 352 milyon dolarlık kısım hazineye, 130 milyon dolarlık kısmı Ankara büyükşehir Belediyesi’ne aktarılacak.” dedi.

ŞİMŞEK: “ÖZELLEŞTİRME BİR TAKIM SORUNLARI ÇÖZECEK”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bu sürecin bütün olumsuzluklara rağmen şeffaf bir şekilde yürütülmesinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın çalışmalarının çok önemli olduğunu kaydetti. Torunlar Gıda’nın Türkiye’nin geleceğine inandığına dikkat çeken Şimşek, şunları söyledi:

“Başkentgaz’ın başarılı bir özel sektör firmasına devri beraberinde verimliliği getirecektir. Eminim inşallah daha kaliteli bir hizmeti bulacağız. Bu özelleştirme bir takım sorunlarını da çözüyor. Büyükşehir bünyesindeki EGO’nun bayağı bir vergi borçları birikmişti. Bu çerçevede, Ankaralı hemşerilerimizin yatırım ihtiyaçlarını da karşılayacak. Enerjideki nakit akışı problemini de çözmüş olacağız. Ülkemiz ve özel sektör için hakikaten önemli bir adım.”

Şimşek, bundan sonraki adımlarının da ağırlıklı olarak termik santrallerin özelleştirmesi olacağına işaret etti. Termik santrallerin özel sektörünün yatırımları ile daha iyi çalıştırılabileceğinden söz eden Şimşek, “Türkiye’nin enerji ihtiyacı ortada, enerji rekabet gücünü belirleyen faktör. Hakikaten Türk özel sektörünün enerji ihalelerine ilgisi bizleri fazlası ile memnun etmiştir. Bundan sonra da bunun devamı son derece önemlidir. Türk finans sektörü de finanse ediyor bu süreci. Çünkü dışarıdan ilgi son derece az. Aslında bu kötü bir şey değil. Ben inanıyorum ki, bizim firmalarımız bu ihaleleri alacak. Sonradan çok daha yüksek değerlere çıkıp bunları değerlendirebilecekler. Türk müteşebbisinin güçlü vizyonunu görüyoruz.” diye konuştu.

Torunlar Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun ise 50 yıldır ticaretle uğraştıklarını aktardı. Her sene gelirlerinin önemli bir bölümünü yatırımlara ayırdıklarını açıkladı. Başkentgaz ile grubun faaliyet alanını genişlettiklerini bildiren Torun, şöyle devam etti:

“Önümüzdeki dönem portföyümüzü doğal gaz ve termik santrallerle genişleterek öncü olmayı hedefliyoruz. Ankaralıların beklentilerinin ötesinde daha nitelikli hizmet sunmayı hedefliyoruz. Enerji sektörü ülkemizin mevcut kalkınmasını sürdürmesi için çok önemlidir. Faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde sürdürülebilir yatırımlarımıza devam edeceğiz. Ülkemiz, sektörümüz ve Ankaralılar için hayırlı uğurlu olsun.”

Tören sonunda bakanlar ve Torunlar Gıda yöneticileri, devir teslimi tamamlayan imzaları attı.
Torunlar Gıda, 31 Mayıs 2013’te Başkentgaz’ın ihale bedelinin 1 milyar 62 milyon dolarını peşin ödedi. 100 milyon dolarlık tutar ise vadeli ödeme seçeneği kullanılarak ödenecek. Geçtiğimiz Ocak ayında açık arttırma usulüyle yapılan ihalede 1 milyar 162 milyon dolar ile en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazanan Torunlar Gıda, gerçekleşen ‘Hisse Devir Sözleşmesi‘ ile Türkiye’nin ikinci büyük doğal gaz dağıtım şirketinin sahibi oldu.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.