Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Belçika-Türkiye ticaret hacmi genişleyecek

Belçika-Türkiye ticaret hacmi genişleyecek

Ekonomi Bakanı Belçika ziyaretleri sonrasında gerçekleştirdiği basın toplantısında yaptığı görüşmeler hakkında bilgiler verdi. Çağlayan, görüşmelerde Türkiye ile Belçika arasındaki ticari hacmin artırılması yönünde bilgi paylaşımında...

  • Ege Postası
  • 28.06.2013 - 13:00
Ekonomi Bakanı Belçika ziyaretleri sonrasında gerçekleştirdiği basın toplantısında yaptığı görüşmeler hakkında bilgiler verdi. Çağlayan, görüşmelerde Türkiye ile Belçika arasındaki ticari hacmin artırılması yönünde bilgi paylaşımında bulunduklarını, Türkiye-AB ilişkileri ve Gezı Park olaylarının da gündeme geldiğini aktardı.

Zafer Çağlayan resmi makamların yanı sıra Türkiye’ye yatırım yapmış olan ve bu yatırımları geliştirmek isteyen şirketlerle de görüştüklerini belirtti. Çağlayan, özellikle Amos, CMI ve Floridienne şirketlerinden yakın zamanda Türkiye'ye yeni yatırımlar yapacağının müjdesini verdi. Çağlayan, “Belçika Türkiye ile lojistik alanda ciddi işbirliği istiyor. Bu konuda büyük ilgi var.” dedi. Bakan Çağlayan, yatırımcıların Türkiye’nin bölgesel önemini çok iyi bildiklerini de aktardı ve "Ülkemizde Belçikalı firmaların yatırımları 7,3 milyar dolar ve şu anda Türkiye’de en fazla yatırım yapan ülkeler sıralamasında 4. sıradalar.” dedi. Çağlayan, Amos firmasının Antalya serbest bölgesinde yeni bir yatırım kararı aldığını ve diğer firmaların da yatırımlarını genişleteceğini aktardı. Bakan, açıklamalarının devamında görüşülen yatırımcı firmaların hiçbirinin Gezi olaylarıyla ilgili soru sormadığını da belirtti. Floridienne şirketi PVC, CMI enerji ve Amos şirketi ise tele optik alanında çalışmalar yapıyor.

PRENS GEZİ PARKINI SORDU

Prens Philippe ile bir saate yakın görüşen Bakan Çağlayan, çok olumlu bir görüşme gerçekleştirildiğini aktardı. Zafer Çağlayan, geçen yıl yapılan Jetco anlaşması üzerine konuştuklarını belirtti.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türk vatandaşlarının Belçika’ya çalışmaya gelişinin 50. yılına girildiğini hatırlatarak, "Prens Philippe, Türk vatandaşlarının Belçika ekonomisine katkılarından övgüyle bahsetti.” dedi. Prens’in gezi parkı olaylarını da sorduğunu belirten Çağlayan, "Kendilerine gelişmeleri belgelerle anlattım. Ciddi bir dezenformasyon ve yanlış bir algı olduğunu her gittiğim yerde görüyorum. Kendilerine olayın aslını gösterdiğimiz zaman, gördükleriyle gerçek durumun ne kadar farklı olduğunu anladılar.” dedi. Bakan Çağlayan, Prens Philippe’in gezi parkı olaylarıyla ilgili “Kafamda hiçbir soru işareti kalmadı. Hiçbir tereddütüm yok” dediğini de belirtti.

REYNDERS TEMMUZ AYINDA TÜRKİYE’YE GİDİYOR

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ile yapılan görüşmeler hakkında da detaylı bilgiler veren Çağlayan, “Avrupa Birliği konusunu görüştük. Merkel’in iç siyasete dönük uygulama yaptığını herkes tarafından bildiğini aktardık. 22’nci faslın açılmasının da bir lütuf değil, olması gerektiğini ve 23 ile 24’üncü fasılların da bir an önce açılması gerektiğini ilettik.” dedi.

Çağlayan, Reynders’ın 1 ve 2 Temmuz tarihlerinde Türkiye’ye geleceğini de belirterek, “Gaziantep’e gelecek. Birleşmiş Milletler Gıda Programı ve eğitim konusunda ilgilenecekler.” dedi.

Vize konusunda Belçika’nın hızlı geçiş uygulamasını başlattığını ancak kolaylaştırmadan ziyade kendilerinin vizenin kaldırılması istediklerini belirten Çağlayan, “Avrupa Birliği samimi olmayan, iki yüzlü davranışını düzeltmesi gerektiğini konuştuk.” dedi.

Belçika ile Türkiye arasındaki ticari hacmin artırılması yönünde konuşmalar gerçekleştiğini de aktaran Çağlayan, "Belçika’da evlerde kullanılan her 5 buzdolabından 2’si Türkiye’de üretiliyor. Her 10 bulaşık ve çamaşır makinesi Türkiye’de üretiliyor. Ve yine her 5 sentetik halının 3’ü Türkiye’de üretiliyor. Şu an Belçika, Brüksel sokaklarında dolaşan her 10 kamyondan 3’ü Türk malıyla dolaşıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.