Binali Yıldırım, bölge ülkelere yol gösterdi
Karadeniz Ekonomik İşbirliği(KEİ) Ulaştırma Bakanları Toplantısı’nda konuşan Binali Yıldırım, küresel krizden en az etkilenen ülke olmak için alt yapı yatırımlarının kesintiye uğramaması gerektiğini işaret etti.
- Ege Postası
- 28.11.2012 - 15:40
EGE POSTASI - Karadeniz Ekonomik İşbirliği(KEİ) Ulaştırma Bakanları Toplantısı ve ‘Karadeniz, Orta Asya ve Orta Doğu Bölgelerinde Ulaştırma ve Transit Taşımacılığın Geleceği’ konulu uluslararası konferans İzmir Kaya Termal Otel’de gerçekleştirildi. Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Romanya’nın bakan, 6 ülkenin bakan yardımcılığı, 2 ülkenin de ulaşım teşkilatı genel müdürlüğü düzeyinde katıldığı toplantıda Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyelerinin işbirliği imkanları, ulaşım altyapı entegrasyonu ve ekonomik işbirliğini artırıcı projeler konuları ele alındı.Toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov, Gürcistan Ulaştırma Bakanı George Kıvırıashvılı, Moldova Ulaştırma Bakanı Anatolie Şalaru, Romanya Ulaştırma Bakanı Ovidiu Ioan Sılaghi, Afganistan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Ghulam Ali Rasikh, Bulgaristan Bakan Yardımcısı Kamen Kıtchev, İran Bakan Yardımcısı Shahriyar Afandizadeh, Kazakistan Bakan Yardımcısı Kairat Absattarov, Rusya Bakan Yardımcısı Victor Olerskıy, Ukranla Bakan Yardımcısı Volodymr Kornııenko, Yunanistan Ulaştırma Genel Sekreteri Nikolaos Stathopoulos, Ermenistan Daimi Temsilcisi Vekili Mikhaliy Vardanıan, Sırbistan Başkonsolosu Miroslav Prcovıc, Filistin Genel Müdürü Mohammed Hamdan katıldı. Toplantı dolayısıyla Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov, Gürcisten Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Giorgi Kvırıkashvılı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım arasında ‘Bakü-Tiflis-Batum-Trabzon’ otoyolu üzerinde Model Karayolu Girişimine dair Ortak Deklarasyon imzalandı. 2009 yılında yaşanan küresel krizin en çok taşımacılık sektörünü vurduğunu belirten Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin bu krizden en az etkilenen ülke olduğunu söyledi.
ALT YAPILARIMIZI GELİŞTİRMELİYİZ
“Kriz geldiğinde dış faktörleri yüzde 100 kontrol etme şansımız yok ancak ülke içerisindeki politikalar pekala bizim elimizde olan bir şey. Biz bir karar verdik. Dedik ki, kriz bizim alt yapı yatırımlarımızı etkilememelidir. Mutlaka alt yapı yatırımlarını aynen devam ettirmeliyiz. Hatta ve hatta biraz daha arttırarak devam ettirmeliyiz. Kriz boyunca biz yollara, demiryollarına, havaalanlarına ve iletişim hatlarına yatırım yapmaya devam ettik. Bu şekilde de Türkiye küresel krizin etkilerini en az şekilde hisseden ülke olmuştur. Çünkü halkımıza verdiğimiz mesaj şudur: Hükümetiniz sizin için gereken her şeyi yapıyor. Sizin endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Gerekli olan her türlü önlem alınacaktır. Tabi bunu yapmak söylemek kadar kolay değil. Bunun nedeni de 10 yıllık istikrarlı bir hükümet olmasıdır. Bölge içinde olan ülkeler olarak alt yapılarımızı genişletmemiz lazım” diyen Yıldırım, bölge ülkelere de birlikte yaşadığımızı vurgulayarak alt yapı projelerine önem vermeleri gerektiğini söyledi.
TÜRKİYE ÇİN'DEN SONRA KÜRESEL EN FAZLA BÜYÜMEYİ SAĞLADI
2009’un sonuna doğru taşımacılık sektörünün tekrar bir yükseliş trendi yakaladığını fakat bu yükselişte bir paradigma değişikliği olduğuna dikkat çeken Bakan Bianli Yıldırım, “Batı hala kriz konusunda bugün dahi çıkış yolunu, yöntemini tam geliştiremediğinden dolayı ticaretin ve taşımacılığın Türkiye ve Türkiye’yi çevreleyen ülkelere kaydığını görüyoruz. Artık dünyanın çekim merkezi, zenginlik merkezi, Türkiye’nin batısından doğusuna doğru hareket ediyor. Krize karşı duruş ve dayanıklılıkta da bu farklılığı hep yaşadık. Diğer ülkelerde tüm göstergeler sürekli aşağı doğru inerken, bölgenizde ve özellikle Türkiye’de büyüme artmaya devam etmiştir ve 5,4 seviyesinde kalmıştır. 2011 yılında 9,2 büyüme ile Türkiye Çin’den sonra küresel en fazla büyümeyi sağlamıştır” dedi.
''3'te 1'İNDEN FAZLASINI TAMAMLADIK''
Karadeniz etrafında bir dostluk projesi oluşturma yolunda Türkiye’nin üstüne düşen kısmındaki sorumluluğu fazlasıyla yerine getirdiğini söyleyen Binali Yıldırım, yine Karadeniz’de kuzey-güney kombine taşımacılığı geliştirecek çok önemli kararların da alındığını belirtti. Bakan Yıldırım konuşmasını şöyle bitirdi: “Bu bölgesel bir iş birliği projesidir. Deniz ve karayolunu birbiri ile bütünleştiren, ulaşımda zaman ve maliyet tasarrufunu sağlayan çok önemli bir projedir. Türkiye bu projenin nerdeyse 3’te 1’inden fazlasını tek başına tamamlamıştır. Sadece Türkiye’nin değil, bölgenin hizmetine sokmuş durumdayız. 2015 yılına gelindiğinde Türkiye sınırları bulunan tüm sahil boyunca yollarını otoyol kalitesindeki bölünmüş yollarla çalışmasını bitirmiş olacak. Taşımacılığı ticaret olarak görmek büyük bir hatadır. Taşımacılığın önündeki her türlü engelli ortadan kaldırıp projelerimizi hayata geçirerek ülkemizin ve halkımızın geleceğini ve aynı zamanda dünya barışını güvence atına almış olacağız. Birlik, beraberlik ve dayanışmayı ne kadar güçlü tutarsak bu projeleri gerçekleştirmek o kadar kolay hale gelecektir.”
SEKTÖRDE EN BAŞARILI KARAYOLU
Açılış konuşmasının yapan Uluslararası Karayolları(IRU) Genel Sekreteri Martin Marmy, 70 ülkeden fazla yerde IRU’nun gelecekte karayolu hizmetlerinin kapıdan kapıya her yere ulaşacağına ve insanları bir araya getireceğine inandığını belirterek; “En düzenli taşıma yoludur karayolu taşımacılığı. Bilimsel sonuçlara göre 4 IRU Yeni Avrasya taşımacılığı bölgesinde 200 bini geçkin prosedür vardır ve bunlar incelenmiştir. Bölgeler arası ticaretin payı özellikle Karadeniz’in tüm yabancı ticarette yüzde 18’i aşmaktadır. 60 yıldır IRU ile çalışmakta olan ülkelerin toplu ticaret yapan ülkelerin yüzde 702 oranında kar ettiğini görüyoruz. BM çok devletli kolaylaştırma enstrümanlarının hemen uygulamaya konulması gerekiyor” dedi. Karadeniz Ekonomik İş Birliği Genel Sekreteri Ahmet Erozan da, sektör içerisinde karayolu taşımacılığının en başarılı olduğunu ifade ederek, “Bu bir şans eseri değil. Önümüzde model otoyol gelişimi var. Karadeniz otoyolu var. Boru hattımız var. Çok devletli geçişler var. Deniz yolları için de bir girişimimiz var. Yol emniyeti konusu var. Ayrıca da ortak denizcilik politikaları konusu var. Eminim ki konferans çok başarılı olacaktır. Buradaki dinleyicilerin geçmişlerine ve geleceklerine, şu an ki duruma baktığımda tüm bakan toplantılarında olduğu gibi bu toplantı da bize başarılı olmanın yolunu gösterecektir” diye konuştu.
''TÜRKİYE BİR KAVŞAK''
Karadeniz, Orta Asya ve Orta Doğu Bölgelerinde Ulaştırma ve Transit Taşımacılığı Toplantısı’nda konuşan isimlerden biri olan Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Ruhi Engin Özmen de tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle 2000’lerin başından itibaren hızla gelişen ve yıldızlaşan sektör olarak ulaştırma ve lojistik sektörünün kabul edildiğini söyledi. Türkiye’nin bir kavşak konumu kazandığını da sözlerine ekleyen Özmen, “Yaklaşık 2 miyar kişinin bulunduğu geniş bir pazarda merkez konumundayız. Ülkemizin en büyük illerinde ve ayrıca komşu ülkelerde lojistik merkezleri kurulması için ilgili bakanlarla irtibat içerisindeyiz” dedi. TOBB Başkan Yardımcısı Harun Karacan da önemli olanın ortak adım atabilmek olduğunu vurgulayarak, tarihi İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasına verilen önem ile bakanlık tarafından yap-işlet-devret modelinin başarıyla benimsendiğini dile getirdi. Harun Karacan, konuşmasını “IRU ve Birliğimiz iş birliği ile IRU araçlarına ayrışmış perondan araçların bekleme yapmadan geçiş yapmalarını sağlayacak projelerimiz en önemli projelerimizden biridir. Taşımacılığın gelişmediği, kolaylaşmadığı yer ve çağlarda toplumun refah ve huzur süremediği tarihi bir gerçektir” diyerek bitirdi.
KIRAÇ'TAN EXPO VURGUSU
Toplantı yerinin İzmir olmasını çok isabetli bir karar olarak düşündüğünü dile getiren İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, “İzmir batının en doğusu, doğunun en batı noktasında bulunmaktadır. İzmir üstün ulaşım ağları ve coğrafi konumunun verdiği sayısız avantajlar nedeniyle tarih boyunca ticaret kapısı olmuştur. Karadeniz, Orta Asya ve Orta Doğu’daki ülkelerin ortak çıkarlarının ele alınarak araştırılacağı bu toplantıyı son derece yararlı olarak görüyoruz. İzmir jeopolitik konumu yanında zengin kültürel mirası ve uygun iklim koşulları, kongre merkezleri ile ülkemizin en önemli çekim merkezlerinden birisi niteliğindedir. Bu potansiyeli değerlendirmeye yönelik olarak son yıllarda büyük gayret içerisindeyiz. Bu konuda İzmir’in önemli projelerinden birisi de EXPO 2020 adaylığıdır. Adaylık için seçtiğimiz tema ise ‘Daha iyi bir dünya için yeni yollar’ ve ‘Herkes için sağlık’ temasıdır. Adaylığımız ile ilgili çalışmalar TC Devleti’nin bir çalışması olarak yürütülmektedir. Hükümetimizin konuya gösterdiği yakın ilgi ve destek neticesinde adaylığımızın temelini tamamladık ve yolumuza devam ediyoruz” dedi.
Yorum Yazın