Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bornova'da öğrenciye ev yok! Nerede kalacak bu talebe'

Bornova'da öğrenciye ev yok! Nerede kalacak bu talebe'

Yaklaşan eğitim-öğretim dönemi öncesinde kiralık ev fiyatları adeta el yakıyor. Öğrenci kenti olarak da bilinen ve Ege Üniversitesi'ne ev sahipliği yapan Bornova ilçesinde aylık bin liranın altına kalacak ev bulmak imkansız hale geldi. Diğer yandan, yeni sezon öncesinde kira fiyatlarında yaşanan şokun yanı sıra, yükselen emlak bedelleriyle birlikte ev sahipleri bekara ve öğrenciye kapılarını kapattı. Bornova'da öğrenciye ev yok!

  • Ege Postası
  • 13.07.2015 - 11:05
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yaklaşık 60 bin öğrencinin eğitim gördüğü Ege Üniversitesi ile özdeşleşen Bornova'da okul dönemi öncesinde adeta emlak krizi yaşanıyor. Artan öğrenci sayısına karşın okula ait yurtlar ve ilçede faaliyet gösteren özel yurtlar yetersiz kalırken, çareyi kiralık evlerde bulan üniversiteliler karşılarına çıkan bedeller karşısında adeta şoka uğradı. Okulların açılmasına yaklaşık iki ay kala aylık bin liradan başlayan kira bedellerine isyan eden öğrenciler, Eylül ayı ile birlikte ilçeye gelen öğrencilerin büyük bir çıkmaz yaşayacağına dikkat çekti. Son bir yılda kira fiyatları katlanarak artan ve İzmir'in lüks bölgelerinden birisi haline gelen Bornova'da okula yeni kayıt yaptıran birçok öğrenci de yaşanan kriz nedeniyle adeta sokakta kalacak.



ÖĞRENCİYE EV YOK!

İzmir'in en köklü öğretim kurumu olan Ege Üniversitesi'nin bulunduğu Bornova'da ortaya çıkan astronomik ev fiyatları görenleri hayrete düşürüyor. Genç nüfusun yoğun olduğu Küçükpark'ta 60-70 metrekarelik eski durumdaki evlerin kiraları son bir yılda 700 liradan bin ile bin 100 liraya fırlarken, okula nispeten daha uzak Özkanlar'da ise bin 600 liralara kadar ulaşan ücretler ise adeta el yakıyor. Bornova merkezde ve Küçükpark'ta öğrencilere yönelik kiralık evlerin fiyatları bin liradan başlayarak bin 800 liraya kadar ulaşıyor. Diğer yandan, fiyatların daha uygun olduğu Osmangazi, Atatürk Mahallesi ve EVKA-4 gibi bölgelerde ise ortalama 500 liraya kiralanan evler de 750-800 liraya kadar yükseldi.



EN DÜŞÜK EV KİRASI BİN LİRA...

Yaşanan durumla birlikte, önceden iki ile üç kişinin kaldığı kiralık evleri artık 5-6 öğrenci paylaşmaya başladı. Ailelerinden aldıkları harçlıklarla ayakta durmaya çalışan üniversiteliler emlak fiyatlarının artmasına karşın aldıkları burs ücretlerinin ise yerinde saymasından yakındı. Kiralık ev bulmanın adeta imkansız hale geldiği ilçede, yaz tatilinde yeni bir yere taşınmak isteyen birçok ara sınıf öğrencisi "torpille" ve tanıdık vasıtası ile uygun fiyatlı ev ararken, konut sahipleri ise öğrenciye kapılarını kapattı.

KRİZİN RESMİ: BİR EVİ 5-6 ÖĞRENCİ TUTUYOR

Emlak fiyatlarında gözlenen hızlı artış ve lüks konutların artması ile birlikte sezonluk ya da okul süresince öğrencilere evlerini kiralayan konut sahipleri, profili bir anda değişen ilçedeki ekonomik koşullardan nasibini almak adına artık sadece ailelere ev kiralamaya başladı. Geçmişte öğrenci semti olarak bilinen Küçükpark'ta yaşanan bu durum artan araç sayısı ve otopark sıkıntısı ile birlikte kendini göstermeye başladı. Öğrenciler gelişmelerle birlikte uygun fiyatlı ev baktıkları semtte bu yıl ancak kafeterya ve restoranlarda konuk olacak.

LÜKS KONUTLAR ARTTI, ÖĞRENCİYE SÜRGÜN YOLU GÖZÜKTÜ

Emlakçılar ortaya çıkan tablodan artan konutlaşma ve yükselen yeni binalarla birlikte ev sahipleri ile müteahhitleri sorumlu tutarken, mağdur olan öğrenciler ise okul dönemine sayılı zaman kala yaşanan bu krize çıkış yolu arıyor. Mağdur olan üniversite öğrencileri, okullarına yakın kiralık ev bulmanın imkansız hale geldiğini belirtirken, Özkanlar, EVKA-4 ve Osmangazi gibi semtlere taşınmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

SOKAKTA MI KALACAKLAR'

Özellikle yurt konusunda dertli olan öğrenciler Bornova'nın git gide lüks bir bölgeye dönüştüğüne dikkat çekerek, ev sahiplerinin kendilerine karşı ayrımcı bir tutum takındığını ve yaşananların gençler için adeta sürgün anlamına geldiğini söyledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.