Dolar 34,6406
%0.25
Euro 36,3822
%0.22
Altın 2.911,170
%-0.23
Bist-100 9.658,00
%-0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de İlkkurşun sakinlerinden yol eylemi

İzmir'de İlkkurşun sakinlerinden yol eylemi

İZMİR'in Ödemiş ilçesine bağlı bir Çerkez Mahallesi olan İlkkurşun'un sakinleri, Torbalı-Ödemiş-Kiraz bölünmüş yol projesi kapsamında açılacak yeni güzergaha tepki gösterdi. Basın açıklamasıyla yol istemediklerini vurgulayan İlkkurşun'un sakinleri, akordeon eşliğinde yapılan kısa bir yürüyüşün ardından oynanan Çerkez oyunlarıyla eyleme renk kattı.

  • Ege Postası
  • 12.07.2015 - 09:14
İlkkurşun Mahallesi sakinleri, D-310 İzmir- Ödemiş Karayolu'nun, İlkkurşun'un yaklaşık 800 metre güneyinden geçmesine rağmen, İzmir- Ödemiş karayolunun batı tarafında ve tarihi İlkkurşun tepesi yakınındaki Maraş Mevkii üzerinde bulunan Yörük köprüsüne kadar 3 kilometrelik yeni bir yol yapılmak istenmesine tepki için eylem yaptı.

Bu güzargahın ana yolu sadece 100 metre kısaltabileceğini belirten mahalle sakinleri, yapılacak çalışmada herhangi bir kamu yararının olmadığını vurgulayarak eylem için bugün saat 14.00'de İlkkurşun tepelerinde bir araya geldi. Mevcut yolun rahatça düzleştirilip ve genişletilebileceğini kaydeden mahalle sakinleri, ayrıca tarihi İlkkurşun tepelerinden müteahhitlerin dolgu malzemesi alanı olarak kullanıldığını öne sürüp eleştirdi.

Eyleme Kafkas Dernekleri Federasyonu, Ödemiş Barosu, çeşitli siyasi partiler ve bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri de destek verdi. Grup adına basın açıklamasını Nefne Atik, yaptı. 

YOLA ELEŞTİRİ

Büyükşehirden önce köy olan mahallenin tarihini anlatan Nefne Atik, "İlk Kurşun Köyü, Kurtuluş Savaşında ilk örgütlü mücadelenin başladığı tarihi bir köydür. İzmir'in işgal edilmesinden sonra, Ege Bölgesinin iç kesimlerine yönelen Yunan Ordusu'na karşı Hacı İlyas Köyü'nde sivil halk ve askerlerden oluşan 31 Mayıs'ı 1 Haziran'a bağlayan gece, çok büyük direniş ve büyük vatanseverlik örneği göstermiş ve onlarca şehit vermiştir. Kurtuluş Savaşındaki bu özel nedeni sayesinde, Hacı İlyas Köyünün adı İlk kurşun olarak değiştirilmiştir. İzmir Torbalıdan başlayıp genişletilmiş yol olan D-310 İzmir-Ödemiş Karayolu, İlk Kurşun'un 800 metre güneyinden geçmesine rağmen ve tarihi ilk kurşun tepesini yakınında bulunan Maraş Tepesi üzerinde Yörük köprüsüne kadar üç kilometre yeni yol yapılmak istenmektedir. Bu güzergah aslında anayolu sadece 100 metre kısaltmaktadır. Bu idari işlemde kamu yararı yoktur" dedi. 

MEVCUT YOL RAHATÇA GENİŞLETİLEBİLİR

Mevcut yol çok rahat genişletilebileceğini söyleyen Atik, "İlkkurşun sokakları bu işe feda edilemez. Yüklenici firma 30.06.2015 tarihi itibariyle, bu arazi üzerinde dolgu ve kazı malzemesi almaya da başlamıştır. Bu faaliyetlerin önlenmemesi halinde mera, mera olmaktan çıkacak. Bu topraklarda bu tür faaliyetlerin olmasına kesinlikle karşıyız. Köyümüz arazilerini kimseye peşkeş çektirmeyiz. Anayolun genişletilerek doğanın tarihin ve yeşilin korunmasını istiyoruz. Bu köy ismini altın harflerle tarihe yazdırmıştır arazilerin heder olmasını istemiyoruz" dedi.

Ödemiş Baro Başkanı Erdem Boyacıoğlu da köyün zeytinlerini, arazilerinin ve evlerinin yok edilemeyeceğini; her şeyin hukuk çerçevesinde yapıldığını dile getirdi.

Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yaşar Aslankaya da, "Bu köy adı üstünde İlkkurşun. Kurtuluş savaşı için çok önemli bir köydür. Türkiye'nin neresinde yaşıyorsa yaşasın Çerkezler, bu köyü yalnız bırakmayacak. Haklı mücadelemizi sürdüreceğiz, hakkımızı alacağız" dedi.

DANSLAR EYLEME RENK KATTI

Açıklamaların ardından tepeden Ödemiş-İzmir Karayolu'na inen ve akordeon eşliğinde kısa bir yürüyüş yapan grup, sonrasında Çerkez oyunları oynadı. Çerkez kız ve erkekleri hünerlerini sergilerken, izleyenlerden yoğun alkış aldı. Bir süre slogan atan grup sessizce eylemi sonlandırdı. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.