Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bu şehir, enerji ihtiyaçlarını rüzgar ve güneş panellerinden sağlıyor (ÖZEL)

Bu şehir, enerji ihtiyaçlarını rüzgar ve güneş panellerinden sağlıyor (ÖZEL)

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencileri, Türkiye’de bir ilk olan ‘Akıllı Şehir’ projesini hazırladı. Projeye göre, güneş panelleri ve rüzgar türbini ile tüm şehrin enerji ihtiyacı verimli bir şekilde karşılanabiliyor.YTÜ...

  • Ege Postası
  • 12.06.2013 - 09:42
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencileri, Türkiye’de bir ilk olan ‘Akıllı Şehir’ projesini hazırladı. Projeye göre, güneş panelleri ve rüzgar türbini ile tüm şehrin enerji ihtiyacı verimli bir şekilde karşılanabiliyor.

YTÜ Elektrik Mühendisliği bölümü öğrencileri, güneş panelleri ve rüzgar türbininden enerji üretebilen akıllı şehir projesini geliştirdi. Dünyada birçok örneği bulunan akıllı şehir projesine TÜBİTAK’ın da destek verdiği belirtildi.

Maketten bir şehir oluşturan öğrenciler, plaza, cami, okul ve bahçe alanı yaptı. Şehrin bir kısmına rüzgar türbinleri yerleştiren öğrenciler, bir tarafa da güneş panelleri koydu. Projeye göre, bu panel ve türbinler şehrin enerji ihtiyacını verimli bir şekilde sağlayabiliyor. Tüm enerji akımı bilgisayar ile uzaktan da kontrol edilebiliyor. Ayrıca şehirde elektrikle çalışan araçlar da yer alıyor. Bu araçlara özel olarak, kablosuz şarj istasyonları bulunuyor.

Projeden bahseden Star Smart City Akıllı Şehir Uygulamaları Projesi yürütücülerinden Murat Derin, “Dünyada birçok örneği olduğu Türkiye’de yeni yeni gelişmekte olan akıllı şebekelere YTÜ olarak bitirme tezimizde bu konuda ilgi uyandırmaya karar verdik. Bu konuda şehrimizde rüzgar türbini ve güneş panellerinden ürettiğimiz enerjiyi, şehrimize tüketimini, dağıtımını kontrollü bir şekilde bilgisayar üzerinden de analiz ederek enerji verimliliği konusunda çalışmalarımız olmuştur. Bilgisayarla biz bunu internet üzerinden izleyip bilgisayar üzerinden müdahale edebiliyoruz.” dedi.

Şehirdeki güneş enerji panelleri ve şarj edilebilen araçlar hakkında bilgi veren Derin, “Şehrimizin bir kısmında güneş panelleri kullanıyoruz. Bunun bize en büyük avantajı, paneller bize sonsuza kadar enerji üretebilecek pillerdir. Hiçbir şekilde güneş bitmediği sürece enerjisinin bitmesi söz konusu değil. Güneş panellerinden elde ettiğimiz enerjiyi şehirdeki plazalar üzerinde kullanarak plazaların enerjisinin dışarı bağımlılığını ortadan kaldırıyoruz. Şehrimizin diğer bir kısmında ise şehrimizin enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla rüzgar türbinlerini kullanıyoruz. Dünyanın da üzerinde çalışmakta olduğu ve araçların kablosuz şarj edilebildiği ufak bir simülasyonu bulunuyor projemizde. Aracımız tamamen elektrikli olup kablosuz şarj olabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.