Dolar 34,1101
%0
Euro 38,1788
%0.03
Altın 2.915,370
%0.03
Bist-100 10.030,00
%1.44

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de kritik zirve: 650 arkadaşımızı firmaya kaptırmayacağız!

Büyükşehir'de kritik zirve: 650 arkadaşımızı firmaya kaptırmayacağız!

Büyükşehir Belediyesi’nde kritik bir zirve gerçekleşti.Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, makamında DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel İş Sendikası Başkanı Erol Ekici ve sendika yöneticilerini ağırladı.Toplantı sonunda açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Beko, " 650 arkadaşımızı kesinlikle ihaleyi alan firmaya kaptırmayacağız. Başkan Kocaoğlu da, görüşmemiz sırasında bu 650 arkadaşla çalışmaktan memnun olduğunu ve aynı ekiple yola devam etmek istediğini ısrarla belirtti"dedi.

  • Ege Postası
  • 17.04.2013 - 18:12
 SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan 650 kişilik ihale krizi devam ederken, taşeron şirketlerin artması ve iş güvenliğinin azalması nedeniyle sendikalar toplu olarak eylem kararı almıştı.İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 650 kişilik ihalenin belediye şirketi İZELMAN dışında taşeron şirketin kazanması nedeniyle DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası yöneticileri ve işyeri temsilcileri geçtiğimiz günlerde aldıkları eylem kararını hayata geçirerek sahaya inmişti. Günlerdir devam eden eylemler yarın yapılacak olan yürüyüş ve mitingle devam edecek.Bir süredir yaşanan taşeron tartışmaları karşısında sesini yükselten DİSK, TÜRK-İŞ, KESK, TMMOB ve TTB taşeronlaşma karşısında sergiledikleri örnek birliktelikte en büyük adımını atacaklar. “Taşeronlaşmaya, kölelik düzene ve güvencesizliğe hayır” sloganı ile yola çıkan sendikalar ve sivil toplum örgütleri, saat 16:00’da Basmane Meydanı’ndan toplanarak Konak Meydanı’na yürüyecek. En son Kasım ayında 3 binin üzerinde otobüs şoförü için yapılan büyük çaplı eylem ile bir araya gelen ve yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı eylemle emeğin taşeronlaşmasını protesto eden sendikalar, yine aynı eylemin bir benzerine imza atarak, geniş katılımla ve yaklaşık 60 bin kişi ile meydanlara inecek.

45 DAKİKALIK ZİRVE
Geçtiğimiz hafta başlattıkları eylemlerini 1 Mayıs tarihine kadar devam edeceklerini belirten sendika temsilcileri, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda taşeron firma çatısı altında iş başı yapacak olan İZELMAN’a bağlı 650 işçi için sonuna kadar mücadele edeceklerinin dile getirmişlerdi. Miting öncesi Büyükşehir Belediyesi’nde kritik bir zirve gerçekleşti.Sürecin başından itibaren “yollarımızı ayırmak zorundayız, ihaleyi yasal olarak iptal edemem” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, makamında DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel İş Sendikası Başkanı Erol Ekici ve sendika yöneticilerini ağırladı.CHP Büyükşehir Meclis Üyesi Hukuk Komisyonu Başkanı Murat Bakan’ın da hazır bulunduğu toplantı yaklaşık 45 dakika sürdü.

“YENİ FORMÜL ÇIKARTAMIYORUZ”

Toplantı sonrası basına açıklamalarda bulunan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “650 işçi arkadaşımızı ilgilendiren bir sıkıntı var. Bu sıkıntı sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan arkadaşlarımızı değil, herkesi ilgilendiriyor. Aziz Başkan’ımızla da konuştuk. Burada çalışan arkadaşlarımızın ay sonunda diğer taşeron firmaya geçerek, işinden, ekmeğinden olmaması için bir görüşme yaptık. Ama yasal düzenlemelere baktığımız zaman, taşeron sisteminin sadece İzmir’de değil, tüm Türkiye’deki belediyelerde bir sorun olduğunu görüyoruz. 4857 sayılı yasa çıkarıldığı zamandan bu yana Türkiye’de tüm belediyelerde ve kamu kurumlarında uygulanan bir yasa olduğundan dolayı sıkıntının süre geldiğini görüyoruz. Tabii ki, burada öncelikle bu çalışan arkadaşlarımızın ortada kalmaması ile ilgili görüştük. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da geçtiğimiz süreçte 2500 işçiyi belediye bünyesinde işe alarak, onları sendikalı yaptığını ve karşılıklı sözleşme imzaladığını hatırlıyoruz. Biz bu noktada böyle bir ihale sistemine takıldık.Umuyoruz ki, yaptığımız bu görüşmelerle önümüzdeki süreçte birlikte ortak hareket ederek, 650 arkadaşımızın işini, ekmeğini, geleceğini koruma ve kollama adına adımlar atacağız. Önümüzde böyle bir yasal mevzuat engeli olduğundan yeni bir formül de çıkartamıyoruz. Ancak, ihaleyi alan taşeron firmaya 650 arkadaşımızı teslim etmeme kararındayız. Daha sonra da bu 650 arkadaşımızı aynı şartlar altında İzmir Büyükşehir Belediyesi çatısı altındaki İZELMAN’da çalışmaları için elimizden geleni yapacağımızı kendilerine ifade ettik. Biz bu konuda yapacağımız çalışmaları yapacağımız yürüyüş ve mitingde de dile getirip kamuoyuna gerekli duyuruyu yapacağız”dedi.

"650 ARKADAŞIMIZI KAPTIRMAYACAĞIZ"
Sadece 650 işçi için değil, Türkiye’deki taşeronla mücadele konusunda da önemli bir miting düzenleyeceklerini ifade eden Beko, 4857 sayılı kanunun 2’inci maddesine dikkat çekip 11 bin işçinin mağdur olduğunu belirttikten sonra şöyle devam etti; “ Ankara’daki görüşmelerimizde de dile getirdik. Ne yazık ki, bu 11 bin arkadaşımızı, taşeron sebebi ile iş kazalarında kaybettik.Bir daha benzer durumları yaşamak istemiyorsak, Türkiye’de taşeron sistemi kesinlikle yasaklanmalı. DİSK olarak hazırlayacağımız afişlerde de “Taşeron sistemini yıkacağız” sloganları ile bunu dile getireceğiz. Taşeron sistemi kaldırarak, tıpkı eskiden olduğu gibi, kamudaki ve belediyedeki arkadaşlarımızın kadrolu olarak çalışmasını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bunu mitingde dile getireceğiz. Başkan Kocaoğlu da, görüşmemiz sırasında bu 650 arkadaşla çalışmaktan memnun olduğunu ve aynı ekiple yola devam etmek istediğini ısrarla belirtti. “Ben bu personelle çalışmaktan memnunum, tecrübeli ve bilgili arkadaşlarla çalışmaya devam etmek istiyorum ve personelimin de işsiz kalmasını istemiyorum” dedi. Ama bunun önünde yasal düzenlemeler ve mevzuat engeli var. Hep birlikte bunu da aşacağız.Şunu özellikle tekrar ediyorum, biz buradaki 650 arkadaşımızı kesinlikle ihaleyi alan firmaya kaptırmayacağız” 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.