Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'de Tüzük Kurultayı öncesi yakılan 'Çoban Ateşi' İzmir'de tutmadı

CHP'de Tüzük Kurultayı öncesi yakılan 'Çoban Ateşi' İzmir'de tutmadı

CHP'de Tüzük Kurultayı öncesi 'Bağımsız irade, Güçlü Örgüt' adı altında düzenlenen tüzük çalıştayı İzmir'de tutmadı.

  • Ege Postası
  • 14.08.2024 - 18:03
  • Güncelleme: 14.08.2024 - 19:55

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- CHP Parti Meclisi (PM), Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında 4 Ağustos'ta toplanmış, PM'de, 6-9 Eylül günlerinde tüzük değişikliği yapmak ve program değişikliği çalışmalarını başlatmak üzere oy birliği ile olağanüstü kurultay kararı alınmıştı. Buna göre kurultayın sembolik açılışı partinin kuruluşu kabul ettiği Sivas Kongresi’nin yıl dönümünde, 4 Eylül’de Sivas’ta yapılacak. 

PARTİ İÇİ MUHALEFET İZMİR'DE TOPLANDI 

Parti içi muhalefete yakın isimler, CHP İzmir İl Başkanlığı ve genel merkezden bağımsız olarak bir tüzük çalıştayı yapma kararı aldı. İlki 27 Temmuz'da İstanbul'da yapılan 'Bağımsız İrade, Güçlü Örgüt' Tüzük Çalıştayı, 14 Ağustos Çarşamba günü saat 17.00'de TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şube, Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleşti. 

KATILIM YOK DENECEK KADAR AZ!

Eski Bakıköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Çiğli önceki dönem Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Eski CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından ve partililer katılım sağladı. Katılım az olması dikkatlerden kaçmadı. 

AÇILIŞ KONUŞMASI GÜMRÜKÇÜ'DEN 

Çalıştayın açılış konuşmasını Çiğli önceki dönem Belediye Başkanı Utku Gümrükçü gerçekleştirdi. Gümrükçü konuşmasında, "İstanbul merkezli Bağımsız İrade Güçlü Örgüt adında bir oluşuma girmişler. İstanbul’da toplantı düzenleyip örgütün özgür iradesiyle taleplerini dinlemişler. Sonra da bir sonuç metni elde edilmiş. Sonra da böyle bir toplantının İzmir’de de yapılması gündeme geldi. Bugün burada CHP İzmir örgütünün sıradan, onurlu, yürekli üyelerinin önümüzdeki Tüzük Kurultayı ile ilgili düşünceleri alınacak. Bana da CHP’de hem ilçe hem de belediye başkanlığını yapmış 25 yılını örgüte vermiş biriyim. Görevdeyken de önseçimi hep dillendirdim. Tüzük siyasi partilerin anayasasıdır. CHP’lilerin parti ile olan hukukunu düzenler. Sol partilerde tüzük partileri bölünmeye kadar götürecek tartışmalar yaratmıştır ancak bu CHP’de olmamıştır. Önseçim yapılmalı, çalışan ve çalışmayan üyeler ayrılmalı, örgütsel sürecin düzenlenmesi talebimiz var" dedi. 

DİVAN DA KİMLER YER ALDI?

Divan başkanı Feramuz Öztürk olurken, divan üyeleri ise,  Fatma Tunç, Neslihan Karayılan, Muharrem Dayanç oldu. 

TALEPLER NELER?

‘İlçe, il başkan ve yönetim kuruları ile kurultay delegeleri, parti üyelerinin oyları ile seçilmeli. Delegelik sistem Kurultay ile sınırlandırılmalı’ denilirken, “Partinin İlçe Başkanları, İlçe Yönetim Kurulları, il Başkanları, il yönetim Kurulları, Kurultay delegeleri ve Genel Başkanı parti üyelerinin tümünün oyları ile belirlenmelidir” ifadelerine yer verildi. 

‘Gizli oy, açık tasnif kural ve zorunluluk haline getirilmelidir’ başlığı altında ise “Cumhuriyet Halk Partisi'nin tüm yönetim kurulları, parti meclisi, belediye meclisleri ve TBMM gruplarında, oylamalarını gerçek ve özgür iradeyi yansıtabilmesi için kararların gizli oy, açık tasnif ile kararların alınması kural olarak benimsenmeli” açıklaması yapıldı.

‘Aktif üye-pasif üye tanımı’na dikkat çekilirken bir diğer madde ise yerel yöneticilerin parti içi seçimlerde seçme ve seçilme hakkına dikkat çekildi. 

Yerel yönetimlerin örgüt içi seçimlerde kanaat odağı olmaktan çıkarılması gerektiğine vurgu yapıldı. il ve ilçe örgütlerinde yerel yöneticilerin vesayetinin ortadan kaldırması amaçlanması ve yerel yöneticilerin İl ve İlçe örgütlerini belirleme iradesiyle hareket etmesi engellenmesi gerektiğinin altı çizildi. Parti görevlerinin sürdürülmesi için üç dönem kuralı getirilmesi gerektiği ifade edildi 

Güçlü genel sekreterlik kurumunun yeniden hayata geçirilmesi istendi. 

MYK üye sayıları düşürülerek benzer genel başkan yardımcılıkları birleştirilmesi ve Genel Başkan Yardımcılığı sayısının 15 ile sınırlandırılması gerektiğine dikkat çekildi. 

Etik kuruluna işlerlik kazandırılması gerektiği de belirtildi. 

GÖZÜNÜN ÜSTÜNDE KAŞIN VAR İHRACI!

Öte yandan bir katılımcı ihraçlara tepki gösterdi. ‘Gözünün üstünde kaşın var diyerek ihraç etmek kolay’ diyen katılımcı bunun sınırlandırılması gerektiğini dile getirdi. 
Bir üye ise partinin yeni üyeler ile iletişiminin az olduğunu ve bunun geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. ‘Ben aranmayınca artık bağlı olduğum ilçeye ulaşım’ diyen katılımcı, “Tanışmak için harekete geçtim, ODTÜ mezunuyum portföyümü aktardım ve her konuda destek olabileceğimi söyledim ama yine beni kimse aramadı” dedi. 
Bunun yanı sıra çarşaf ve blok listeye de tepki geldi. CHP İzmir İl Başkanlığı seçiminin blok liste ile yapılmasına tepki gösteren partili “Solcuysam blok listeyi savunamam, çarşaf olmalı. Yanlış yanlışı getirir siz İzmir’de blok yaparsanız İstanbul’da blok yapar” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.