Dolar 34,1832
%0.14
Euro 38,1881
%-0.15
Altın 2.928,190
%-0.18
Bist-100 9.745,00
%-0.86

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Yüksel 'Kuito' paniğini Meclis'e taşıdı

CHP'li Yüksel 'Kuito' paniğini Meclis'e taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Aliağa’da sökümüne başlanan Kuito isimli gemi nedeniyle yaşanan paniği Meclis’e taşıdı. Yüksel gemide yapılan ölçümlerin detaylarının ve normalin 5 katı radyasyon iddiasını Bakan Güllüce’ye sordu.

  • Ege Postası
  • 19.02.2015 - 11:48
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’nde, yangından mal kaçırır gibi sökümüne izin verilen Kuito adlı gemide, 2013 yılında yapılan ölçümlerde, uluslararası AREA standartlarına göre, normal sayılan eşik seviyenin beş katı düzeyinde radyasyon olduğu iddialarının doğru olup olmadığını sordu.

Yüksel, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye, “Bakanlığınızın Aliağa’da bir saatte tamamlanan ölçümün ardından verdiği izin hangi ölçüt ve gerekçelere dayanıyor” dedi.

Bahama bandıralı “Kuito” adlı geminin, sökülmek üzere Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’ne getirildiği, gerekli iznin 05.02.2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verildiğine ilişkin haberlerin yazılı ve görsel medyada yer aldığını hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Yüksel şunları ifade etti:
 
NASIL İZİN VERDİNİZ'

“Kuito isimli gemide, hizmet dışı kaldığı güne kadar geçen sürede, radyasyon ve başta asbest olmak üzere, insan sağlığı ve çevre güvenliği açısından tehlikeli maddelere ilişkin ölçümlerin yapılıp yapılmadığını kamuoyu merak ediyor. Ölçümler yapıldıysa bu ölçümlerle ilgili olarak Bakanlığınıza beyan edilmiş nota ve rapor bulunuyor m? Bakanlığınıza sunulan9 bu belgeler Basel ve Hong Kong konvansiyonlarına uygun olarak düzenlendiğinden emin misini? Ölçümleri yapan ve raporları düzenleyen kuruluşların, uluslararası akreditasyonları var m? Eğer yok ise Bakanlığınız, ‘beyan üzerinden’ yapılan inceleme ve değerlendirmenin ardından, hangi ölçüt ve gerekçelere dayanarak söküm izni verdi'”

Kalkınma Bakanlığınca yetkilendirilmiş olan bir “Bağımsız Gözetim Kuruluşu” tarafından 03.02.2014 günü gemide bazı ölçümlerin yapıldığının söylendiğini belirten Yüksel, bu ölçümü hangi şirketin yaptığını da sordu.

335 metre boyunda, 54 metre eninde ve 10 katlı bir bina yüksekliğindeki, yüzer bir ada görünümündeki geminin yüzlerce bölümden oluştuğunu hatırlatan Yüksel şunları ekledi:
 
BELGELERİ GÖRMELİYİZ

“Gözetim şirketince yapılan ölçümlerin birkaç saat içinde tamamlandığı iddiası doğru mudu? Geminin boyutları göz önüne alındığında radyasyon ve asbest gibi tehlikeli kimyevi maddelere ilişkin ölçümlerin bu kadar kısa sürede yapılması mümkün olabilir m? Ölçümler geminin hangi iç bölümlerinde yapıldı'  Asbest ölçümleri ve bu konudaki tasarruflar, yasa gereği olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca üstlenilir. Asbest mevcudiyeti ve miktarını saptamak üzere, ilgili bakanlığın yetkili teknik personeli de ölçüm heyetinin içinde yer aldı m? Gerek sahada yapılan ölçümlere ilişkin, gerekse, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ibraz edilen belgelerin nerede olduğunu ve neden kamuoyumuzla paylaşılmadığını çok merak ediyoruz. Ne zaman paylaşmayı düşünüyorsunuz'  Bu gemi karasularımıza girerken gereken izinler alındı mı, izin verilirken denetim yapıldı m? Gemide radyoaktif ve tehlikeli atık bulunup bulunmadığının belirlenmesi için TAEK’ten yardım istediniz m? Eğer gemide radyoaktif ve tehlikeli atıklar var ise geminin insan, deniz ve çevre sağlığına zarar vermemesi için nasıl önlem almayı planlıyorsunuz'”

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, “Anti-Nükleer Platform”, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ve Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) gibi sivil toplum örgütlerinin gemi ile ilgili olarak radyoaktif ve tehlikeli atıklar konusunda sık sık uyarılarda bulunduğunu belirten Yüksel, “Eğer gemide radyoaktif ve tehlikeli atıklar tespit edilmişse buna göz yuman ya da görevini ihmal eden sorumlular hakkında hangi soruşturmaların açılacağını halkımız çok merak ediyor” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.