CHP’li Moroğlu, asker ve polis intiharlarını sordu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, asker ve polis intiharlarını gündeme getirerek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na iki ayrı soru önergesi verdi.
- Ege Postası
- 01.12.2012 - 12:01
Moroğlu, Bakan Yılmaz’a şu soruları sordu: “Son 10 yıl ve son bir yıl inde intihar eden subay, astsubay, uzman çavuş, er ve erbaş sayısı kaçtı? İntihar nedenleri konusunda bir çalışma yapılmış mıdı? Eğer böyle bir çalışma varsa intiharlara hangi etkenlerin ve sorunların yol açtığı tespit edilmişti? Farklı sosyoekonomik yapıdaki askerlerin kışlalarda yaşadığı sorunların çözümü için düzenli psikolog ve sosyolog desteği alınmakta mıdı? Bakanlığınız, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları bünyesindeki birimlerde kaç psikolog ve sosyolog görev yapmaktadı? Son 3 yıl içinde rehberlik ve psikolojik danışma servisine başvuran asker sayısı kaçtı? Son 10 yılda askerlere kötü muamele gerekçesiyle mahkemeye sevk edilen ve ceza alan rütbeli sayısı kaçtı? Bu subay ve astsubaylara hangi cezalar verilmişti? Son 3 yılda kötü muameleye maruz kaldığı için sakat kalan kaç askere tazminat ödenmişti? Bu tazminatın miktarı ne kadardır'”
“Sendikalı polis olmaz” baskısı var mı'
Moroğlu, Bakan Şahin’e yönelik önergesinde ise, “Polis teşkilatında intihar artışının nedenleri arasında mesleğin getirdiği stres ile başa çıkamama, katı hiyerarşik yapı içinde görev yapma, uzun mesai saatleri ve psikolojik destek alınmaması” gibi gerekçelerin sayıldığına dikkat çekti. Psikolojik destek alıp almadıkları ve destek birimlerine kaç kişinin neden başvurduğu, intihar nedenlerinin ne olduğu sorularını polisler için verdiği önergede yineleyen Moroğlu’nun Bakan Şahin’e diğer soruları şöyle: “Son 5 yıl içinde teşkilat içinde intihar eden polis sayısı kaçtı? Bunların kaçı emniyet müdürü ve amiridi? İntihar eden kişiler arasında yaş açısından bir istatistiksel çalışma yapılmış mıdı? Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı psikolojik destek birimlerine kaç polis başvuruda bulunmuştu? Polis olabilmek için devlet hastanelerinden alınan Sağlık Kurulu Raporu dışında ayrı bir psikolojik test uygulanmakta mıdı? İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kaç psikolog görev yapmaktadı? Yeni psikolog alımı gündemde midi? Doğu ve Güneydoğu’da görevli polislerin yıllık ve mazeret izinlerini kullanamadığı, yıllık izinlerin büyük bölümünün bir sonraki yıla devredildiği bilgisi doğru mudu? Doğruysa gerekçesi nedi? Terörle mücadelenin yoğun olduğu bölgelerde polislere izin verilmemesi psikolojik baskı yaratmaz m? Özlük ve uzun çalışma saatleri sıkıntılarını sendikalaşarak aşmaya çalışan emniyet personelinin, bazı üst düzey emniyet müdürleri tarafından baskı ve tehdide maruz kaldıkları bilgisi doğru mudur'”
Yorum Yazın