Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çeşme'de 3 bin sakız fidanı dikilecek

Çeşme'de 3 bin sakız fidanı dikilecek

İzmir'in Çeşme ilçesinin Çiftlikköy-Kocadağ mevkiinde hayata geçirdiği sakız ağaçlandırma projesi ile 2 yıl içinde 3 bin sakız fidanı toprakla buluşacak. Projede ilk 250 sakız fidanı bağışını Günay Çiftçi, merhum eşi Cengiz Çiftçi ve kendisi adına yaptı.

  • Ege Postası
  • 13.04.2016 - 11:25

90 Hektarlık alanda tek bölümde Türkiye'nin en büyük sakız bahçesi olacak Çeşme- Çiftlikköy mevkiindeki sakız ağaçlandırma sahasında sembolik bir fidan dikim töreni düzenlendi. Törene, Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Ağaçlandırma Şube Müdürü İlker Özdemir, Çeşme İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Alkoç, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Aykan Özsarı, İlçe Emniyet müdürü Hüseyin Yılmazer, Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci, Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol ve bağışı yapan hayırsever Günay Çiftçi katıldı.

Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Gençol, sakız ağaçlandırma projesi hakkında bilgi verdi. Gençol; Ege Orman Vakfı'nın İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ile işbirliği yaparak projeyi hayata geçirdiğini belirterek, "Burası yaklaşık 10 hektarlık bir alan. Ağustos ayında bütün alan dozerlerle sürüldü, teraslandı. Etrafında tel örgü çektik. Damlama sulama sistemi kuruyoruz, bu sistem de 15-20 güne kadar tamamlanacak. 20 tonluk bir depo ile kendi akışıyla burada damlama sulamayı gerçekleştireceğiz. Bu alanın sakız ağacı için çok uygun olduğu tespit edildi. Çeşme İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Menemen Tarımsal Araştırma Müdürlüğü teknik destek verdi. Sahaya ilk etapta 150 adet aşılı sakız fidanı dikildi. Ayrıca sakız aşılaması yapılmak üzere 450 adet çitlenbik fidanı dikildi. Çitlenbik fidanlarına 2 yıl sonra yerinde sakız aşısı yapılacak. Fidanları üreten Menemen Tarımsal Araştırma Enstitüsü önümüzdeki yıl dikilmek üzere bin adet aşılı sakız fidanını Ege Orman Vakfı için üretecek. Torbalı Orman Fidanlığı da aşılı sakız fidanı üretimine başladı. 2 yıl sonunda burada 3 bin adet sakız veren aşılı sakız bahçesi tesis edilmiş olacak, 5. yıldan sonra sakız üretimi başlayacak" dedi.

Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran da Türkiye sakız üretiminin 10'da birinin bu alanda olacağını belirterek., "Eğer devletin üstlendiği görevleri kişiler, kurumlar, hayırseverler ucundan tutarsa, işte o zaman çok daha anlamlı oluyor. Bu anlayış topluma daha fazla yerleşiyor. Bizim arzu ettiğimiz tablo bu. Herkes bir ucundan tutmuş. İnanıyorum ki bu daha başlangıç bizde bilinç uyandırması için çok önemli. Emeği geçenlere teşekkür ederim" diye konuştu.

Sakız ağaçlandırma sahasına ilk bağışı yapan hayırsever Günay Çiftçi ise, Çeşme'yi ve doğayı çok sevdiği için projeye destek verdiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran ve Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol günün anısına bağışta bulunan Günay Çiftçi'ye plaket takdim etti. Plaket takdiminin ardından fidanlar toprakla buluştu. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.