Dolar 34,1104
%-0.07
Euro 37,9512
%0.1
Altın 2.884,410
%0.33
Bist-100 9.888,00
%-0.13

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çifte Minare'nin Darul Hadis bölümünde kazı çalışmaları başladı

Çifte Minare'nin Darul Hadis bölümünde kazı çalışmaları başladı

Sivas Çifte Minareli Medrese’nin yanında bulunan Darul Hadis bölümünde kazı çalışmaları başladı. 2008’de başlayan Kent Meydanı Projesi kapsamında yanlışlıkla üzeri molozla kapatılan tarihi eserin temel duvarları başlayan kazıyla...

  • Ege Postası
  • 16.08.2013 - 11:19
Sivas Çifte Minareli Medrese’nin yanında bulunan Darul Hadis bölümünde kazı çalışmaları başladı. 2008’de başlayan Kent Meydanı Projesi kapsamında yanlışlıkla üzeri molozla kapatılan tarihi eserin temel duvarları başlayan kazıyla birlikte ortaya çıkarılacak.

1271 yılında inşa edilen Çifte Minareli Medrese’nin etrafında 1963 yılında bir kazı çalışması yapıldı. Prof. Dr. Haluk Karamağaralı başkanlığında yapılan kazıda medresenin yanında bazı odalardan oluşan bir bölüm bulundu. 2008 yılında Çifte Minareli Medrese’de başlatılan restorasyon öncesi Darul Hadis adı verilen bu kısımda arkeolojik kazı yapılarak oda duvarları ortaya çıkarıldı. Ancak aynı yıl Kent Meydanı Projesi çerçevesinde tarihi alanların etrafını açma çalışmaları yapılırken bu bölümün üzeri moloz dökülerek kapatıldı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü ihaleye çıkarak buranın temizlenmesi için çalışma başlattı. Sanat Tarihçisi Sedat Şahin, Darul Hadis diye anılan bölüm ile ilgili ellerinde tarihi bir belge olmadığını belirterek, buranın Prof. Dr. Cem Hersek’in tezine göre ya Şifahiye Medresesi ile birlikte yapıldığı veya Çifte Minareli Medrese’nin imareti olarak inşa edildiği şeklinde bir bilgi olduğunu anlattı.

Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral de, Darul Hadis’in Çifte Minare'den ayrı bir bölüm olduğunu belirterek, bu bölümde 2008’de arkeolojik kazı yapıldığını, şimdi ise başlatılan kazı çalışmaları sonrası temel duvarlarının üzerindeki molozların temizlenerek Darul Hadis bölümünün ortaya çıkarılacağını söyledi. Kazı işleminin 15 Kasım’da bitirilmesi hedefleniyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.