Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Denizli Belediyesi çöpten aylık 60 bin liralık elektrik üretiyor

Denizli Belediyesi çöpten aylık 60 bin liralık elektrik üretiyor

Denizli Belediyesi, atık su arıtma tesisinde kanalizasyon sistemiyle gelen çamurdaki metan gazını elektrik enerjisine çevirerek, tesisin ortalama aylık 120 bin liralık elektrik maliyetini yarıya indirdi. Tesiste her gün ortalama 90 bin metreküp...

  • Ege Postası
  • 25.09.2013 - 16:12
Denizli Belediyesi, atık su arıtma tesisinde kanalizasyon sistemiyle gelen çamurdaki metan gazını elektrik enerjisine çevirerek, tesisin ortalama aylık 120 bin liralık elektrik maliyetini yarıya indirdi. Tesiste her gün ortalama 90 bin metreküp pis su arıtılarak çevreye büyük bir katkı sağlanırken aynı zamanda çıkış suyu tarım alanlarında kullanılarak, ekonomiye fazladan değer kazandırılıyor. Tesiste kanalizasyon sularının yanısıra yağmur suları ve endüstri atıkları da arıtılıyor. Arıtılmış su, biyogaz ve çamur şeklinde üç yan ürün elde ediliyor.

Çok özel bir çevre politikaları olduğunu belirten Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, kurulan elektrik üretim merkeziyle dev bir tasarruf sağlandığını söyledi. Türkiye’ye örnek olan birçok çevre yatırımı yaptıklarını ve sürdürdükleri çevre politikası sayesinde "Türkiye'nin En Çevreci Belediyesi" ve "Türkiye'nin En Temiz Kenti" unvanlarını aldıklarını vurgulayan Zolan, “Dünyada ekonomik krizler, siyasi krizler olabilir. Bu krizler mutlaka bir gün sonlandırılır, bertaraf edilir ama çevresel krizler olduğunda, o krizi sonlandırmak ve geriye dönüşü sağlamak mümkün olmayabilir. Bu hassasiyeti bilen bizler, Denizli’de çok önemli çevresel politikalar uyguluyoruz. Biz vahşi depolama yerine, düzenli depolama sahamızda çöpleri bertaraf ediyoruz. Hatırlayın geçmişte çöp depoları patladı, onlarca insan da o çöplerin altında kaldı. Bizse bu alanda çöplerden oluşan bir damla suyun bile toprağa karışmasının önüne geçiyoruz. Çöplerin etrafa koku yaymasını, diğer canlı türleriyle çevreye mikropların saçılmasını engelliyoruz. Denizli’nin birçok bölgesine hizmet veren katı atık tesisinde, günde 700 ton çöp bertaraf ediliyor. Türkiye’de örnek gösterilen bu uygulamayla 300 dönümlük alanda sadece çöp depolamıyor, çöplerin çevreyle olan temasını keserek, ortaya çıkan metan gazından elektrik üretilmesini de sağlıyoruz. Bu aynı zamanda ekonomik bir kazanç." dedi.

GÜNDE 6 BİN METREKÜP BİYOGAZ ÜRETİLEREK BÜYÜK TASARRUF SAĞLANDI

Tesiste arıtılan yağmur ve kanalizasyon sularından yan ürün olarak ortaya çıkan çürütülmüş çamurun enerjiye dönüştürüldüğünü ifade eden Başkan Zolan, “Tesiste işleme sonucunda ortaya çıkan çamurdan, günde ortalama 6 bin metreküp biyogaz üretiliyor. Arıtma tesisinin elektrik ihtiyacının yüzde 50’si de bu biyogaz enerjisinden karşılanıyor. Elektrik üretim merkeziyle burada üretilen biyogazı elektrik ve ısı enerjisine dönüştürerek dev bir tasarruf projesine imza attık. Çöpten elektrik üretiyoruz, kanalizasyon atıklarından elektrik üretiyoruz." şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.