Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Devletin zirvesi bugün İzmir'de

Devletin zirvesi bugün İzmir'de

3 gün sürecek kongredeki 34 oturumda 21'i yurtdışından 241 panelist konuşacak. Kongrede, EXPO 2020'ye aday olan İzmir ve Ege'ye özel 14 oturum gerçekleştirilecek

  • Ege Postası
  • 30.10.2013 - 15:00
İZMİR- Türkiye'nin tarihi ekonomik buluşmalarından biri olan 5'inci İzmir İktisat Kongresi bugün başlıyor. 1 Kasım'a kadar sürecek kongrede dünya, Türkiye ve İzmir ekonomisinin geleceği tartışılacak. 
Yurtiçi ve yurtdışından gelen binlerce davetlinin katılımıyla bugün Swissotel Büyük Efes'de 11.15'te açılışı yapılacak kongreye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere pek çok davetli katılacak. 3 gün devam edecek kongre boyunca gerçekleştirilecek 34 oturumda 21'i yurtdışından 241 panelist konuşma yapacak. Dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen isimlerinin buluştuğu 5. İzmir İktisat Kongresi'nde EXPO 2020'ye aday olan ev sahibi İzmir ve Ege Bölgesi'ne özel 14 oturum gerçekleştirilecek.

Ekonomiye yol haritası
"Küresel Ekonomik Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi" ana başlığıyla bu yıl 5'incisi düzenlenen İzmir İktisat Kongresi, Kalkınma Bakanlığı tarafından İzmir Valiliği ve İzmir Kalkınma Ajansı işbirliğiyledüzenleniyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun açılış konuşmalarıyla başlayacak olan 5. İzmir İktisat Kongresi 3 gün boyunca çok önemli organizasyonlara ev sahipliği yapacak. Yaklaşık 151'i yabancı 2 bin 500'e yakın davetlinin katılım başvurusunda bulunduğu kongrede dünya ve ülke ekonomisine yön verecek konular ele alınarak 241 panelistin katılımıyla 34 oturum gerçekleştirilecek.

Küresel yatırımlar

Açılış konuşmalarının ardından bugün öğlen saat 15.00'deki ilk özel oturum "Küresel Ekonomik Gelişmeler Çerçevesinde Türkiye Ekonomisi" konu başlığıyla, İzmir 1 Salonu'nda gerçekleştirilecek. Moderatörlüğünü ekonomist yazar Deniz Gökçe'nin yaptığı panele Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim panelist olarak katılacak. Saat 16.45 ile 18.45 saatleri arasında ise "Küresel Yatırımlar ve Türkiye Ekonomisi" konu başlığıyla 5. İzmir İktisat Kongresi'nin ilk oturumu gerçekleştirilecek. Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Kemal Madenoğlu'nun panel başkanlığını yürüteceği oturumda İstanbul Ticaret Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Yülek'in sunumunun ardından panelistler, Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) Başkan Yardımcısı Dimitris Tsitsiragos, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, YASED Başkan Vekili Akın Kozanoğlu, Avrupa Yatırım Bankası İstanbul Ofisi Başkanı Massimo d'Eufemia görüş ve önerilerini davetlilerle paylaşacak.

İzmir'e özel

Güçlü sanayi altyapısının yanında limanı ve stratejik konumu ile ülkemizin en önemli ticaret ve yaşam merkezlerinden olan ev sahibi İzmir'e özel, EXPO 2020'ye adaylığı nedeniyle, "Akdeniz'de Marka Kent İzmir Zirvesi", "İzmir'in EXPO 2020 Adaylığı" ve "Ege Medyası Gözüyle İzmir ve Ege Ekonomisi" konu başlıklarıyla 14 oturum gerçekleştirilecek.
İzmir İktisat Kongresi'nin bir diğer dikkat çekici özelliği ise 30 adet tanıtım standının kongreyi zenginleştirecek olması. Ekonomi alanında faaliyet gösteren yerli kuruluşların yanı sıra Dünya Bankası, OECD ve UNDP gibi uluslararası kuruluşlar tanıtım stantlarıyla katılımcılarla buluşacak. Bunların arasında kurulacak olan EXPO 2020 Standı'nda ise 3 gün boyunca İzmir'in EXPO adaylığı hakkında yerli ve yabancı davetlilere ayrıntılı bilgiler verilecek.
Kurtuluş Savaşı sonrası, Cumhuriyet'in ilanı öncesi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla 17 Şubat-4 Mart 1923 tarihinde düzenlenen ilk kongrede, yeni kurulan devletin ekonomik temelleri atılmıştı.

Erdoğan KOMER'i açacak
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 5'inci İktisat Kongresi'ne katılmak üzere bugün İzmir'e gelecek. Başbakan Erdoğan, öğle yemeğinde teşkilat mensupları ile buluşacak ardından da bölge turizmine ivme kazandırması beklenen Kuşadası Efes Kongre Merkezi'nin (KOMER) açılışını gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Adnan Menderes Havalimanı'ndan kongrenin gerçekleştirileceği Swiss Otel'e geçecek. Gül, kongre katılımcılarına verilecek yemeğe katılacak. Başbakan Erdoğan kongreden sonra Balçova'daki Kaya Termal Otel'de parti teşkilatıyla öğle yemeğinde buluşacak. Erdoğan'ın yerel seçim öncesi başarı beklediği İzmir teşkilatına önemli mesajlar vermesi bekleniyor. Erdoğan son olarak KOMER'i açacak. 100 milyon doları aşan bir yatırımla inşa edilen KOMER, dünyanın 10'uncu büyük kongre merkezi olacak. AK Parti Teşkilat Başkanı Atilla Kaya, parti teşkilatının büyük bir heyecan yaşadığını belirterek, "Teşkilat üyelerimiz Başbakanımızla bir araya gelecek. Herkes bunun heyecanını ve sevincini yaşıyor. Başbakanımızın vereceği mesajlar yerel seçim öncesi bize ışık tutacak" dedi. Bugün parti teşkilatıyla öğle yemeğinde bir araya gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 400 bininci üyeye parti rozeti takacak. Kaya, "400 bin üye sayısını geçtik, bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Başbakanımız, 400 bininci üyenin yakasına parti rozeti
takacak.

"Anayasa değişikliği için büyük fırsat oluşturacak"
Cumhuriyetin Kuruluşu ve İzmir İktisat Kongresi'nin 90' ıncı yılı nedeniyle bir açıklama yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, 10'uncu büyük ekonomi olma hedefi için çok çalışmamız gerektiğini vurguladı. Yorgancılar'ın şöyle konuştu: "Türkiye'nin her şeyden önce yeni bir toplumsal sözleşme yani anayasaya ihtiyacı vardır. Yürütülmekte olan anayasa çalışmaları bu nedenle büyük bir fırsat. Çağdaş, katılımcı demokrasi için tüm partilerin siyaset üstü tavır takınması, muasır medeniyeti referans alması gerekiyor. Diğer taraftan beşincisi 30 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan İzmir İktisat Kongresi de gerek dünya gerekse Türkiye ekonomisinde dönüşüm arayışları ve zorunluluğunun ortaya çıktığı bir döneme denk geldi. Bu nedenle İzmir İktisat Kongresi'nin büyük fırsat olduğunu düşünüyoruz."

"Daha çok çalışmalıyız"
Dünyanın ve Türkiye'nin finans öncelikli vizyonunu üretim ve ticaret yönünde değiştirmesi gerektiğinin artık yüksek sesle dillendirilmeye başlandığını belirten Yorgancılar, "Finansal varlık ve işlemlerin düzeyi reel ekonomiyi tehdit eder hale geldi. Üretim ve reel ekonomi ülkemiz ekonomi politikalarının önceliği olmalı. Ülkemizin ilk ve en eski kongresinde bu konuların tartışılması ve 2023 yol haritasının oluşturulması gerekiyor. Büyük önder Atatürk'ün dediği gibi daha çok çalışmaya ihtiyacımız var. Ancak bu çalışmanın 'ne için' ve 'nasıl' sorularına yeni cevaplar vererek yapılması gerekiyor. Kongrenin bu bağlamda gerçekten bir fırsata dönüştürülmesi en büyük temennimizdir" dedi.

Türkiye'ye ilk kez geliyor
Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, 5. İzmir İktisat Kongresi'nden sonra, Küresel İslami Finans Merkezi'nin açılışına ve Türkiye Yatırım Danışma Konseyi'nin 8'inci toplantısına da katılacak. Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, Jim Yong Kim Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya geleceği belirtildi.
Açıklamada, "Türkiye'nin önündeki zorluklar ve fırsatlarla küresel bağlamda ihtiyaç duyulan reformlar üzerinde durulacak. Ayrıca, Kim bugün 5'inci İzmir İktisat Kongresi'nin açılış töreni sonunda basın mensuplarıyla bir araya gelecek. Kim'in başkanlık görevine geldiği Temmuz 2012'den beri Türkiye'ye ilk ziyareti olacak. (YeniAsır)

İZMİR'DE 35 TGB ÜYESİ GÖZALTINA ALINDI

İzmir'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı 5. İktisat Kongresi öncesinde protesto gösterisi yapmaya hazırlandıkları öne sürülen 35 Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi gözaltına alındı.

İzmir Swiss Hotel'deki 5. İktisat Konresi'nin başlamasına dakikalar kala, TGB üyelerinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın girişi sırasında protesto gösterisi yapacağı istihbaratı alındı. Polis, otel çevresinde aldığı güvenlik önlemlerini arttırdı. Kongrenin yapılacağı Swiss Hotel'e birkaç yüz metre uzaklıktaki Hilton Oteli arkasındaki sokakta topluca yürüyen gruba polis müdahale etti. Polis 35 TGB üyesini gözaltına aldı. TGB üyelerinin 'Gösteri ve Toplantı Yürüşleri Yasası'na muhalefet' suçlamasıyla gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan TGB'liler, otobüsle Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltıların Cumhurbaşkanı Gül'ün otele girişinden kısa süre önce gerçekleştiği öğrenildi.

Bu arada Kongre'nin yapıldığı otelin çevresindeki cadde ve sokaklar, güvenlik nedeniyle trafiğe kapatıldı. Ayrı uçaklarla gelen Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın Adnan Menderes Havalimanı ile otel arasındaki güzergah da geçişler sırasında trafiğe kapatıldı. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.