Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dikili bilmecesi

Dikili bilmecesi

Osman Özgüven’in cezasının Yargıtay tarafından onandığının ortaya çıkmasının ardından tüm gözler Dikili’ye çevrildi. Özgüven’in dışında 11 meclis üyesi bulunan ilçede CHP’nin 7, AK Parti’nin 3, MHP’nin 1 meclis üyesi var. Çiğli’de Ensari Bulut’un ölümünün ardından kaos yaşayan CHP, bu kez aynı tartışmalı görüntüyü vermemek için şimdiden hareket geçti. Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven yazılı bir açıklamayla yaşananlara tepki gösterdi.

  • Ege Postası
  • 16.11.2012 - 01:41
EGE POSTASI- HABER MERKEZİ/ Yargıtay’ın verdiği karar hem Dikili’yi hem İzmir siyasetini karıştırdı. Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in8,5 yıllık hapis cezasının onanmasının ardından belediye başkanlığı koltuğunun boşalacağı da kesinleşmiş oldu. Şimdi İzmir siyasetinde cevabı aranan soru şu. Dikili’de Özgüven’in boşalttığı koltuğa kim oturacak'

5393 sayılı Belediye yasasının belediye başkanlığı koltuğunun boşalması durumunda yen başkanın nasıl seçileceğine yönelik 45.maddesi bu sorunun teknik bölümüne açıklık getiriyor.

Belediye başkanlığının boşalması halinde yapılacak işlemler

MADDE 45.- Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda, vali tarafından belediye meclisinin on gün içinde toplanması sağlanır. Meclis, birinci başkan vekilinin, onun bulunmaması durumunda ikinci başkan vekilinin, onun da bulunmaması durumunda en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak;

a) Belediye başkanlığının boşalması veya seçim dönemini aşacak biçimde kamu hizmetinden yasaklanma cezasının verilmiş olması durumunda bir başkan,

b) Başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda bir başkan vekili,

Seçer.

Belediye başkanı veya başkan vekili belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilir. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı veya başkan vekili seçilmiş olur. Oyların eşitliği durumunda kur'a çekilir.

Birinci fıkranın (b) bendi uyarınca başkan vekili seçildikten sonra belediye başkanlığının (a) bendinde belirtilen nedenlerle boşalması durumunda bu maddeye göre belediye başkanı seçilir.

Yeni seçilen belediye başkanının görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresi ile sınırlıdır. Başkan vekili, yeni başkan seçilinceye veya görevden uzaklaştırılmış ya da tutuklanmış olan başkan göreve dönünceye kadar görev yapar.

Belediye başkanı veya başkan vekili seçilinceye kadar belediye başkanlığı görevi, meclis birinci başkan vekili, bulunmaması durumunda ikinci başkan vekili, onun da bulunmaması durumunda vali tarafından görevlendirilecek bir kamu görevlisi tarafından yürütülür.

Belediye başkanı veya başkan vekili seçimi en geç onbeş gün içinde tamamlanmadığı takdirde belediye meclisinin feshine ilişkin hükümler uygulanır.


OSMAN ÖZGÜVEN HAKKINDAKİ KARAR VE YANKILARI İÇİN TIKLAYINIZ...


Osman Özgüven’in dışında Dikili Belediye Meclisi’nde 11 üye var. Bu üyelerden 7’si CHPP’li, 3’ü AK Partili ve 1’i MHP’li. Çiğli’de Ensari Bulut’un ölümünün ardından yeni başkanın belirlenmesi sürecinde sancılı bir dönem geçiren ve kendi içinde kavgalı bir görüntü veren CHP il yönetimi bu kez işi sıkı tutmak için harekete geçti. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Osman Özgüven’e destek olmak için bugün 13.00’te Dikili Demokrasi Meydanı’nda düzenlenecek mitinge katılmak için İzmir’e gelecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin’in de katılacağı mitinge Dikili’de yoğun bir katılımın olması bekleniyor. Osman Özgüven’den boşalacak koltuğu dolduracak isim olarak Dikili kulislerinde Yusuf Altıparmak, Sema Akıncı Ve İsmail Tınay’ın adları geçiyor.

OSMAN ÖZGÜVEN'DEN İLK AÇIKLAMA: DOKUNAN YANIYOR

Dokunan yanıyor

 

Dikili Belediye Başkanı Osma Özgüven, 8 yıl 4 ay hapis cezasının kesinleştiği haberi üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Gazeteci Ahmet Şık'ın gözaltına alınırken söylediği “Dokunan yanar” sözüne atıfta bulunan Özgüven, “Ahmet Sık dokunan yanar demişti. Öyle oluyor. Söz konusu dava dosyalarını yargıtayda görev yapmışlar da dahil bir çok hukukçu inceledi ve hepsi davaların düşmesi gerektiği yorumunu yaptı. Ne varki Bülent Arınç'ın beni işaret eden açıklamaları sonrasında dosyaların incelenmesi hızlandırılmış ve bugünkü karara ulaşılmıştır” ifadesini kullandı.

 

İŞTE ÖZGÜVEN'İN AÇIKLAMASI: DOKUNAN YANIYOR 

"Utanılacak hiç bir şeyimiz yok. Yüreklerinde sevgi taşımayanlar, baş eğenler, olayı mahkemeye taşıyan insan müsvetteleri, vicdanlarının sesine kulak tıkayanlar utansın.

Onlar hep bu korku ve endişe ile yaşayacaklar... Ne yapılırsa yapılsın bizim yüreklerimizdeki sevgiyi ve haksızlığa karşı var olan öfkelerimizi çalamayacaklar..."

 Yargıtay’daki  davamızın kesinleştiği haberini  aldık.Bize henüz yasal bildirim yapılmadı.

Temelsiz  iki ayrı davadan  belediye çalışanı arkadaşlarımla birlikte 8 yıl 4 ay cezam kesinleşmiş oluyor.İtiraz süreçleri başlatılacak elbette. Ancak tüm bunlar  infazı engellemiyor.

Emekten eşitlikten özgürlüklerden yana olmanın, cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkmanın,bu doğrultuda mücadele etmenin, baş eğmemenin faturası ödettiriliyor.

Biz ne ilkiz ne de son olacağız.ceza evleri tıka basa dolu.

Yazı yazanlar,gazeteciler, muhalif siyasetçiler, öğrenciler yani iktidara baş eğmeyen ve mücadele edenler ya cezaevlerine atılıyor,ya da dışarıda yalnızlaştırılıyorlar. İşlerinden uzaklaştırılıyorlar. İktidar kendinden olmayan herkesin hayatını zorlaştırıyor bir türlü.

Ahmet Sık dokunan yanar demişti. Öyle oluyor.

Söz konusu dava dosyalarını Yargıtay’da görev yapmışlar da dahil bir çok hukukçu inceledi ve hepsi davaların düşmesi gerektiği yorumunu yaptı.

Ne varki Bülent Arınç'ın  beni işaret eden açıklamaları sonrasında dosyaların incelenmesi hızlandırılmış ve bugünkü karara ulaşılmıştır.

Alınan karar   bana ve arkadaşlarıma zarar vermekten öte Dikili'yi   teslim almayı kolaylaştırmaya yöneliktir. İzmir başta olmak üzere bir çok CHP'li belediye de aynı durumlar yaşandı,yaşanıyor.

Ne var ki yanılıyorlar. DİKİLİ halkı onlara gereken cevabı verecektir. Benim ve birkaç arkadaşımın aktif muhalefet zemininden uzak tutulması  onlar açısından hiç bir işe yaramıyacaktır. Dikili'de ayni idealler için mücadele edecek binler var...

Dikili Halkı AKP iktidarına hiç bir zaman teslim olmayacaktır.

Hakkımızda verilen kararla  Adalet bir darbe daha almıştır.

Fiziklerimize zarar verebilirler, kimi acılar yaşatabilirler ama beyinlerimizi yüreklerimizi hiç bir zaman teslim alamıyacaklar.

Bizle ya da bizsiz her koşulda emek demokrasi ve özgürlük mücadelesi,

tüm haksızlıklara karşı mücadele  devam edecektir.

 

Eninde sonunda ''İYİLİK'' ''KÖTÜLÜĞE'' üstün gelecektir. Bu böyle bilinmelidir.

Dik ve baş eğmez duruşlarımızla yürümeğe devam..Yüreğimle hep aranızda olacağım.

Hepinizi kucaklıyor saygılar sunuyorum...

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.