Dolar 34,1934
%0.09
Euro 38,1077
%-0.15
Altın 2.893,170
%-0.93
Bist-100 9.666,00
%-1.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Durak'tan gündemdeki tesise yaylım ateşi

Durak'tan gündemdeki tesise yaylım ateşi

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak başkanlığında gerçekleşen Aralık ayı meclis toplantısı Yamanlar Gençlik Eğitim ve Kamp Merkezi'nde gerçekleşti. Büyükşehir Belediyesi’nin Yamanlar'da yapmak istediği Katı Atık Bertaraf Tesisi ekseninde Başkan Durak'ın söylediği sözler meclise damgasını vurdu. Tesisin bölgeye vereceği zararları anlatan Durak, "Yamanlar İzmir için çok önemli. Burayı pervasızca harcamaya hakkımız yok.İinsan olarak canıma kast edilmek isteniyorsa karşı dururum.Bu mücadelede bize kurşun sıkılacaksa karşı dururuz" dedi

  • Ege Postası
  • 03.12.2012 - 19:25
 SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ -Karşıyaka Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısı geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile hizmete giren Yamanlar Gençlik Eğitim ve Kamp Merkezi’nde gerçekleşti.Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak başkanlığında gerçekleşen meclis toplantısında gündem Büyükşehir Belediyesi’nin Yamanlar'da  yapmak istediği Katı Atık Bertaraf Tesisi oldu.

"İZMİR İÇİN EN KÖTÜ SEÇİM"
Başkan  Durak meclis toplantısının Yamanlar’da yapılmasının kararını geçtiğimiz ay ki meclis toplantısında aldıklarını bu yüzden herhangi bir yanlış algı oluşmaması gerektiğini söyledi.Gündemdeki katı atık bertaraf tesisinin Yamanlar’da kurulacağını basından öğrendiklerini ve sürecin bilgileri dışında geliştiğini belirten Durak, “ bu iddianın doğru olma ihtimali karşısında söyleyebileceğim tek şey; İzmir için yapılabilecek en kötü seçimdir. Bu yorumum, bir belediye başkanının isyanı gibi değerlendirilmemelidir” dedi.

“PERVASIZCA HARCAMA HAKKIMIZ YOK”

Katı atık bertaraf tesisinin yapılmak istendiği bölgenin sadece Karşıyaka için değil, kentin kuzey aksı başta olmak üzere, tüm İzmir için önem taşıdığını belirten Durak, “ Yamanlar, İzmir’e nefes aldıran ve aldıracak olan, geriye kalmış nadir yeşil bölgelerden biridir. Dünyanın boğuşmakta olduğu çevre sorunları dikkate alındığında, elimizdeki böyle bir zenginliği pervasızca harcama hakkımız olmadığına inanıyorum.Yamanlar Dağı, İzmir’in Kuzey aksındaki orman dokusunun en yoğun olduğu bölgedir. İzmir Yeşil Kuşak Projesi kapsamında kalmaktadır. Yamanlar Dağı, Karşıyaka ve İzmir’e çok yakın mesafededir. Halkın şehirden çok uzaklaşmadan, bir süre için de olsa, gürültü ve kirlilikten kurtulması için oldukça uygun bir konumdadır. Karşıyaka İlçesi ve İzmir körfezine hakim tepeleriyle manzara, seyir özelliklerine sahip olmasının yanı sıra, bitki türü çeşitliliği de çok fazladır. Önemli bir peyzaj kaynak değerine sahiptir” dedi.



“TESİS YERLEŞİM MERKEZİNE 3 KM”

Yamanlar’a yapılması düşünülen katı atık bertaraf tesisinin olumsuz çevresel etkilere neden olacağını belirten Durak, “Tesisin içinde yapılması düşünülen 907 parsel 192 hektardır. Bu 192 hektarın 70 hektarı, onaylı imar planları bulunan Bostanlı Baraj Havzası’nda kalmaktadır. Parselin 122 hektarı ise orman, mera, makilik / fundalıktır. Katı Atık Bertaraf Tesisi; Karşıyaka yerleşim merkezine 3 km, onanlı imar planı alanına 2 km uzaklıktadır. Bugün Meclis Toplantımızı yaptığımız bu merkeze ise, 3 km mesafededir. Yamanlar Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne (Yamanlar Dağı Uzun Devreli Gelişme Alanı Projesi) uzaklığı da 2 km’dir.Bu alan, bir dönem tüberküloz tedavisi için sanatoryum yapılacak kadar seçkin doğal çevre kalitesi olan bu bölgede yer almaktadır. Karşıyaka ve İzmir Körfezine hakim konumdaki bu alanda yapılması düşünülen katı atık bertaraf tesisinin, gerçekleştirilmesi durumunda, hava, su, toprak kalitesi, biyolojik çevre karakteri (flora, fauna ve habitatlar) büyük zarar görecektir. Biriktirilecek kompost yığınlardan çıkan gaz anaerobik bakteriler üretecek ve metan gazı oluşturacak; bu da hava kalitesini bozacaktır. Çöp depolama alanından süzülen yağmur suları ile toprak ve yeraltı suyu kirlenecek; Yamanlar Kaynak suyu kaybedilecektir” dedi.

“1 MİLYON İZMİRLİ ETKİLENECEK”
Bölgede 70 tane su kuyusu ve pompa istasyonu olduğuna dikkat çeken Başkan Durak, Emiralem, Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova’nın su ihtiyacının Yamanlar’dan karşılandığını bu yüzden kurulacak katı atık bertaraf tesisinin bölgede yaşayan bir milyonun üzerinde İzmirliyi etkileyeceğini söyledi. Başkan Durak, bölge insanının kullandığı suyun olası kirliliği eksenindeki sözlerini şöyle sürdürdü, “Bu suyun, olası bir sızıntıyla kirlenmesi demek, bölgede yaşayan bir milyon kişinin evindeki musluklardan zehir akması demektir. Bu tesis için “olur” verme eğilimi gösteren resmi kurumlarımızın bu tehlikeyi göz ardı edip, siyasal karar verebilecekleri ihtimalini düşünmek dahi istemiyoruz. İnsan sağlığı gibi önemli bir konuda, böylesine küçük hesapların bahsini bile kabul etmemiz mümkün değildir”

1995’TEKİ SEL FACİASINA GÖNDERME
Katı atık bertaraf tesisinin Yamanlar’a yapılmasına “uygun”dur diye görüş beyan edenlerin 1995 yılında ıslah edilmeyen dereler yüzünden kaybedilen 65 candan da sorumlu olduğunu ifade eden Durak, “ Bugün buraya izin verenler 1995 yılında yaşanan can kayıplarının hesabını verecekler m? Şimdi verecekleri bu kararla da, bölgede yaşayan bir milyon insanın geleceğini tehlikeye atmaktadır” dedi.

“İZMİR KÖRFEZİ ETKİLENECEK”
İzmir’in hakim rüzgarları üzerinde bulunan alandan esen rüzgarın kente sürekli kötü koku yayacağına dikkat çeken Durak, “Depolama alanında biyolojik bozunma esnasında ortaya çıkan gazlar (metan, hidrojen, sülfat v.b.) ve katı atık türüne bağlı olarak ortaya çıkabilecek toksik ve potansiyel kanserojen uçucu madde (benzen) bütün İzmir Körfezini etkileyecektir” dedi.

"CANLI TÜRLERİ DE ETKİLENECEK"
Başkan Durak tesisten Bostanlı Barajı Koruma Alanı’nın da olumsuz etkileneceğine dikkat çekti ve, “ yapılacak tesis Baraj’ı da kullanılamaz hale getirecektir” diye konuştu.   Alanda bulunan flora ve fauna türlerinin de tesisten olumsuz yönde etkileneceğini belirten Durak, “Burada yaşayan canlı türlerinin yaşam koşulları yok olacaktır. Toprak geri dönülmez biçimde kirlenecektir. Taşınma sırasında dağılan, dökülen, sıvı sızdıran atıkların yaratacağı kirlilik haşerat üremesine yol açacaktır” dedi.

“CANIMA KAST EDİLMEK İSTENİYORSA KARŞI DURURUM”
Katı atık bertaraf tesislerinin şehir merkezlerinin en az 50 km uzağına kurulması gerektiğini belirten Durak, “Biz kendi bölgemizde yaşadığımız sıkıntıları biliyoruz. Bütün İzmir’in çöpünü yıllarca Karşıyaka çekti. Mavişehir’in kurulduğu alan bizim şuan ki şantiyemiz çöp alanıydı eskiden. Niçin Karşıyaka, niçin Menemen niçin Çiğli... Niçin bi? Bunlar düzeltilmezse hepimizi sıkıntılar çekeriz. Herkes duyarlı olmalı.Ben burada yaşıyorum. Çocuklarımda burada yaşayacak. Torunlarım burada doğdu burada büyüyecek. Bugün burada bunları söylemezsek yarın hesap veremeyiz. Çöp sorunun aşılması gerek.Bizden sonrakilere böyle bir sorun bırakmak istemiyoruz. Buraya atanıp gelenler bunları düşünemez. Benim insan olarak canıma kast edilmek isteniyorsa karşı dururum.Bu mücadelede bize kurşun sıkılacaksa karşısında dururuz.
 Bu işin siyasetini yapmadan hep beraber olmalıyız. Alternatifler sunabiliriz.Bu sorun İzmir’in sorunu. Yarın jeotermal alanlarımızı da etkileyecek bir durumdan bahsediyoruz. İzmir bütünlüğü içinde karşı çıkıyoruz. Belediye başkanları oturur konuşur. Ancak hiç sorun yokmuş gibi yapmak doğru değil. ‘Nasıl olsa çözülür demek’ doğru değil. Bizi sıradan insan yerine koyanlar var” dedi.

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ RAPOR HAZIRLAYACAĞIZ”
Tesis için yer seçimi yapılırken, hiçbir bilimsel incelemede bulunulmadığının ortaya çıktığını belirten Durak, “ Karşıyaka Belediyesi olarak, bu konuda rapor hazırlayacak kurumların konuya ne kadar bilimsel gerçeklere dayalı yaklaşacaklarının takipçisi olacağız. ÇED sürecinde bütün gerçekler açığa çıkacak ve burada bu tesisin yapılmasının olanaksızlığı, yürürlükteki yasa ve yönetmeliklere; uluslararası antlaşmalara aykırılığı görülecektir. Dileğimiz odur ki; yapılan yanlışlık zaman yitirmeden anlaşılır ve sağduyu hakimiyetinde sağlıklı bir karar verilir.
Karşıyakalılar, muhtarlarımız çok tedirgin. Meclis üyelerimiz dikkatli olmalı. Bu iş için yapılması gerekenler ne ise yapılmalıdır. Belediye Başkanı ve vali ile görüşeceğim. Konuyu bakanlara anlatacağız. Bu konunun iyi incelenmesini istiyoruz ” dedi.


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.