Dolar 34,6784
%0.22
Euro 36,6711
%0.16
Altın 2.960,200
%0.87
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ege'nin kalbi izmir'de utanç tablosu

Ege'nin kalbi izmir'de utanç tablosu

Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıllarda kırsal kesimlerde uygulamaya koyduğu taşımalı eğitim sistemi artık İzmir'de kent merkezine kadar indi. Son dönemde öğrencileri İmam Hatip Okulları ile özel eğitim kurumlarına teşvik eden bakanlık, taşımalı eğitim ısrarından vazgeçmiyor. Eğitimciler ise, ihtiyaç olan bölgelerde okul yapmak yerine milyonlarca lira harcayarak binlerce çocuğu servislere mahkum eden bakanlığın bu ısrarına tepkili... Taşıma suyu ile değirmen dönmüyor

  • Ege Postası
  • 12.08.2015 - 15:55
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 2015-2016 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı haftalar kala sistemde yaşanan sıkıntılar bitmek bilmiyor. Hemem hemen her yıl değişen eğitim ve sınav sistemi sonrasında her yıl sayısız zorlukla karşılaşan on binlerce öğrenci, bu yıl da okullarında ilk zili tedirginlikle beklemeye başladı.
 
DEVLET OKULLARA DEĞİL, SERVİSLERE KAYNAK HARCIYOR
Hükümetin geçtiğimiz yıllardan itibaren izlediği eğitim politikaları sonrasında okullara yönelik yatırımlar git gide düşerken, sistem mağduru olan on binlerce öğrenci İzmir'de yine yolla mahkum oldu. Okulların açılmasına sayılı zaman kalırken, geçtiğimiz yıllardan itibaren devlet okullarında yürürlüğe konan taşımalı eğitim sistemi kapsamında servis araçlarına milyonlarca lira kamu kaynağı harcanacak.
 
TAŞIMA SİSTEMLE EĞİTİM DÖNMÜYOR
Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olan İzmir'de ilk ders zili öncesinde hazırlıklar tüm hızıyla devam ederken, bakanlık İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri vasıtası ile toplam 20 ilçede öğrencilerin servislerle taşınması için hizmet alımı gerçekleştirecek. Bu kapsamda yeni öğretim yılında İzmir'de yaklaşık 15 bin öğrenci bulundukları bölgede eğitim kurumu bulunmadığından ötürü özel servislerle çevre yerleşim birimlerindeki okullarına taşınacak.
 
HER YIL AYNI ÇİLE, ÖĞRENCİLER YİNE YOLLAR MAHKUM
Yaşanan "taşımalı çile" öğrenci velilerini de kara kara düşündürürken, devlet okullarını tercih eden ailelerin çocukları sağlıklı bir eğitim görmek için bu yıl da bin bir dereden su getirecek. İlkokul, ortaokul ve İmam Hatip Liseleri'nde eğitim görmek isteyen onca öğrenci okumaya devam edip eğitimlerini sürdürebilmek amacıyla birçok engeli aşarak onlarca kilometre yol gidip gelecek.  
 
TÜRKİYE'NİN 3'ÜNCÜ BÜYÜK KENTİNDE İÇLER ACISI TABLO!
Yaklaşan okul sezonu öncesinde servis taşımacılığı sektörüne milyonlarca lira harcama yapacak olan devletin İzmir'de karşılaştığı faturanın detayları da şekillenmeye başladı. Buna göre ilçe milli eğitim müdürlükleri vasıtası ile toplam 14 bin 328 öğrenci taşımalı eğitim sisteminden faydalanmak zorunda kalacak. Karaburun'da 146, Ödemiş'te 1640, Kemalpaşa'da 773, Beydağ'da 500, Foça'da 223, Selçuk'ta 118, Tire'de 1212, Menderes'te 1349, Kınık'ta 806, Bergama'da 1451, Aliağa'da 385, Urla'da 228, Dikili'de 491, Kiraz'da 3222, Torbalı'da ise 1129 öğrenci oturdukları yerleşim alanlarında okul bulunmadığından ötürü başka bölgelere taşınacak. Kırsal ilçelerden Bayındır'da benzer hazırlıklar sürerken, krizin kapıya dayandığı Çeşme'de ise ilçe milli eğitim müdürlüğü soruna henüz çözüm getiremediğinden ve herhangi bir servis şirketiyle anlaşamadığından ötürü öğrencilerin ortada kalması gündeme geldi.
 
KENTİN GÖBEĞİNDE VARLIK İÇİNDE YOKLUK!
Diğer yandan, kırsal bölgelerde yaygın olarak yürütülen taşımalı eğitim sisteminden İzmir'in göbeğindeki yerleşim birimleri de nasibini aldı. Metropol alan sınırlarında yer alan Menemen'de 287, Güzelbahçe'de 69, Narlıdere'de de 326 öğrenci bu yıl da okul yokluğundan ötürü servislere mahkum oldu. Özellikle kent merkezi sayılan Narlıdere'nin Atatürk Mahallesi ve 2'inci İnönü Mahallesi kesimlerinde yıllardır okul yapılmadığından ötürü bölgede yaşayan dar gelirli ailelerin çocukları yaz kış demeden servislerle ilçenin çeşitli kesimlerindeki okullara gitmek zorunda kalacak.
 
DEVLET AYNI PARA İLE OKUL YAPTIRSIN

Konu hakkında değerlendirme yapan Eğitim-İş Sendikası İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Bülent Turan, eğitim sisteminde yaşanan çarpıklıkların öğrencileri eziyete mahkum ettiğini söyleyerek şöyle konuştu: "Eskiden köylerdeki çocuklar okul olmadığından ötürü ilçe merkezlerine taşınıyordu. Bunun ücreti de devlet tarafından karşılanıyor. Buraya ayrılan söz konusu kaynak doğru kullanılsaydı okul yapımına harcanabilirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan her yerde toplu açılışlar yapıyor, yüzlerce okulu hizmete açtıklarını söylüyor ve bununla övünüyor. Demek ki bu okullar ihtiyacı olan yerlerde değil de, olamayan yerlerde açılmış ki taşımalı sistem halen devam ediyor. Artık kent merkezinde kalan ilçelerde bile taşımalı sisteme geçmişler. İzmir'de görüyoruz ki, Milli Eğitim Bakanlığı bu sorunu çözecek yatırım hamlelerini yapmamış. Bu sistem eğitimde uygarlıklar seviyesine çıkmak isteyen devlete, bakanlığa yakışan bir uygulama değil. Şehirde ihtiyaç duyulan yerlere acilen okul yapılması ve İmam Hatip sevdasından da acilen vazgeçilmesi gerekiyor." 


 
"SİSTEM SAYESİNDE KİMLERİN CEBİ DOLUYOR'"
Eğitim-İş Sendikası İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Turan, taşımalı sistem nedeniyle harcanan devlet kaynağını sorgulayarak israfın bir önce son bulmasını ve ihtiyaçların giderilmesini de isterken, "İmam Hatip sevdasına çocukların geleceği ile oynuyorlar. İhtiyaç olmayan yerlerde İmam Hatip Okulları açılıyor ama asıl ihtiyaç olan alanlarda ise ilkokul ve ortaokul açılmıyor. Çocukların geleceğini karartacak bu tür uygulamalardan vazgeçilmelidir. Çocuklarımız için zaman oldukça önemlidir. Taşımalı eğitime harcanan para ve zamanla o mahallelere okul yapılsa çocuklarımız da rahat edecek, devlet de kaynaklarını boşa harcamamış olacak. Kaldı ki, çocuklarımızın onlarca saati yollarda geçiyor ve binlerce kişinin can güvenliğini de gereksiz yere tehlikeye atılıyor. Tire'de Torbalı'da geçmişte olan kazaları gördük. Ortada bir risk var. Övündükleri bu sistem gelişmiş ülkelerde yok. İktidarın gözdesi İmam Hatip okulları. Her türlü yatırımı, önceliği buraya sağlıyorlar, ama bu taşımalı sistemi kaldırmaya yönelik bir girişimleri yok. Ağızlarından düşürmedikleri maliyet/fayda analizine bile ters bir durum söz konusu. Burada birilerinin ceplerini dolduracak bir durum söz konusu olabilir. Buraya harcanacak parayı neden okullara harcamıyorsunu? Bu kaynak yatırım için, okullara destek için ihtiyacı olan yerlere harcansın" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.