Dolar 34,1742
%0.03
Euro 38,1961
%0.08
Altın 2.922,670
%0.08
Bist-100 9.751,00
%-0.27

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Engellilere özel meclis oturumu

Engellilere özel meclis oturumu

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde birçok belediye ve resmi kurum düzenlenen tören ve etkinliklere engellilere destek olurken, engelli vatandaşlara dönük çalışmaları ve projeleri ile dikkat çeken Karabağlar Belediyesi, yine bir ilkin altına imza attı. Düzenlenen meclis toplantısında engellileri konuk eden Karabağlar Belediyesi, engellilere özel meclis düzenleyerek toplantıyı işaret dili ile engelli misafirlere aktardı.

  • Ege Postası
  • 04.12.2013 - 11:33

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karabağlar Belediyesi Aralık ayı 1’inci meclis oturumu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne özel bir organizasyon ile gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm yönetiminde gerçekleştirilen oturuma İzmir Sağırları Koruma ve Kalkındırma Derneği ile çeşitli engelli derneklerine üye yaklaşık 60 katılımcı konuk olarak katılırken, meclis toplantısı özel işaret dili ile izleyicilere aktarıldı.

YELEKLİ ENGELLERİ ANLATTI

Engelli vatandaşlara dönük çalışmaları ve hayata geçirdiği projeler ile dikkat çeken CHP’li Meclis Üyesi Uğur Yelekli, mecliste günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşmada şunları dile getirdi; “Bugün aslında gerçekten çok özel bir gün. Dünya Engelliler Günü’nde verdiğimiz bu mesajlar ile farkındalık yaratma konusunda bir adım öne çıkıyoruz. Bugün burada özel bir meclis yapıyoruz. Başka bir ilçe meclisinde hiç olmayan şekilde işaret dili ile meclisi konuklarımıza aktarıyoruz. Bu da bir farkındalık örneğidir. Türkiye nüfusunun yüzde 12’si engelli. Ama ne acı ki, engelleriler halen mimari, sosyal ve ekonomik engeller ile karşılaşıyor. Biz kendi çabalarımız ile başlattığımız ve Türkiye’de ilk olan engelli komisyonun çalışmalarına etkin şekilde devam ediyoruz. İzmir’deki belediyeler arasında engellilere dönük en çok çalışma yapan belediye olmanın da gururunu yaşıyoruz.”


“ACIYARAK DEĞİL, SEVGİ İLE BAKALIM”

CHP’li Yelekli, engelliler günü nedeni ile düzenlenen organizasyonlara yönelik eleştirilerde bulunarak, “Bir çok belediye ve kamu kurumunda, güler yüz ile engelli dostlarımızı ağırlayıp “Dünya engelliler gününüz  kutlu olsun” gibi söylemler geliştiriliyor. Ama aslında engelli olmaktan ötürü kutlanacak bir şey yok. Bu farkındalık gününde engelli kardeşlerimize nasıl bakılması gerektiği önemli. Türkiye genelinde yaklaşık 8,5 milyon engelli vatandaşımız var. Evinden çıkamayan engellilerimiz var. Kendini sağlıklı zanneden insanlar onlara acıyarak bakar. Engellilerimizin istemediği en büyük şey de kendilerine acınarak bakılmasıdır. Biz seçilmişlerin ve atanmışların, kendilerine sevgi ile bakması gerekir. Anayasanın getirdiği şartların ve olanakların onlara sunulması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Engellilerimiz belediye binalarına ve diğer resmi kurumlara, spor, kültür, sanat gibi etkinliklere rahatça gidebilmeli. 2005 yılında çıkan yasa gereği kamu kurumlarına erişilebilirlik arttırılacaktı. Ancak bu süre zarfında hiçbir şey yapılmadı ve süre yine çıkan yasa ile uzatıldı. Seçilmiş arkadaşlar önümüzdeki dönemde bu yasa ile uzatılan kararlarda etkili olabilmeli” dedi.

“VARSIN SEÇİMDEN SONRAYA KALSIN”

Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm de engelliler için hayata geçirilen projeleri özetleyerek, 510 engelli vatandaşın istihdamına dönük çalışmalar yaptıklarını belirtti ve şunları dile getirdi; “Biz her zaman engelli kardeşlerimizin yanındayız. Uzundere’de dünyanın en büyük engelsiz parkını yapıyoruz. Engellilerimiz Uzundere Rekreasyon Alanı’nın tamamını rahatça gezerek tüm imkanlardan faydalanabilecek. İspanya’da bu parkın küçüğünü yerinde inceledik. 50 bin metrekarelik parkı 18 yılda yapmışlar. Biz ise 250 bin metrekarelik parkımızı 4 yılda yapacağız dedik. Umarız süresi içerisinde biter. İşi seçim telaşı sarmasın, projemiz düzgün olsun yeter. Varsın seçimden sonraya kalsın.”

AK PARTİ’DEN ÖZELEŞTİRİ

CHP Grup Başkanvekili Şener Uyma ise engelli vatandaşlara dönük verdiği mesajda, herkesin engelliler ile empati yapmasını temenni ederek, “Herkes bir engelli adayı. Engelliler ile empati kurabilelim ki, onların neler çektiğini görelim, anlayalım. Engelliler ile ilgili hepimiz  üstümüze  düşen görevleri yapıyoruz” dedi. Uyma’nın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Emin Aşkın da, yerel yönetimlerin ve devletin engellilere dönük yatırımlar konusunda biraz daha cömert davranması gerektiğini belirterek, “Şunu hiçbir zaman unutmayalım ki, ne zaman başımıza ne geleceğini bilemeyiz. Herkes kendini  bir engelli olarak kabul etmeli” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.