Dolar 34,1549
%-0.13
Euro 37,8105
%-0.05
Altın 2.907,860
%-0.54
Bist-100 9.127,00
%1.27

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
GAP çiftçisi yeni sulama yöntemine geçiyor

GAP çiftçisi yeni sulama yöntemine geçiyor

GAP yatırımlarının yarısı sulama alanına yapılıyor. Son 5 yılda 10 milyar lira kaynağın aktarıldığı sulama yatırımları devam ederken GAP idaresi, çiftçinin enerjide yüzde 50 tasarruf sağlayan tamburlu sulama sistemine geçmesini istiyor....

  • Ege Postası
  • 20.09.2013 - 16:13
GAP yatırımlarının yarısı sulama alanına yapılıyor. Son 5 yılda 10 milyar lira kaynağın aktarıldığı sulama yatırımları devam ederken GAP idaresi, çiftçinin enerjide yüzde 50 tasarruf sağlayan tamburlu sulama sistemine geçmesini istiyor.

Son yıllarda artan sulama yatırımları yenilikleri de beraberinde getirdi. GAP Eylem Planı kapsamında son 5 yılda GAP’a aktarılan kaynağın yarısına yakını sulama alanında yapıldığı belirtiliyor. Son 5 yıl için sulamaya aktarılan 10 milyar liralık yatırımın yüzde 70’i harcandığı belirtiliyor. Hal böyle olunca GAP İdaresi suyun az enerji ile etkin ve verimli kullanması için yeni çalışmalara imza attı. Eğitim ve bilinçlendirmeyi amaçlayan GAP TEYAP projesi kapsamında çiftçilere örnek demostasyonlar kuruluyor. Her yıl yapılan tarla günü etkinlikleri bu yıl da bölge çiftçisine örnek teşkil etmesi amacıyla kurulan bir demostasyon’da gerçekleşti. GAP’ın çiftçiye kurduğu 34 sulama demostasyonundan birinde gerçekleşen tarla günü etkinliklerinde suyun verimli kullanılmasına vurgu yapıldı. Akçakale ilçesine bağlı 10 ortak köyde kurulan demostasyonda yapılan etkinlikte yeni sulama tekniği yakından incelendi. İlgili birim amirlerinin katıldığı programda konuşan GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, 2008’de oluşturulan GAP eylem kapsamında aktarılan 20 milyar liranın 10 milyarının sulama yatırımlarına aktarıldığını dile getirdi. Karahocagil, aktarılan bu paranın ise yüzde 70’inin harcandığını ve bu çerçevede bölgede 800 bin hektar alanın sulama altyapısı hazırlandığını söyledi. Karahocagil, "600 kilometre ara kanal yaptık, bütün bölgede 800 kilometreyi aştı. Bütün bölgede çok sayda sulama yatırımı oldu. Bu sayede hem ürün deseni değişecek hem de çiftçilerimiz sulama tekniklerini öğrenecek. Bu çerçevede TEYAP projesi geliştirdik. Asıl hedefimiz burada sulama tekniklerini öğretmek. Ve değişen ürün deseninde çiftçilerimizi yetiştirmek." dedi. Harran’ın sulamaya çok eski tarihlerde açıldığını ancak hala sulama teknikleri açısından gelişmediğini ifade eden Karahocagil, "Yeni bir tambur sulama tekniğini gördük inceledik. Enerji giderini yüzde 50 azalttığını görüyoruz. Çiftçilerimizin de bu tekniği kullanmasını öneriyoruz." diye konuştu.

Akçakale Kaymakamı Eyüp Fırat ise GAP idaresinin çiftçiyi hem eğittiğini hem de ekonomik olarak katkı sunduğunu anlattı. Fırat, çiftçinin arazisinde kurulan bu sistemin maliyetinin yüzde 70’ine yakınınn GAP idaresi tarafından karşılandığını kaydetti. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Salih Aydemir de GAP idaresinin çalışmaları sonucunda çiftçilerin farklı bitkilerde, farklı sulama teknikleri benimsetilmeye çalışılmış olmasının sevindirici olduğunu aktardı.

Projenin yürütüldüğü Tarlanın Sahibi Osman Nuri Eren ise yeni sulama yöntemi ile az enerji kullanarak verimli sulama yaptığının altını çizdi. Eren, "Tabi tamburlu sistem hesaplarımıza göre yüzde 50 civarında enerjiden tasarrufumuz oldu." ifadelerine yer verdi.

GAP TEYAP projesi ekip lideri Cebir Helaloğlu da programda yaklaşık 2 yıldır süren GAP TEYAP projesi hakkında bilgi verdi. 34’ü sulama olmak üzere toplamda 230 demostasyon gerçekleştirdiklerini aktaran Helaloğlu, bütün projelerin takiplerini sürdürdüğünü ifade etti. Helaloğlu, son olarak yürütülen tamburlu sulama sitemi ile yüzde 50 daha az enerji ile kaliteli sulama yaptıklarının altını çizdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.