Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gediz havzasında sanayi kaynaklı atık suyun yüzde 70'i kontrol altına alındı

Gediz havzasında sanayi kaynaklı atık suyun yüzde 70'i kontrol altına alındı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'nda, sanayi kaynaklı atık suyun yüzde 70'i ve belediye kaynaklı atık suyun yaklaşık yüzde 50'sinin kontrol altına alındığını bildirdi. Doğa Koruma...

  • Ege Postası
  • 25.09.2013 - 14:20
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'nda, sanayi kaynaklı atık suyun yüzde 70'i ve belediye kaynaklı atık suyun yaklaşık yüzde 50'sinin kontrol altına alındığını bildirdi. Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü'nün Gediz Havzası Koruma Eylem Planı değerlendirme toplantısı, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş başkanlığında, Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) konferans salonunda yapıldı.

Müsteşar Akca, burada yaptığı konuşmada su kirliliğinin havzanın bütün boyutunda ele alınması gerektiğini, problemin havzanın bir kısmında çözülmesinin yeterli olamayacağını söyledi. Bakanlık olarak 2007 yılından bu yana havza koruma eylem planlarını uygulamaya başladıklarını hatırlatan Akca, bunun Türkiye'de su kirliliğiyle ilgili planlı mücadelenin başlangıcı olduğunu kaydetti. Bugüne kadar 15 havzanın eylem planının tamamlandığını, 10 tanesininse yıl sonu itibariyle tamamlanacağını, su kaynakları yönetimini AB mevzuatına uygun şekilde, suyun miktar yönetiminin dahiliyle, havzadaki paydaşlarla ve yerel idareyle uyumlu şekilde yürütme gayretlerinin sürdüğünü bildirdi. Gediz Nehri havzasıyla ilgili eylem planının belirli bir noktaya getirildiğini aktaran Lütfi Akca, “Geldiğimiz noktayı yeterli göremeyiz ama küçümsenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Gediz havzasında sanayi kaynaklı atık suyun yüzde 70'i, belediyeden kaynaklı atık suyun yaklaşık yüzde 50'si kontrol altına alındı. Zirai kaynaklı kirlilik, önemli ölçüde azaltıldı. Dere ıslahları önemli ölçüde yapılmış ve yapılmaya devam ediliyor. Erozyonun önlenmesi için ciddi ağaçlandırma faaliyetleri de sürdürülmektedir.” dedi. Arıtma ve katı atık bertaraf tesisi yönünden havzanın iyi durumda olmadığını da vurgulayarak şunları kaydetti: “Belediyeler, ‘Büyükşehir Belediye Yasası çıktı, bütün sorumluluk büyükşehir belediyesine kalacak. Bekleyelim büyükşehir yapsın.’ diye mi düşünüyor acab? Bunu yanlış buluyorum. Bu bölge bizim. Bir an önce iyileşmenin başlaması gerek. Bir eylem planının başarıya ulaşması için uygulamaların takibi, denetimi ve gerekli yaptırımların uygulanmasının bütünlük içinde yürütülmesi gerekiyor. Bu bütünlük olmaksızın, planın uygulanma şansı olmaz. Geçmiş dönemde bu bütünlük, tek bakanlık bünyesindeydi. Yeni durumda merkezden takip etme yerine, yerelden takip etme politikasını geliştirdik. Havza Yönetim Heyetleri Tebliği'ni yayınladık. Koordinatör valiliğin başkanlığında, üç aylık periyotlarda toplantılar yapılacak. Havzada bu eylem planlarının yürütülmesi için görev alanlarının görevlerini ne kadar yerine getirebildikleri, ne ihtiyaçları olduğu yerelde rapor edilecek. Raporlar, Ankara'da bakanlığımızda değerlendirilecek. Bakanlıklar arasında çözülebilecekleri çözüp çözülemeyecekleri daha üst makamlara ileteceğiz.”

Manisa, İzmir, Kütahya ve Uşak illerini kapsayan Gediz Havzası Koruma Eylem Planı, 2008 Mayıs ayında tamamlanarak uygulanmaya başlamıştı. Toplantıya Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, havzadaki ilçelerin kaymakamları ve belediye başkanlarıyla sanayi kuruluşlarının yetkilileri de katıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.