Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güler: Bir tür üniversite değil de medrese olacaktır

Güler: Bir tür üniversite değil de medrese olacaktır

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler’in Yükseköğretim kurumlarının örgütlenmesine ilişkin iki temel değişiklik yapan, 395 sıra sayılı kanun tasarısı üzerine yaptığı konuşmada;“bu yeni üniversite üç dönem üst üste milletvekilliği görevi yapmış olan devlet büyüklerinden bazılarına yeni makamlar açmak için mi düşünülmüştür'” dedi.

  • Ege Postası
  • 23.01.2013 - 17:03
ANKARA- Getirilen düzenleme ile ilgili olarak, “kamu üniversiteleri içerisinde bir kamu üniversitesine ve sosyal bilimler alanında bir kamu üniversitesine daha ihtiyacımız olup olmadığına ilişkin burada hiçbir rakamsal açıklama olmadığını belirten Güler, “Ankara’da açılması planlanan sosyal bilimler üniversitesinin 5 fakülte ve 5 enstitüden oluşması öngörülmüş. Kurulması öngörülen fakültelerden biri sosyal ve beşeri bilimler fakültesi, ikincisi siyasal bilgiler fakültesi, üçüncüsü yabancı diller fakültesi, dördüncüsü dinî ilimler fakültesi, beşincisi hukuk fakültesi” dedi.

Güler,”Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi varken, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi varken, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi varken, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi varken, yine Ankara'da aynı alanlarda fakülteler kurulmasının açıklamasını ne genel gerekçede, ne de Hükûmet yetkililerinin sözlerinde bulmak mümkündür” dedi.

Getirilen düzenleme ile akıllara “3. Dönem milletvekilliklerinin sonuna gelen AKP’lilere makam açmak olduğunu ifade eden Güler, “akıllara, bu yeni üniversitenn üç dönem üst üste milletvekilliği görevi yapmış olan devlet büyüklerinden bazılarına yeni makamlar açmak için mi düşünülmüştür'” sorusunun geldiğini ifade eden Güler, “Eğer, bu üniversitenin rektör ya da rektör yardımcılığına üç dönem üst üste görev yaparak boşa çıkmış olan devlet büyüklerinden atama yapılırsa haklı çıkacağım, yapılmazsa tahminim yersiz çıkacak” dedi.

Güler, konuşmasında, “Dil, Tarih ve Coğrafyayı, Hukuk Fakültesini, Siyasal Bilgiler Fakültesini, yüz elli yıla varmış olan bu tarihi, ‘kurduğumuz Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi içinde toplasak daha iyi değil m? Ne dersiniz'’ Aynı Meclis kürsüsünde böyle bir kanun teklifi ya da tasarı karşımıza gelebilir mi'” sorusunun önümüzdeki zamanda aydınlanacağını söyledi.Gelirse haklı çıkacağım, gelmezse yanlış öngörüde bulunmuş olacağım.

Sosyal bilimler mi sosyal ilimler mi'

Kurulan yeni üniversite ile beş fakülte kurulduğunu ve bunlardan dördü “bilimler fakültesi” biri “ilimler fakültesi” olduğunu dile getiren Güler, “Ben, bilim insanı olarak bilim dünyasını bilirim, haddimi de bilirim. İlim dünyasını bu Mecliste çok iyi bilenler var. Ama üzerinde bir parça çalıştım, bilim ile ilim aynı şey değil. Biz, burada dinî ilimler fakültesi kuruyoruz ve AKP’nin genel inancı demeyeceğim ama genelde AKP yanlısı ya da AKP’li olan yazarlardan okurum, böyle düşünüldüğünü bilirim. Denir ki: İlim asıldır, bilim vasıta. Denir ki: İlim hem soyut hem somut varlıklarla ilgilidir, oysa bilim yalnızca somut varlıklarla” dedi.

Bu yeni beş fakültenin 4’ü bilim yapacak, 1’i ilim yapacak diye konuşmasını sürdüren Güler, “Eğer öyleyse, ilim bilimin önünde ise, daha derin ise dinî ilimler fakültesi bütün diğer 4 bilimler fakültesini peşinden sürükleyecek. Peki, bunu nasıl hayata geçirece? Şöyle diyor, burada yazılmış: “Bu üniversitenin ilk iki yılında öğrenciler, bu 5 fakülteden, bu üniversitenin 5 fakültesinden oluşturulacak ortak bir programdan geçecekler” dedi.

Eğer ilim ve bilim arasında sizin düşüncenizce böyle bir hiyerarşi varsa Ankara Soysal Bilimler Üniversitesi Dinî İlimler Fakültesinin önderliğinde bütün diğer bilim dallarını yeniden düşünmek zorunda bırakacak diyen CHP’li Güler, “bir tür üniversite değil de medrese olacaktır” diyerek sözlerini bitirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.