Dolar 34,1743
%0.04
Euro 38,1258
%-0.1
Altın 2.895,670
%-0.84
Bist-100 9.666,00
%-1.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güler: Hayvanın sütü boğazını karşılamıyor

Güler: Hayvanın sütü boğazını karşılamıyor

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, “Hayvancılıkta uygulanan yüksek girdi fiyatları nedeniyle hayvancılık sektörü bitme noktasına gelmiştir. Hayvanın sütü boğazını karşılamıyor ki üreticiyi geçindirsin ”

  • Ege Postası
  • 23.10.2012 - 12:49
İZMİR-CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Birgül Ayman Güler, hayvancılıkta uygulanan yüksek girdi fiyatları, üreticilerimizin maliyetinin çok altında fiyatlarla canlı hayvan ve et ithal edilmesi karşısında korumasız kalması nedeniyle bitme noktasına gelen sektörün sorunlarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi EKER’e sordu.

Üretici Ayakta Kalamaz!

Hayvancılığın İzmir başta olmak üzere Türkiye’de yüz binlerce yurttaşın temel geçim kaynağı olduğunu söyleyen Güler, “AKP İktidarı ile birlikte başlayan ‘zam dönemi’ ve ithalatçı hayvancılık politikaları, hayvancılığı sektörünü iflas etme noktasına getirmiştir. Hayvancılıkta temel gider olana yem ve samana gelen rekor zamlar yanında mazot ve elektriğe yapılan yüksek zamlar ile üreticinin ayakta kalması düşünülemez” dedi.  Son bir yıldan beri ithal edilen hayvanlardan dolayı et fiyatlarında her hangi bir düşmenin yaşanmadığını vurgulayan Güler, “İthalattan zaman kaybedilmeden vazgeçilip, yerli üreticilerin üretim maliyetlerini düşürecek çözüm yolları aranmalıdır. Et fiyatlarının düşmesini istiyorsak önce maliyeti düşürmemiz gerekir” dedi.

“Yem Yüzde 400 zamlandı”

Üreticinin 10 yıl boyunca sürekli olarak kötüye giden bir tablo ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Güler, “Üreticinin on yıl önce 40 kuruşa sattığı sütün litre fiyatı bugün 74 kuruştur. Öte yandan üreticinin temel gideri olan yemin çuval fiyatı on yıl önce 13 lira iken bugün 48 liradır. Üretici on yıl önce 32 litre süt karşılığında bir çuval yem (50 kg) alabilirken, bugün 65 litre süte karşılık bir çuval yem alabilmektedir. Yem 10 yılda hayvancılık sektörünün hiç bir ürün ve mamulünde olmayan zammı görerek yüzde 400 arttı. Bu ortamda devletin üreticiye sağladığı litre başına 4 kuruşluk destek üreticinin hiçbir derdine çare olmamaktadır” dedi.

Süt İnekleri Yarı Fiyatına Kesime Veriliyor!

Üreticilerin sorunlarına çareler bulunmadığı taktirde, üretim yapmak için çektikleri krediler nedeniyle evlerine, arabalarına ve üretim araçlarına hacizler geleceğini söyleyen Güler, “Hayvancılıkla geçimini sağlayan yurttaşlarımız sütün para etmemesinden, yemin ve samanın çok pahalı olmasından ve kredi borçlarını ödeyebilmek adına, süt için ürettikleri ineklerini kesime vermektedirler” dedi.

Maliyetlerin, Et ve Sütün Pazarlanmasının Planlanması Gerekir

Hayvancılığı teşvik amaçlı getirilen sıfır faizli kredi uygulaması ile binlerce üretici ve işletmecinin kredi kullandığını, maliyetlerin yüksekliği ve üretilenlerin değerinde satılamaması nedeni ile borç geri ödemelerinin aksadığını söyleyen Güler, “Bakanlığın hayvancılığı teşvik amaçlı sıfır faizli kredi uygulaması; üreticinin temel girdilerinin, ürettikleri et ve sütü pazarlamanın planlanmasıyla desteklenmesi gerekirdi” dedi. Bugün binlerce üretici – işletmeci çektikleri kredilerin rutin banka işlemleri altındaki masraflarını vermekte güçlük çekmekte! Kaldı ki kredi taksitini ödeyebilsinler diyen Güler, “Ziraat Bankası ya da Tarım Kredi Kooperatiflerinin sıradan kredi mantığı ile değişik adlarda üreticiden aldıkları işlem masraflarını anlamak mümkün değil! Birileri tatil için kredi kullanırken de aynı rutin masraflar, çiftçinin üretim amaçlı çektiği kredilerde de aynı masraflar! Üstüne bir de rekabet edemeyeceği ithal et ve canlı hayvanlar! Üretici bunun karşısında nasıl ayakta kalsın” dedi.

CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Birgül Ayman Güler’in; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi EKER’e yönelttiği soru önergesi;

 

1-      Ülkemizde son beş yılda hayvancılık kredisi kullanan üretici - işletmeci sayısı ve kullandıkları toplam kredi tutarı, 2008-2012 arasında yıllar itibariyle, ne kadardır'

 

2-      Son beş yılda hayvancılık alanında üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine yaptıkları kredi ödemelerinde yapılandırma yoluna giden kaç üretici – işletmeci vardır'

 

3-      Aynı dönemde ve aynı alanda kredi geri ödemelerinde karşılaştıkları sıkıntı nedeniyle icra takibine düşen kaç üretici – işletmeci vardı?

 

4-      Üreticilerin hayvancılık kredisi alırken uygulanan “rutin banka işlemleri” adı altında alınan masraflar nelerdi? Bunların üreticiye getirdiği ek külfeti önlemek için bir çalışmanız var mıdı?

 

5-      Süt üreticisine sağlanan litre başına 4 kuruş günün koşullarının çok gerisindedir. Durumu üreticiye yarar bir duruma getirme konusunda çalışmanız var mıdı? Varsa yeni düzenlemedeki ölçütünüz nedir'

 

6-      Ülkemizde başta yem olmak üzere hayvancılıkta uygulanan yüksek girdi fiyatlarının nedeni nedi? Bu girdileri düşürme konusunda çalışma yapmayı düşünüyor musunu?

 

7-       Üreticilerimizin maliyetinin çok altında fiyatlarla canlı hayvan ve et ithal edilmesi karşısında üreticiyi koruyacak herhangi bir çalışmanız var mıdır'

 

8-      Bakanlığınızın getirdiği sıfır faizli kredi teşviki üreticilerin yem gereksinimi, ürettikleri et ve sütün pazarlanmasına yönelik herhangi bir planlamayla desteklenmiş midi? Desteklendiyse bunlar nelerdi? Hedef ve sonuçları nasıl öngörülmüştür'

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.