Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güler: Seyitömer Linyit İşletmesi ve Termik Santralini Satmayın

Güler: Seyitömer Linyit İşletmesi ve Termik Santralini Satmayın

Kütahya’dan sorumlu İzmir Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler, özelleştirme kapsamında 20 Aralık’ta satışa çıkarılacak olan; Kütahya – Seyitömer linyit işletmesi ve termik santralinin özelleştirilerek satılmasının halkın yararına olmadığını söyledi.

  • Ege Postası
  • 05.12.2012 - 12:17
İZMİR-  Güler, “AKP Hükümeti, enerji üretiminde yanlış ve özelleştirmeci politikalardan bir an önce vazgeçilmeli, yerli – yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji üretimine ve ulusal çıkarlara hizmet eden kamusal politikalar geliştirmelidir” dedi.

Her özelleştirmede olduğu gibi; Kütahya – Seyitömer linyit madenlerinin ve termik santrallerin özelleştirilmesinin de ulusal çıkarlarımızla bağdaşmadığını dile getiren Güler, “ Termik santrallere kömür sağlayan linyit madenlerinin özelleştirilmesi, ülkemizin enerji sorununun çözümüne herhangi bir katkı sağlamayacağı gibi aksine enerjide dışa bağımlılığı arttırarak sorunların büyümesine ve çıkmaza girmesine neden olacaktır. Çünkü; geçmiş özelleştirme deneyimleri bize göstermektedir ki, özelleştirme uygulamaları, halkın çıkarlarıyla örtüşmemektedir. Enerjide dışa bağımlı politikalarla her geçen gün daha da pahalı elektrik kullanmak zorunda kalan halkımız, artan yoksulluğu ile bu yükün altından kalmaz hale gelmektedir” dedi.


Yangından Mal Kaçırır Gibi – Bir Taşla İki Kuş!
Hükümetin yangından mal kaçırır gibi 3 – 5 gün içinde, böylesine büyük ve karlı yatırımları satışa çıkarmasının anlaşılamaz olduğunu ifade eden Güler; “Seyitömer Linyit İşletmesi, Türkiye Kömür İşletmeleri’ne bağlı bir kuruluş iken 1 Kasım 2012 tarihinde Elektrik Üretim Anonim Şirketi’ne(EÜAŞ) bağlandı. Zaten Seyitömer Termik İşletmesi de EÜAŞ’e bağlı bir işletme. Böylece tek partide iki işletmeyi birden satışa çıkardılar. Satış kararını da 3 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlayan Hükümet, 5 Kasım’da da 20 Aralık diye satış takvimini açıkladılar” dedi.

Seyit Ömer linyit işletmesinin verimli çalışan, sorunsuz ve en karlı işletmelerden olduğunu ve 2011 yılı itibariyle 160 Milyon TL kar yaptığını ifade eden Güler, “ işletmenin mevcut üretim kapasitesi ile yaklaşık 30 yıl yetecek; 176 milyon ton kömür rezervinin bulunduğunu, işletmenin mevcut üretim kapasitesi ve ortalama karı göz önüne alındığında, bu işletmenin özelleştirilmesinden aktarılacak rantın büyüklüğü ortaya çıkmaktadır." dedi.
Cumhuriyetin zor ve çetin zamanlarda kurduğu devasa işletmelerin pervasızca satılmasının sorumluluğunun çok ağır olacağını belirten Güler, “AKP gelecekte bu yaptıklarının hesabını tarih önünde vermek zorunda kalacaktır” dedi.

Binlerce İşçiyi - Aileyi Mağdur Edecekler!
Her iki işletmenin de ülkemiz ve Kütahya ekonomisine büyük katkılar sağladığını belirten Güler, “Kütahya ve çevresinden olan binlerce işçi – emekçi, aileleriyle birlikte bu işletmelerden ekmek yiyor. Özelleştirmelerle işçilerimizin başına neler geldiğini yakın tarihimizdeki özelleştirmelerden özellikle de TEKEL işçileri ile yaşadık,işçilerimiz bir çırpıda sokağa atıldılar” dedi.

Elektrik birimlerinde ve linyit sahalarındaki özelleştirmeler, binlerce çalışanın sendikasız kalmasına neden olacağını da belirten Güler, “siyasal iktidar bu uygulamalar ile; hem kamu birikimlerini özel sektöre peşkeş çekmekte hem de örgütlü mücadeleyi baskı altına almayı hedeflemektedir. Bu kapsamda Seyitömer linyit ve termik santral işletmelerinde binlerce sendikalı işçinin örgütlü yapısı da olumsuz etkilenecek” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.