Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kadının siyasetteki yeni tartışıldı

Kadının siyasetteki yeni tartışıldı

Kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 78’inci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ve Konak Belediyesi, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu işbirliği ile düzenlenen panelde kadının siyasetteki yeri tartışıldı

  • Ege Postası
  • 04.12.2012 - 18:35
 EGE POSTASI - Kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 78’inci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ve Konak Belediyesi, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu işbirliği ile düzenlenen panelde kadının siyasetteki yeri tartışıldı.Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, CHP İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Mutlu Akpınar, MHP İl Başkan Yardımcısı Hatice Eke Bölük, Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı Serpil Güngör, gazeteci Seda Kaya Güler, KA-DER İzmir Şubesi Başkanı Sema Övgün, sivil toplum kuruluşları, çok sayıda partili ve resmi kurum temsilcileri katıldı. Düzenlenen panelde ağırlıklı olarak “Kadının siyasetteki etkinliği ve yeri” tartışılırken, panele damga vuran açıklama ise CHP İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Mutlu Akpınar’dan geldi. Akpınar, kadınların demokrasiye katılımının zayıf olarak nitelerken, bunu arttıracak gücün de yine kadınların kendisinde olduğunu dile getirdi. Akpınar ayrıca siyasi partiler yasasındaki kotaya dair değişiklik yapılması gerektiğine değinerek önemli bir çağrıda bulundu.

AKPINAR: 
SAYI ARTMALI
Panelin açılışında söz alan Seda Kaya Güler, siyasette kadının gücüne değinerek daha etkin bir rol üstlenmesi gerektiğini savundu. Güler TBMM’de kadın vekil sayısının yetersiz olduğunu da dile getirirken, bu sayının artması gerektiğini belirtti ve mecliste kadın vekil sayısının yüzde 50 olmasını hedeflediklerini söyledi.

"KOTAYI YÜZDE 33'E ÇIKARTAN TEK PARTİYİZ"
Panelde CHP adına konuşan İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Mutlu Akpınar ise, kadınlara uygulanan pozitif ayrımcılık ilkesini sonuna kadar desteklediklerini ve yine bu noktada kadınlara büyük görev düştüğünü söyledi. Akpınar konuşmasına şöyle devam etti, “Kadın siyasette etkin olmak istiyorsa bunun için mücadele vermeli ve emek sarf etmeli. Bugün siyaset dünyasına baktığımızda, kadını ikinci plana atan ve “numunelik” olarak gören partiler var. Kadınlar sadece siyaset alanında değil, toplumsal açıdan bakıldığında, en basitinden dizilerde dahi obje olarak kullanılıyor. Biz parti olarak, kadın haklarını en fazla destekleyen partiyiz. Kadınların politikada daha etkin rol oynamasını ve katılımının artmasını istiyoruz. PM’de 4 erkek, 4 kadın üye olmak üzere yarı yarıya bir eşitlik sağlıyoruz. Parti olarak yüzde 25 olan kadın kotasını yüzde 33’e çıkartan tek partiyiz. Buradan bütün partilere de sesleniyorum. Kadın kotası tüm siyasi partilerde zorunluluk olmalı diyoruz ve bununla ilgili siyasi partiler yasasında değişiklik yapılması için diğer partileri de bize destek olmaya çağırıyoruz.”

"KADINI İKİNCİ PLANA İTENLERDEN UTANÇ DUYUYORUZ"
Akpınar konuşmasının devamında iktidarı eleştirmeyi ihmal etmeyerek, sert bir mesajın altına imza attı: “Bugün kadını siyasetin merkezine koyan toplumlar hep kazanıyor. Ulu Önder Atatürk yıllar öncesinden bunu görerek uygulamış ve seçme ile seçilme hakkını kadınlarımıza sunmuştur. Ancak, o gün Atatürk’ün gördüklerini bugün uygulamayan ve kadına o değeri vermeyenler var ve biz bunlardan yana utanç duyuyoruz. Ne yazık ki bugün, o dönemlerden de gerideyiz ve kadınlar seçilen değil seçen taraf olmaya devam ediyor. Kadını görmezden gelen bu siyaset anlayışına karşı mücadele edilmeli” diyerek sitemini dile getirdi.

BÖLÜK: İZMİR KADINI İLERİCİ VE DEMOKRAT
Akpınar’dan sonra söz alan MHP İl Başkan Yardımcısı Hatice Eke Bölük ise, konuşmasına dünyanın diğer ülkelerindeki kadınların bu haklara ulaşabilmek için verdiği mücadelenin önemine değinerek başladı ve şöyle konuştu; “Onca kadın bu hakkı alabilmek için canlarından dahi oldu. Bizde ise bu haklar kadınlarımıza hazır verildi. Fakat bunu bir hediye olarak değil, bir görev, bir zorunluluk olarak görmek zorundayız. İzmir kadını demokrat, ilerici ve geleceğini düşünen kadındır. Bu özellikleri ile Anadolu’ya örnek olan bir yapıya sahip.”

"TELAFİSİ EĞİTİMDEN GEÇİYOR"
MHP’li Hatice Eke Bölük konuşmasının devamında özeleştiriyi de yer verdi ve önemli bir noktanın altını çizdi; “Biz bu haklarımızı yeterince kullanamıyoruz. Bunun sebebi ise eğitimden kaynaklanıyor. Toplum yapımız gereği küçüklükten itibaren erkek ve kız evlatları ayırıyoruz. Ancak bu çok yanlış bir şey. Toplum olarak yol almak istiyorsak, çocuk yetiştirme tarzımızı değiştirip eşitlikçi bir tavır sergilemek zorundayız.“

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.