Güven: İş güvenliği yeni kanunla sağlanamaz
İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, 17 Aralık’ta yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda işyeri hekimliğinin adeta ablukaya alındığını, bu yüzden de yeni kanuna rağmen iş güvenliğinin sağlıklı yürümesinin beklenemeyeceğini söyledi.
- Ege Postası
- 02.01.2013 - 09:48
KANUNA RAĞMEN SAĞLIKSIZ
İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının iş güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri, işverene yazılı olarak bildirmek ve bunlardan hayati tehlikesi olanların işveren tarafından yerine getirilmemesi halinde, bu hususu bakanlığa iletmek zorunda olduğunu belirten Güven, “Kanunda iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları ile bu alanda hizmet sunan ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin bu şikayeti yapma zorunluluğu varsa da, aynı zamanda bu kişilerin birinci derecede hizmet sundukları işverene karşı sorumlu oldukları belirtilmektedir. İşverenin ihmalinde, bakanlığa iş vereni şikayet etmek zorunda olup, şikayet etmediği taktirde de 4’üncü fıkraya göre bakanlık, hekimin veya uzmanların yetki belgesini iptal edebilmektedir. Yani, işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı ücretini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına şikayet etmek zorunda olduğu işverenden alacaktır. Bu koşullarda İş Sağlığı ve Güvenliği sisteminin kanuna rağmen sağlıklı yürümesi beklenemez” dedi.
İYİLEŞME OLMAYACAĞI AŞİKAR DEĞİL Mİ'
Güven soru önergesinde şu sorularının cevaplanmasını istedi: Bakanlığınıza göre işyeri hayati tehlike arz eden işveren, kendisini bakanlığa şikayet edecek bir İş Güvenliği Uzmanını görevlendirir m? İş Güvenliği Uzmanı yetki belgesinin askıya alınması veya iptali pahasına var olan mevzuatı sonuna kadar esneterek işyerinin zarar görmemesini gözetmeyecek midi? Kanunda kurulu İş Sağlığı Uzmanı-İşveren ilişkisinde, işyeri çalışanlarının temel çalışma koşullarında iyileşme olmayacağı Bakanlığınızca da aşikar değil midi? Özellikle idari hiyerarşinin, dolayısıyla ast-üst ilişkisinin olduğu kamu kurumlarında asli işinin yanında İş Güvenliği Uzmanı olarak görevlendirilecek personelin üstünü Bakanlığınıza şikayet edecek olması ne kadar gerçekçidi? Kamu kurum ve kuruluşlarında İş Güvenliği uzmanı olarak görevli personel, işyerindeki işin tehlike arz etmesi ya da işyeri koşullarının hayati tehlike arz etmesi durumunda, olası ihmalinin getireceği risk nedeniyle ilave ödeme elde etmektense, asli görevini yapmayı tercih etmeyecek midi? Kanunun 8’inci maddesinin üçüncü fıkrasında iş güvenliği uzmanları iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı neden hizmet sundukları işverene karşı sorumlu tutulmuşlardı? İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin denetimi işverene karşı sorumlu olmayan, iş müfettişi tarafından yapılması yeterli değil midi? İş güvenliği uzmanının işvereni Bakanlığınıza şikayet etmesi nedeniyle uzmanın işine son verilmesini önlemeye yönelik önlemler nelerdir'
Yorum Yazın