Güzelbahçe Belediyesi'nde toplu sözleşme sevinci
Güzelbahçe Belediyesi'nde toplu sözleşme sevinci yaşanıyor. 83 işçi adına yapılan toplu sözleşmede işçi ücretlerine yüzde 20 zam yapıldı, en düşük işçi maaşı 2.500 lira oldu.
- Ege Postası
- 03.06.2014 - 09:25
İmza töreni öncesinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, iş cinayetlerinde dünyada 3. Avrupa'da 1. olan Türkiye'de son 11 yılda 11 bini aşkın işçinin iş kazası sonucunda yaşamını yitirdiğini savundu. Yüksel, “Ülkemizde günde ortalama dört işçi iş kazasına kurban gidiyor. 1.5 milyon işyerinin olduğu ülkemizde yılda 70 bin iş kazası meydana geliyor. 1.5 milyon işyeri sadece 595 iş müfettişi tarafından denetleniyor. Soma'da 301 madencinin can vermesinin nedeni denetimsizliktir, hükümetin işçi ve emekçiye bakışı şaşıdır. Soma'da sadece işçiler göçük altında kalmadı, ülkenin vicdanı da göçük altında kaldı” diye konuştu.
Yüksel:Türkiye taşeron cumhuriyeti
İş kazalarının ardında yatan bir başka gerçeğin de taşeronlaşma olduğuna dikkat çeken Yüksel, “Türkiye giderek taşeron cumhuriyeti haline geliyor. 12 yıl önce 350 bin olan taşeron işçi sayısı bugün 5 milyona ulaşmış durumda. Ülkemizde taşeronlaşmayı kaldırmanın yolu sosyal demokrat iktidardan geçer. CHP iktidarında taşeronlaşma tamamen ortadan kaldırılacak” dedi.
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce de işçilerin belediyeye ekonomik katkılarının büyük olduğuna dikkat çekerek, “Belediye şantiyesinde, kademesinde yapılmayan hiç bir iş yok. İhale karşılığı dışarıya milyonlarca liraya yaptıracağımız pek çok işi belediye bünyesinde hallediyoruz. Bu konuda Eskişehir ile yarışacak durumdayız. Araçlarımız servise gitmiyor, kendi bünyemizde tamir ediyoruz. Pek çok makinayı belediye personeli yapıyor. Park ve bahçelerde alt ve üst yapıyı dışarıdan hizmet almadan yapıyoruz. Ben buradan bütün işçilerimize teşekkür ediyorum. Onlar daha fazlasını hakediyor” diye konuştu.
Çelenk: 12 Eylül şartlarını arar olduk
Belediye İş Sendikası Örgütlenme Genel Sekreteri Ali Çelenk de iş cinayetlerine değindi son 12 yılda meydana gelen maden kazalarının bilançosunu çıkardı. Çelenk, Soma'daki maden faciasında hükümet yetkilileri kadar en büyük sorumluluğun sendikacılarda olduğunu belirterek, “Yandaş sendikacılar, sarı sendikacılar işçinin hakkını savunamaz. Soma'daki katliamın en büyük sorumlusu Türkiye Maden İş Sendikasıdır. Allahtan korkmuyorlarsa, kuldan utansınlar. Buradan Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay'a da sesleniyorum. Sen işçinin mi yoksa AKP'nin mi temsilcisisin. Başbakan Tayyip Erdoğan 'ileri demokrasi' diyor, adalet, özgürlük diyor. Sizin demokrasiniz buysa biz demokrasi istemiyoruz. Sizin adaletiniz buysa biz adalet istemiyoruz. Sizin özgürlüğünüz buysa biz özgürlük istemiyoruz. Sizin ileri demokrasi dediğiniz şey olsa olsa ileri faşizmdir. 12 Eylül şartlarını arar olduk” dedi.
Çelenk, konuşmasında İl Özel İdaresi'nin mallarının büyükşehir belediyesine devredilmemesine de tepki gösterdi, “İzmir Vali Bey'in babasının çiftliği değildir. Kararlarını bir kez daha gözden geçirsinler, İzmir'in malının İzmir'de kalması için gerekirse eylem yaparız, kimseye peşkeş çektirmeyiz” diye konuştu.
İmzalanan toplu sözleşme sonucunda işçi ücretlerine ortalama yüzde 20 zam yapıldı, en düşük işçi maaşı 2 bin 500 lira oldu.
Yorum Yazın