Dolar 34,1752
%0.04
Euro 38,2861
%0.32
Altın 2.914,640
%-0.19
Bist-100 9.686,00
%-0.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güzelbahçe'de mandalina günleri...

Güzelbahçe'de mandalina günleri...

Sezonun gelmesiyle birlikte Güzelbahçe'de mandalina hasatı başladı. Dalından koparıldığı anda tüketime hazır halde olan mandalinaları satmak için tezgah açan Güzelbahçe'liler, sahil yolu üzerinde renkli görüntüler yarattı.

  • Ege Postası
  • 04.12.2013 - 10:33
İZMİR-Mandalina üreticisi Güzelbahçelileri tarlada ve tezgahlarının başında ziyaret eden Chp Güzelbahçe Belediye başkan aday adayı Mustafa Gürkan "mandalinanın tam bir sağlık deposu olduğunu" ifade etti. Mandalinanın yararlarının C vitamini deposu olmakla sınırlı olmadığını belirten Gürkan "Sabah kahvaltısında bir bardak mandalina suyu içmek, güne dinamik başlamak ve bir çok hastalıktan korunmak için ideal bir yöntemdir. Çünkü bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, mandalina C vitaminine ilaveten, potasyum, kalsiyum ve magnezyum içerir. Mandalinanın organik asitler ve lifler açısından zengin olması, sindirim sistemi dahil, bir çok açıdan insan sağlığına faydalı olduğunu göstermektedir" dedi.

Güzelbahçe'deki mandalina üretiminin yüzlerce yıllık bir tarihe sahip olduğunu dile getiren Gürkan "mandalina üretimi, Güzelbahçe'deki temel geçim kaynaklarının başında gelmektedir. Güzelbahçe'li mandalina üreticileri, son yıllarda gelişen üretim, depolama, ambalajlama ve pazarlama sorunları yüzünden daha çok iç piyasaya hitap edebilmektedir. Ülkemizin toplam turunçgiller ihracatının içinde mandalinanın payı %27 olmasına rağmen, Güzelbahçeliler, uluslararası ticaretten hakettiği payını alamamaktadır. Üretim ölçeğinin düşük olması, yelki ve diğer mahallelerdeki eskiden mandalina üretimi yapılan alanlarda yapılaşma başlaması, özellikle çamlı köyündeki su sorunu mandalina üretimine hergeçen gün darbe vurmaktadır" dedi.

Desteklemeler yetersiz
Özellikle mandalina üretimi için devlet tarafından sunulan desteklerin yetersiz kaldığını söyleyen Gürkan "Tarım Bakanlığı narenciye üreticilerine dekara 2 lira 25 kuruş mazot, 4 lira 25 kuruş da gübre desteği veriyor. Standart fidanlarla bahçe kuranlar dekara 150, sertifikalı fidanlarla bahçe kuranlar ise 300 lira destek alıyor. Bu mantıkla yapılan kamu desteği sonucu, üreticiye bir anlamda narenciye üretiminden vazgeç denilmek isteniyor. Saman ithal etmeye başlayan ülkemiz yakında mandalina ve limon ithal etmeye başlarsa şaşırmamak lazım" dedi.

Yerel seçimlerde mazbatayı aldığı taktirde, mandalina ve narenciye üreticisini kaderine terketmeyeceklerini söyelen Gürkan "bölgesel kalkınmanın en önemli ayağı tarımsal üretimdir. Güzelbahçe yapısı ve dokusu itibariyle tarıma cok elverişli bir ilçe. Biz tarımsal üretim kooperatiflerine öncülük ederek üreticimize ve tüm Güzelbahçe'lilere destek vereceğiz. Üretimle pazarlamanın sorunlarını kooperatifleşmeyle çözeceğiz. Güzelbahçe'de güzel günler göreceğiz" dedi.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.