Güzelyalı'daki ecrimisil krizinde esnafın dediği oldu
Güzelyalı’da esnafı ve işletmecileri isyan ettiren ecrimisil krizi büyük ölçüde çözüme kavuştu. Defterdarlık Milli Emlak Dairesi’nin 400 bin liraya varan tutarlarda işgal ücreti istediği restoran ve kafeterya işletmecileri kurdukları dernek çatısı altında sürdürdükleri girişimlerden olumlu sonuç aldı. Krize el koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi geçmişte toplanan işgaliye bedelleri üzerinden esnafa çıkartılan tutarları üstlenerek Mili Emlak’a ödeme yaptı. Güzelyalı'daki ecrimisil krizinde esnafın dediği oldu
- Ege Postası
- 13.07.2015 - 11:39
YETKİ KARMAŞASI ESNAFI MAĞDUR ETMİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yıllardır çözülmek bilmeyen ve Sayıştay tarafından hazırlanan raporlarda da haklı görüldüğü sahildeki dolgu alanlarıyla ilgili tahsis krizi yıllardır devam ederken, bölgede iş yapan esnaf ve iş yeri sahipleri kendilerine çıkartılan ecrimisil bedelleri ile adeta şoka uğramıştı. İzmir Valiliği Defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı, geçtiğimiz Aralık ayından itibaren Mevzuat gereği Hazine’ye ait dolgu alanları üzerinde belediye tarafından işletilen otopark alanlarının yanı sıra, sahildeki restoran ve kafeterya sahiplerinden de beş yıl geriye dönük olmak üzere işgal ücreti istedi. Devletin hükmü ve tasarrufu altındaki arazilerin usule aykırı şekilde işgal edildiğine karar veren Milli Emlak’ın bu hamlesi sonrasında esnaf ve Büyükşehir Belediyesi karşı karşıya gelirken, patlak veren ecrimisil krizi bir süredir devam eden çabalarla aşıldı.
DERNEK KURDULAR, İTİRAZDA BULUNDULAR
İşyerlerine gelen tebligatlarda sahil karşısında kullandıkları alanların yüzölçümüne göre 35 bin lira ile 420 lira arasında ecrimisil bedeli talep edilen esnaf, dernekleşerek gelişmeler karşısında hukuk mücadelesi vermeye hazırlanırken sorun bürokratik çabalarla çözüme kavuştu. 2008 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerindeki söz konusu alanlarla ilgili çıkartılan düzenleme ile işletmelerinin önündeki alanları kullanma hakkını elde eden ve belediyeye yıllardır işgaliye ücreti ödeyen esnaf, Milli Emlak’ın gönderdiği tebligatlara itiraz etti.
ECRİMİSİL KRİZİNDE FATURA BELEDİYEYE KALDI
Belediye tarafından kendilerine tahsis edilen ve işgaliye ücreti toplanan sahil bölgesindeki alanlar için dilekçelerle toplu olarak başvuru yapan Yalı İşadamları ve İşletmeciler Derneği üyesi esnaf, Milli Emlak Dairesi tarafından haklı bulundu. Gelişmelerin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Defterdarlık Milli Emlak Dairesi arasında bürokratik süreç başlarken, çıkan sonuç mağdur esnafın yaşadığı sıkıntının da büyük oranda çözülmesini sağladı. Buna göre, geçmişte esnaftan işgaliye ücreti toplayan Büyükşehir Belediyesi, işletmecilere kesilen ecrimisil ücretlerini geçtiğimiz ay Milli Emlak’a ödeyerek çıkan faturayı da üstlenmiş oldu.
PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK'
Ocak 2015’e kadar çıkartılan ecrimisil ücretleriyle ilgili kriz esnaf derneğinin girişimleri sonucunda belediye ile Milli Emlak arasında çözüldü. Yılbaşından itibaren kafeteryaların kullandığı mevcut alanlarla ilgili işgaliye ücretlerinde Büyükşehir Belediyesi’nden yetkiyi devralan Milli Emlak’ın bölgedeki rayiç bedelleri üzerinden yaptığı inceleme ve tespitler ise henüz sonuçlanmadı. Altı ay geriye dönük olmak üzere, metrekare başına belirlenecek tutarlardaki işgaliye bedellerini bundan sonra Milli Emlak Dairesi toplayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerindeki denetleme, temizlik ve altyapı gibi hizmetleri sürdürmeye devam edecek.
SAYIŞTAY BELEDİYEYİ HAKLI GÖRMÜŞTÜ
İzmir’de uzun yıllardır tartışma konusu haline gelen dolgu alanların yetki ve sorumluluğuyla ilgili kentin isyanına geçtiğimiz yıl Ankara da kulak vermiş, ve 40 kilometrelik sahil şeridinin büyük bir bölümünü teşkil eden kıyı sahasındaki alanların belediye kanununa aykırı olmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmediği Sayıştay raporlarına yansımıştı. Ayrıca, yaşanan devir krizinin belediyeyi gelir kaybına uğrattığına karar verilmişti. Büyükşehir Belediyesi’nin uzun yıllardır tahsisini beklediği kıyı şeridindeki dolgu alanları ile ilgili beklentilerine hak veren Ankara, Maliye Bakanlığı’nın usule aykırı şekilde tahsis işlemlerini gerçekleştirmediğine kanaat getirmişti. Bostanlı Vapur İskelesi Mavişehir Konutları arasında kalan dolgu alanları, Bostanlı Vapur İskelesi ile Karşıyaka Vapur İskelesi arasında Tuna Mahallesi, Bayraklı ilçe sınırı ile Karşıyaka Vapur İskelesi arasındaki alan, Konak Vapur İskelesi-Bayraklı arasındaki sahil şeridi, Üçkuyular Vapur İskelesi-Konak Pier AVM arasında söz konusu dolgu işlemini belediyenin yapması ve gerekli tüm işlemlerin tamamlanmasına rağmen taleplerin reddedildiğine ya da onaylanmadığına dikkat çekilen raporlarda, Milli Emlak’ın tahsisleri onaylamadığından ötürü belediyenin gelir kaybı yaşadığı da kayda alınmıştı.
Yorum Yazın