Dolar 34,1843
%-0.06
Euro 37,8762
%0.27
Altın 2.927,670
%-0.06
Bist-100 9.351,00
%-3.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Havsa'da Selimiye ile yaşıt tarihi cami restore edildi

Havsa'da Selimiye ile yaşıt tarihi cami restore edildi

Edirne’nin Havsa ilçesinde bulunan ve Selimiye ile aynı dönemde yapılan tarihi camide restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.        Sokullu Mehmet Paşa tarafından oğlu Kasım Paşa adına...

  • Ege Postası
  • 30.04.2013 - 18:10
Edirne’nin Havsa ilçesinde bulunan ve Selimiye ile aynı dönemde yapılan tarihi camide restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.

        Sokullu Mehmet Paşa tarafından oğlu Kasım Paşa adına Mimar Sinan’a yaptırılan külliyenin içerisinde yer alan cami, zaman içerisinde yıpranmaya başladı. Son cemaat bölümü de yıkılan caminin eski ihtişamlı günlerine dönmesi için Havsa Kaymakamlığı bir proje hazırladı.'Mimar Sinan Eserleriyle Yaşıyor' adıyla hazırlanan proje, Trakya Kalkınma Ajansı’na sunuldu.
Ajans tarafından projenin kabul edilmesiyle fon desteği sağlandı. 6 Haziran 2012 tarihinde hibe sözleşmesinin imzalanmasının ardından restorasyon çalışmalarına başlandı. Geçen yılın yaz döneminde başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi.
Yıkılan son cemaat yeri aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edildi. Cami ile birlikte külliye içerisinde yapılan ve zaman içerisinde yıkılmaya yüz tutan tarihi bir çeşme de kurtarıldı.

        Restorasyon çalışmalarının bütün aşamalarını takip eden Havsa Kaymakamı Barış Demirtaş, restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldığını söyledi. Caminin Ramazan ayında halkın kullanımına açmayı hedeflediklerini anlatan Demirtaş, "Geçen yaz dönemi sonlarında başlatılan çalışmalarda bugün itibariyle sona yaklaşmış durumdayız. Caminin son cemaat yerine aslına uygun olarak yeniden inşa ettik. Restorasyon tamamlandı. Caminin dış yüzeylerinde temizlik yapıldı. Çeşmemiz aslına uygun olarak onarıldı. Bundan sonraki aşamada camimizin ahşap imalatı tamamlanacak. Haziran ayı içerisinde bunlar tamamlanmış olacak. Çevre düzenlemesinin ardından büyük bir aksilik olmazsa camimizi Ramazan’da halkımızın kullanımına açmış olacağız." dedi.

        Sokullu Mehmet Paşa Camii’nin Mimar Sinan tarafından Selimiye ile aynı dönemde yapıldığını hatırlatan Demirtaş, ziyaretçilerin Selimiye’yi ziyaret etmeden önce Havsa’daki asırlık camiye uğramalarını tavsiye etti.




Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.